Kribler det i de grønne fingre for at få jord under neglene? Vil du have inspiration til nye måder at bruge naturens skatkammer i din madlavning? Ønsker du at blive klogere på dyr og planter? Eller vil du gerne bare blive bedre til at trække overtøjet på og bevæge dig ud i naturen? Find inspiration til det og meget mere i disse skønne bøger om naturen.


Naturen er mange ting – den omfatter nemlig både mosen, skoven og stranden såvel som storbyens parker og villakvarterets grønne åndehuller. Og nu når foråret igen snart er på vej, er det oplagt at komme udenfor og opleve den danske natur.

Her har vi samlet en liste over de bedste bøger om naturen – både den vilde natur og den natur, som kan opleves i ens egen have. Du kan blive klogere på dyr og planter, få tips og tricks til din have, og opdage nye måder at bruge naturen på i madlavningen.
Bøger om naturen: Tag på opdagelse i naturen


Til husbehov – selvforsyning året rundt

Den ultimative håndbog til et selvforsynende, grønnere og sundere liv. Uanset om du har en lille baghave eller en gård med plads til husdyr, kan du forsyne familien med hjemmedyrkede fødevarer året rundt. 

I bogen finder du trin-for-trin instruktioner og over 350 fotografier og illustrationer der viser, hvordan man planter, dyrker, høster, sylter og opbevarer frugt og grønsager. Få også viden om hvilke grøntsags- og frugtsorter der er gode at dyrke, hvordan man passer høns, geder, grise, bier og andre dyr, viden om kompostering og hvilke svampe, urter og andre vildtvoksende fødevarer der kan spises.

Du kan købe Til husbehov – selvforsyning året rundt online, eller i din lokale boghandler.Vinterfugle

Fuglene bliver mere synlige om vinteren, da deres naturlige skjulesteder bliver blotlagt af kulden. De rykker derfor tættere på menneskerne, og leder efter mad i vores haver.

Kunstner og ornitolog Lars Jonsson har med Vinterfugle skabt en personlig og smuk bog, der både rummer kulturhistorie og personlige iagttagelser, og overvejelser om at male og tegne fugle.

I bogen skildres 60 almindelige arter i tekst og billeder – både hurtige skitser, akvareller og detaljerede malerier.

Du kan købe Vinterfugle online, fx. hos Saxo.dk, eller i din nærmeste boghandel.
Råvildt og råvildtjagt

Den ultimative danske håndbog om jagt på råvildt i en ny, flot udgave. Bogen kan både bruges af erfarne og nye jægere, og vil give både inspiration og vejledning til din jagt.

Råvildt og råvildtjagt fortæller om råvildtets oprindelse, udbredelse, biologi og adfærd, og åå alle områder fremlægges den nyeste viden. I afsnittet om jagten gennemgås bl.a. valget af riffel og ammunition samt forskellige jagtformer, såsom pyrschjagt, anstandsjagt, trykjagt, drivjagt og støverjagt.

Forfatter Henning Kørvel beskriver både jagt i Danmark og i udlandet og kommer også ind på behandlingen af jagttrofæer.

Du kan købe Råvildt og råvildtjagt online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Biodiversitet

biodiversitet, mona klippenberg, Michael stoltze

Mona Klippenberg og Michael Stoltze stiller i Biodiversitet skarpt på, at Danmark er det land i Europa med mindst biodiversitet og natur (i forhold til det totale landareal).

Men det kan vi ændre – selv og i fællesskab.

Biodiversitet præsenterer læseren for 20 projekter, man kan give sig i kast med, for at øge biodiversitetet i ens nærmiljø.

Der er rig mulighed for at skabe en mangfoldig natur i din egen have, mark, på områder rundt om børnehaven, skolen, idrætsforeningen og på vejkantsarealer. 

Biodiversitet forklarer også hvilke naturtyper, såsom skove, vandhuller, ferske enge, overdrev, heder og kyster, vi skal passe ekstra godt på, og hvordan vi gør det.

Du kan købe Biodiversitet online, eller i din nærmeste boghandler.
Boganis Jagtbreve

Wilhelm Dinesen, Boganis Jagtbreve, Uffe Ellemann-Jensen, Kjeld Hillingsø

★★★★★ “Wilhelm Dinesens jagtfantasier er festlige og karske med masser af saft og kraft. Rigeligt med krudt og kulør. Og fuld knald på holdningerne til det hele.” – Berlingske

Karen Blixens far, Wilhelm Dinesen, var en ivrig jæger, og i årene 1886-1891 skrev han en række jagtbreve under pseudonymet Boganis til Politiken. Jagtbrevene er særligt berømte for deres fine iagttagelser af dyr og planter.

Denne nye pragtudgave samler Jagtbreve og Nye Jagtbreve med de originale stregtegninger. Desuden er bogen udstyret med et forord af tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen og et efterskrift af general Kjeld Hillingsø, som begge har været dedikerede jægere livet igennem.

Du kan købe Boganis Jagtbreve online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Anders Kofoeds store bog om naturen

Anders Kofoed, Anders Kofoeds store bog om naturen, naturbog, natur, bog om natur, bøger om naturen

Med denne store, rigt illustrerede og let anvendelige bog om naturen deler den kendte biolog og naturformidler Anders Kofoed ud af sin begejstring og sin kærlighed til Danmarks dyr og planter.

LÆS OGSÅ: Slavehandel, trekantsdramaer og jomfrufødsler: Der mangler ikke drama i Anders Kofoeds store bog om naturen

Naturen er vild, dramatisk, smuk og uendeligt underholdende. Men bedst af alt: Den er overalt. Med vid og humor fortæller Anders Kofoed om dyre- og plantelivet i byens baggårde og parker, i villakvarterets græsplæner og havedamme. Charmerende dyr og kødædende planter, de sjældne og de helt almindelige.

Bogen er opdelt i fire levesteder for dyr og planter: skoven, byen, haven og søen. Levestederne er desuden delt ind i tre sæsoner. På den måde er Anders Kofoeds store bog om naturen en overskuelig og brugervenlig guide til naturoplevelser for hele familien året rundt

Du kan købe Anders Kofoeds store bog om naturen online, fx på Saxo.com, eller i din lokale boghandel.
Fuglene omkring os – En bog med fuglestemmer for hele familien

Fuglene omkring os, fuglestemmer, fuglebog

Kender du fuglene i din have? Kan du kende forskel på en spurv og en stær? Fuglene omkring os er en guide til de mest almindelige danske fugle for større børn og voksne. Lær at kende fuglene på deres udseende og stemme og find ud af, hvor de lever, hvad de spiser, og hvordan de opfører sig. Bogen er fyldt med flotte fotos, faktabokse og et enkelt lydpanel med 10 fuglelyde.

Fuglene omkring os guider både ivrige begyndere og de mere erfarne fugleentusiaster til de mest almindelige danske fugle.

Du kan købe Fuglene omkring os online, fx på Saxo.com, eller i din lokale boghandel.
Meyers store naturalmanak

Meyers store naturalmanak, Claus Meyer, grøn mad, bøger om naturen

Den danske natur er fuld af spiselige lækkerier året rundt. Bær, planter, svampe, frugter og meget andet, der er lige til at tage med hjem. Naturen er frodig og gavmild, og det er en gave at spise et måltid lavet af råvarer, du har selv har fundet i den vilde natur og bragt hjem i dit køkken.

LÆS OGSÅ: Bekæmp ukrudtet med kniv og gaffel – Meyers store naturalmanak viser dig hvordan

Meyers store naturalmanak er et skatkammer af 75 opskrifter med 100 arter, så du selv kan slå dig løs med at indsamle, tilberede og nyde naturens rigdomme.

Du kan købe Meyers store naturalmanak online, fx på Saxo.com, eller i din lokale boghandel.
Bøger om naturen: Naturen i din have


Beskæring – helt enkelt

Beskæring, Steven Bradley, havebog, bøger om naturen, bog om haven

Med denne nye visuelle guide til beskæring kan både nye og erfarne haveejere nemt lære at beskære havens træer og buske.

Bogens farveillustrationer viser nøjagtigt og detaljeret, hvordan man beskærer de mest populære buske, klatreplanter, roser og pryd- og frugttræer.

Derudover indeholder bogen også ekspertråd om det rigtige værktøj til de forskellige opgaver, diagrammer og tjeklister til hvordan og hvornår, man bør beskære, samt et indledende afsnit om vigtigheden af beskæring.

Du kan købe Beskæring online, fx på Saxo.com, eller i din lokale boghandel.
Plant for honningbierne

Plant for honningbierne, Sarah Wyndham Lewis, honningbier, honningbierne

Honningbierne medvirker til bestøvning af et meget stort antal vilde plantearter. Og vi har brug for mange flere bier i Danmark.

I Plant for honningbierne guider Sarah Wyndham Lewis til, hvordan man ganske enkelt kan være med til at bevare biodiversiteten – ligegyldigt om man har en altankasse, en tagterrasse eller en have på flere tusind kvadratmeter.

Bogen giver læseren viden om honningbier og hvorfor, vi skal passe bedre på dem. Samtidig giver den konkrete forslag til, hvordan vi kan gøre livet lettere for de små bestøvere.

Du kan finde bogen på dit lokale bibliotek.