Billedbøger Børnebøger Børnebøger 3-5 år Carlsen Højtlæsning

Farvel, Olde. Børnepsykolog skriver hjertevarm bog om døden til børn i sorg

Farvel Olde

Interview|Farvel, Olde af børnepsykolog Ina Victoria Haller guider til, hvordan forældre kan tale med deres børn om noget af det sværeste og mest uforståelige; når vi mister en, vi elsker.


Døden er svær at forstå for alle. Men måske særligt for de mindste. Børn vil ofte opleve både sorg, forvirring og utryghed, når de møder døden, og som forældre kan det være svært at vide, hvad man skal sige. Særligt hvis man også selv er i sorg.

LÆS OGSÅ: Farvel, Olde. Hjertevarm billedbog hjælper børn med at forstå døden

Det er grunden til, at børnepsykolog Ina Victoria Haller har skrevet Farvel Olde. Billedbogen gennemgår mange af de temaer, der knytter sig til døden, fra sorg til praktiske foranstaltninger, og ud over historien om My og hendes familie indeholder bogen også forslag til samtaleemner og forklaringer for at gøre alt det abstrakte lidt lettere at tale om og håndtere for både forældre og børn.

ina victoria haller, farvel olde
Børnepsykolog og forfatter Ina Victoria Haller

Ville gerne have talt om døden inden, den ramte vores familie

“Døden er jo et emne, der allerede findes rigtig mange bøger om – og også gode bøger. Men mange af dem, synes jeg, mangler en mere konkret vejledning i, hvad pokker man kan sige, når de små nysgerrige mennesker stiller alle deres utrolig gode og filosofiske spørgsmål til døden. Derfor synes jeg at Farvel Olde manglede på boghylden,” forklarer Ina Victoria Haller:

“Mine to egne børn er næsten altid inspiration til mine bøger, og indholdet i Farvel Olde er i høj grad også baseret på ‘virkelige hændelser’ enten fra livet med mine børn eller fra oplevelser med andre børn og familier, jeg kender.”

LÆS OGSÅ: Vi skal turde tale og læse om sorg – 6 bøger om sorg til børn og unge

“Mine børn har for eksempel været så heldige at kende to af deres oldemødre, og derfor ville jeg gerne lave en bog, der handlede om tabet af en oldemor – jeg ville gerne lave den bog, jeg selv manglede, da jeg fik brug for at tale om døden med mine børn, mens de var relativt små. Jeg tror, min søn var 5 år, og min datter var 3 år.

Set i bagklogskabens lys ville jeg gerne have talt med mine børn om døden, inden den blev aktuel i vores familie. Derfor havde jeg også et ønske om at lave en bog, som man ville have lyst til at læse med sine børn uafhængig af, om man har døden inde på livet eller ej.”

Min datter reagerede voldsomt på dødsfaldet

Det var også vigtigt for Ina Victoria Haller, at Farvel Olde kunne bruges til generelle snakke om døden ved alle former for dødsfald, ikke kun ved den naturlige død; altså samtale om hvad der sker, når man dør, hvad føler man, og hvad skal der rent praktisk ske, når nogen er død.

“Det var særlig vigtig for mig, da min datter i en alder af 5 år mistede en af sine børnehavepædagoger ved et pludseligt dødsfald. Den ene dag var pædagogen der, og den næste var personen død.”

LÆS OGSÅ: En lille ting: Smuk børnebog om sorg, venskab og kærlighed

“Min datter reagerede ret voldsomt på dødsfaldet, og selvom man måske skulle tro, at det var det pludselige og chokerende, som hun ville have brug for at tale om, oplevede vi, at det hun havde mest brug for at tale om, faktisk var selve døden.

Da vi sammen fik sat ord på, hvad vi vidste om døden, sat ord på hendes følelser og tanker om døden og ikke mindst på alt det, vi ikke ved som døden, oplevede vi, at hun blev mere rolig og fik ‘parkeret’ oplevelsen på så god en måde som muligt.”

Farvel, Olde handler også om “de små” tab

Netop fordi, det var vigtigt for Haller at skrive en bog om døden i børnehøjde, har tabet af et elsket kæledyr også fået god plads i bogen i form af Hugo, som er ked af, at hans hamster er død.

Farvel Olde handler ikke kun om tabet af en oldemor, men også om tabet af et kæledyr – og også denne del af historien er også inspireret af ‘virkelige hændelser’,” fortæller forfatteren.

LÆS OGSÅ: Smuglæs i Er der en voksen til stede? – Om voksenlivets glæder og sorger

“I virkelighedens verden er hamsteren Sylvester en pony, der hedder Speedy. Speedy var egentlig ikke min datters pony, men en pony vi havde til fri afbenyttelse, så derfor var Speedy i hjertet min datters pony. Han var meget gammel, og til sidst måtte han desværre aflives.

Som Hugo i historien, var min datter mere ulykkelig over tabet af Speedy, end hun var, da hendes oldemor døde. Derfor var det vigtigt for mig at få et lignende element med i historien, så det kunne åbne op for samtaler omkring forskellige måder at reagere på, forskellige følelser, og at ingen følelser og reaktioner er forkerte – og at det er helt okay at sørge over tabet af et kæledyr.”

Hvad er det bedste og værste, du kan sige til et barn i sorg?


Hvad er det bedste forældre kan gøre, når de snakker med børn om døden?

“Først og fremmest er det vigtigste netop det, at man tager snakken med sine børn. En almindelig misforståelse er, at man bør skåne børn for ubehag, men når det handler om døden, så er det et ubehag, som er en uundgåelig del af livet, og som barnet VIL stifte bekendtskab med før eller siden.”

LÆS OGSÅ: Gode bøger om døden, om sorg og om at miste

“Det vil altid være bedst for barnet at stifte bekendtskab med livets ubehageligheder i det tryggeste miljø muligt, hvilket ofte vil være sammen med forældrene.

Når man så taler med barnet, er det en god ide at lade barnet føre an i samtalen – altså lad barnet stille spørgsmål, for så vil samtalen helt naturligt komme til at omhandle det, som barnet er klar til og har lyst til at vide.”

Hvad er det værste?

“Uhhh, det er svært at svare på. Hvad der er rigtigt for den ene familie, behøver jo ikke være rigtigt for den anden familie. Men som tommelfingerregel vil jeg sige, at man skal lade være med at ‘pakke det ind’ eller bruge metaforer, det skaber uklarhed fremfor klarhed. Det kan være utrygt.”

LÆS OGSÅ: Oliver Jeffers er manden bag nogle af verdens smukkeste børnebøger

“Vær tydelig og konkret og vær ikke bange for at sige ‘det ved jeg ikke’ – for døden er jo om noget uvis – og det skal børn også lære, selvom det er angstprovokerende.”

Ina Victoria Haller er uddannet psykolog og har arbejdet med børn og unge. Hun er desuden forfatter til blandt andet bestselleren Den lille bog om store følelser og Min dag i børnehave.


Farvel Olde

Farvel, Olde, Ina Victoria Haller

Oldemor er død, og My er ked af det. Det samme er resten af familien, selvom de udtrykker det på forskellig vis.

Til oldemors bisættelse møder My sin fætter Hugo, som er mest ked af, at hans hamster lige er død.

Farvel, Olde er en varm og fin historie om døden i børnehøjde. Samtidig indeholder billedbogen forslag til forklaringer og samtaleemner, der kan gøre alt det svære og abstrakte lettere at tale om og håndtere.

Bogen er skrevet af den autoriserede psykolog og børnebogsforfatter Ina Victoria Haller, der derudover er forfatter til bestselleren Den lille bog om store følelser. Farvel, Olde er smukt illustreret af Lea Letén.

Fra ca. 4 år.

Du kan købe Farvel, Olde online eller i din nærmeste boghandel.


Andre bøger af Ina Victoria Haller

Farvel, Olde. Børnepsykolog skriver hjertevarm bog om døden til børn i sorg

Bestselleren Den lille bog om store følelser udkom første gang i 2016 og findes nu i en ny, opdateret udgave.

Pelle og Ronja skal til fødselsdag hos Sofie sammen med deres forældre. Børnene har glædet sig og kan ikke vente med at komme af sted! Vi følger familien dagen igennem og oplever alle de følelser, som opstår i mødet med de andre børn og voksne.


Bogen hjælper og støtter barnets følelsesmæssige udvikling og indeholder forslag til samtaler og leg, så barnet kan forholde sig aktivt til egne og andres følelser samt konflikter fra hverdagen. På den måde bliver det lettere for barnet at forstå og regulere sine følelser, hvilket skaber grobund for et solidt selvværd og et liv i balance.

Fra ca. 2 år.

Du kan købe Den lille bog om store følelser online eller i din nærmeste boghandler.


Min dag i børnehave, dialogisk læsning, børnehave, Ina Victoria Schou Haller

Frederik og Katinka går i børnehave. De har mange gode venner, de oplever sjove ting og lærer noget nyt hver dag. Men af og til går legen i hårdknude, et barn slår sig eller savner mor og far.

Så er det godt at kunne hjælpe hinanden, og så er det heldigt, at Frederik og Katinka har superkræfter – de er nemlig supergode til at være gode venner!

Min dag i børnehave gennemgår børnenes dag i børnehaven, så barnet kan genkende sin egen hverdag.

Fra ca. 3 år

Du kan købe Min dag i børnehave her eller i din nærmeste boghandel



Besøg Ina Victoria Hallers hjemmeside Rebus Børneformidling her