Fiktion Biografier Prisbelønnede romaner

Gode bøger om døden, om sorg og om at miste

Gode bøger om døden, om sorg og om at miste

For mange af os er det svært at tale om døden og om at miste, men i løbet af vores liv kommer vi uværgerligt til at forholde os til både andres og vores egen dødelighed.

At læse om svære emner kan være med til at sætte ord på tanker og følelser – og udvide vores forståelse af, hvordan vi håndterer sygdom og død. Vi har samlet en liste af bøger, der på den ene eller anden måde beskæftiger sig med døden.

Personlige og professionelle fortællinger om døden

Atul Gawande: At være dødelig

Gode bøger om døden, om sorg og om at miste

Atul Gawande er læge, hans mor er læge, hans far var læge – og han har givet den triste besked til en lang række mennesker om, at de skal dø. Men det er først i det øjeblik, at alvorlig sygdom rammer hans egen familie, at det går op for ham, hvad det egentlig handler om.

Being Mortal (da. At være dødelig) fik fantastiske anmeldelser og millioner af læsere har grædt sig gennem siderne om Atul Gawandes sande historier om mennesker, der pludselig må forholde sig til deres egen eller deres nærmestes død.

♥♥♥♥♥ “Gawande skriver konkret, smukt og bevægende … anbefales til alle, der er dødelige.” – Svend Brinkmann i Politiken


Paul Kalanithi: Før jeg forsvinder

Gode bøger om døden, om sorg og om at miste

36-årige Paul Kalanithi er tæt på afslutningen af sin uddannelse som hjernekirurg, da han bliver diagnosticeret med lungekræft stadium 6. When Breath Becomes Air (da. Før jeg forsvinder) er hans betragtninger omkring lægegerningen, om oplevelserne som patient, ægteskab, faderskab og ikke mindst døden. Bogen udkom efter hans død med et smukt efterskrift af hans enke.


Christie Watson: Hjertet på rette sted

Gode bøger om døden, om sorg og om at miste

Christie Watson har arbejdet som sygeplejerske i 20 år. Et arbejde, der har krævet meget, men også givet meget igen.

På varm, usentimental og underholdende vis fortæller Christie Watson i bogen Hjertet på rette sted om livet, når det er allermest intenst, og mennesker, når de er allermest sårbare.

LÆS OGSÅ Litteratursidens artikel om sorg i litteraturen

3 skønlitterære bøger om døden og sorgen

Også i skønlitteraturen – romaner og digte – er der stærke fortællinger om at miste. Her er et par nyere romaner, der på hver sin måde kredser om døden.

Amalie Langballe: Forsvindingsnumre

Gode bøger om døden, om sorg og om at miste

Amalie Langballes debutroman forsvindingsnumre er en hudløs roman om en ung kvinde i sorg – og om at forsøge at finde fodfæste i livet efter at have mistet nogen, man ikke kan undvære.

LÆS OGSÅ Man kan godt prøve at lade som om sorgen ikke er der …


Signe Pallisgaard: Alle de liv

Gode bøger om døden, om sorg og om at miste

Signe Pallisgaard har skrevet en stærk og gribende roman om to kvinder, der tager på road trip i Californien. Det bliver deres sidste rejse sammen, fordi den ene af dem har den uhelbredelig sygdom ALS. Romanen er inspireret af forfatterens egen bedste veninde gennem hele livet, som har sygdommen.

LÆS OGSÅ Når en happy end er fucking sørgelig


Anne-Cathrine Riebnitzsky: Smaragdsliberen

Gode bøger om døden, om sorg og om at miste

Er der et liv efter døden? En anden verden – et sted, hvor vi mødes igen? I Smaragdsliberen skriver Riebnitzsky gribende og smukt om Pierres nærdødsoplevelse og om hans – for datteren – uforståelige længsel efter at opleve døden igen.

LÆS OGSÅ Der er noget med døden, der forfølger mig


Find mere læseinspiration hos os. Se vores liste, der indeholder de top 10 bøger man skal læse.