Bøger til godnatlæsning Børnebøger Carlsen Klassikere

Peter Kanin. Beatrix Potters elskede figur har begejstret læsere i over 100 år

peter kanin, beatrix potter

Beatrix Potter opfandt Peter Kanin for at opmuntre en god vens syge søn, og over 100 år senere holder børnelæsere stadig med og af den frække kanin, der siden hen også er kommet på film og i helt ny billedbog.


Elsker du også Beatrix Potters historier om Peter Kanin og hans venner? Så er du bestemt ikke alene. Faktisk er Beatrix Potter (1866-1943) en af de mest populære børnebogsforfattere nogensinde, og hendes klassiske historier er stadig populære verden over.

Sådan kom Peter Kanin til verden

Beatrix Potter havde ikke selv børn, men hun havde mange børn, som hun holdt af i sin familie og blandt venner. Børnene glædede hun jævnligt med breve, som hun illustrerede med de billeder af finurlige og søde dyr, der senere skulle sikre bøgerne klassikerstatus.

Peter Kanin


Og historien om Peter Kanin startede netop med sådan et brev, som Beatrix Potter sendte til sin tidligere barnepige og gode vens søn, Noel Moore. Året var 1893, og drengen havde fået en slem omgang skarlagensfeber og lå i sengen. I brevet var en illustreret fortælling om Peter Kanin og hans søskende Flopsy, Mopsy og Silkehale, der skulle muntre ham op.

Beatrix Potter
Peter Kanin, hans mor og Flopsy, Mopsy og Silkehale

Beatrix Potters succes startede med afslag

Det er svært at forestille sig, men Beatrix Potters succes startede med afslag fra adskillige forlag. Hun udvidede brevet, som hun havde sendt til Noel Moore, til en lille billedbog med sort-hvide illustrationer, men forlagene ville ikke udgive den.

Peter Kanin hopper hjemmefra


Derfor besluttede hun sig for selv at få den trykt i et beskedent oplag på 250 eksemplarer for at kunne give den i gave til familie og venner og venners venner. De 250 bøger blev imidlertid en stor succes, og det betød, at forlæggeren Frederick Warne sagde ja til at udgive Beatrix Potters fortælling om Peter Kanin i større skala, hvis altså hun ville forsyne den med farveillustrationer i stedet for de sort-hvide.

Beatrix Potter
Peter Kanin

I 1902 udkom bogen, og den kunne købes for 1 shilling (ca. 50 øre) og resten er børnebogshistorie. Peter Kanin er blevet udgivet i mange 1000 eksemplarer lige siden.

Beatrix Potter før berømmelsen

Beatrix Potter blev født i 1866 og voksede op under beskyttede forhold efter victoriansk tradition for døtre af velhavende familier i England. Allerede som barn viste hun stort talent for at tegne, og det var da også noget af det eneste, hun fik lov til at dygtiggøre sig i.

LÆS OGSÅ: Søde billedbøger og papbøger med sjove effekter. Få inspiration til de bedste bøger til små børn

Når hendes lillebror, Bertram, var væk på kostskole, blev de kæledyr, hun havde derhjemme, hendes trofaste venner. Hun begyndte at studere deres adfærd og tegne dem, og det lagde grundlaget for historierne om den frække brune kanin i den blå jakke. Peter Kanin er altså baseret på Beatrix Potters virkelige kælekaniner.

Beatrix Potter
Beatrix Potter og kælekaninen Benjamin

Senere, som voksen, da hun blev økonomisk uafhængig, købte Beatrix Potter landejendommen Hill Top Farm i Lake District i det nordvestlige England, som hun kendte og elskede fra sin barndoms ferier med familien. Ejendommen og det omkringliggende landskab begyndte derefter at dukke op i hendes historier.


Se bøgerne om Peter Kanin


Peter Kanin og Svævebanevasketøjsekspressen

Peter Kanin på nye eventyr, fuld af spring og spilopper, lyse ideer … og et par overraskelser!

Peter Kanin hjælper sin mor med at vaske og opfinder derfor den supersmarte svævebanevasketøjsekspres. Det går bare ikke helt efter planen …

Svævebanevasketøjsekspressen er første bog i en ny billedbogsserie om Peter Kanin, fortalt smukt på vers og med dansk oversættelse af Marianne Iben Hansen. En fortælling fuld af humor og eventyrlig charme.

Fra ca. 2 år

Du kan købe Peter Kanin – Svævebanevasketøjsekspressen online eller i din nærmeste boghandel.


De samlede eventyr om Peter Kanin og hans venner, Beatrix Potter, Peter Kanin, børnebog, børnebøger, børnebogsklassiker, klassiske børnebøger

De samlede eventyr om Peter Kanin og hans venner indeholder alle Beatrix Potters klassiske Peter Kanin-historier i uforkortet form med alle originale tegninger.

De 23 historier kan læses fortløbende eller hver for sig som en historie alene.

Ud over historierne om Peter Kanin indeholder dette værk også flere fortællinger, som ikke er blevet udgivet før, samt nogle af Beatrix Potters fineste tegninger.

Fra ca. 4 år. 

Du kan købe De samlede eventyr om Peter Kanin og hans venner online eller i din nærmeste boghandel.Peter Kanin, hattejagt, papbog, Beatrix Potter

Peter Kanin og Benjamin tilbringer en dejlig dag i solen, lige indtil Benjamin mister sin hat.

Hjælp de to venner, når de tager ud for at finde hatten. Undervejs kan barnet løfte flapper og prøve andre effekter, som viser sig at gemme på masser af sjove overraskelser.

Fra ca. 2 år.

Du kan købe Peter Kanin – På hattejagt online eller i din nærmeste boghandel.Peter Kanin, et juleønske, julebog, julebøger

En rigtig sød julehistorie i god papkvalitet for de 1-3-årige.

Peter Kanin – Et juleønske handler om fire små kaninunger, der næsten ikke kan vente til det bliver juleaften.

Og det er jo noget, som små børn godt kan genkende.

Fra ca. 2 år.

Du kan købe Peter Kanin – Et juleønske online eller i din nærmeste boghandler.Denne flotte gaveæske indeholder alt, hvad der behøves til puttetid.

En krammekanin, en badebog og en papbog med en klassisk godnathistorie. Alt sammen fra det fantastiske univers skabt af Beatrix Potter.

Tag den blød kanin med i seng og hør den søde godnathistorie, om Peter Kanins første nat helt alene i sit nye, store værelse.

En perfekt gave til de allermindste.

Fra ca. 12 mdr.

Du kan købe Peter Kanin: Puttetid – Gaveæske med badebog, papbog og krammekanin online eller i din nærmeste boghandel.Lad dig barn blive introduceret til farver, dyr og tal i selskab med Beatrix Potters elskede Peter Kanin.

Gaveboksen indeholder fire lækre minibøger i pap, der med nogle af de bedste historier, introducerer de allermindste for Peter Kanin og alle hans venner.

Bøgerne er prydet med yndige illustrationer fra Beatrix Potter-universet.

Fra ca. 12 mdr.

Du kan købe Peter Kanin – Min lille boks med bøger online eller i din nærmeste boghandel.Find alle bøger om Peter Kanin her