Børnebøger Bøger til godnatlæsning Carlsen Inspirationslister og guides

Styrk din højtlæsning! Få Lotte Sallings bedste tips til at gøre læsestunderne med dine børn ekstra hyggelige

højtlæsning, gode råd til højtlæsning, dialogisk læsning

Samtalelæsning – også kaldet dialogisk læsning – er højtlæsning, hvor du inddrager dine børn aktivt undervejs i historien.


Flere forskningsprojekter viser, at dialogisk læsning styrker børns ordforråd og har en positiv effekt på deres sproglige udvikling. Samtidig gør dialogisk læsning også højtlæsningen ekstra sjov, da I aktivt involverer jer i historien og bogens billeder.

Lotte Salling er bevægelsespædagog og forfatter til en lang rækker bøger med fokus på netop dialogisk læsning – de er fulde af rim og remser og sætter kroppen og sproget på arbejde.

Vi har samlet hendes bedste højtlæsningstips, der med fordel kan bruges både derhjemme og i daginstitutionen.

Lotte Sallings allerbedste tips til højtlæsning

  1. Læs for barnet mindst 3-4 gange om ugen á min. 20 min
  2. Vælg gerne billedbøger med mange detaljer og sjove ting at tale om
  3. Hold pauser, peg og spørg til tekst og billeder, støt og giv tid
  4. Gør sproget levende, med humor, lyde, stemmeskift, kropsudtryk og bevægelse
  5. Følg op på barnets svar, udvid og relatér til barnets egen verden
  6. Læs bogen 3-4 gange, overdrag gradvist fortællingen til barnet
  7. Læs med nærvær og anerkendelse, uden krav og rettelser
  8. Lad altid bøger og læsestof ligge frit fremme, i børnehøjde

Fantastiske bøger af Lotte Salling

Rim, rollinger og rutiner

I Rim, rollinger & rutiner sættes der gang i sprog og små kroppe med remser, melodi og bevægelser, så det bliver lettere og sjovere at lære hverdagens rutiner at kende.

Det kan være svært at huske at vaske hænder inden spisning eller at hænge sit tøj på knagen, når man kommer ind. Men når de mindste mestrer hverdagslivets situationer, både derhjemme og i dagsinstitutionen, skaber det tryghed og glæde.

Alle remserne kan synges på kendte danske børnemelodier, fx. Mariehønen evigglad og Bjørnen sover.

Fra ca. 3 år.

Du kan købe Rim, rollinger og rutiner online eller i din nærmeste boghandel.


En fugl i hånden

En fugl i hånden, mindfulness, mindfulnessremser, mindfulness for børn, Lotte Salling, Lea Letén,

Mindfulness kan give ro og nærvær – også hos børn. Faktisk er det en oplagt metode til at skabe små pauser i en travl hverdag.

En fugl i hånden giver masser af idéer til at lave mindfulness med børn. Bogen er bygget op omkring små, fantasifulde vers med dertilhørende øvelser og forudsætter intet forudgående kendskab til mindfulness.

Fra ca. 3 år.

Du kan købe En fugl i hånden online eller i din nærmeste boghandel.


Hoved og hale

Hoved og hale er skabt remser og lege med udgangspunkt i småbørns grundmotorik. Bogen tager udgangspunkt i de tre primære sanser, der er centrale for børns sansemotoriske udvikling: labyrintsansen, muskel-/ledsansen og følesansen.

Når småbørn forbedrer grundmotorikken, får de mere mod på livet. Med hver remse følger ideer til lege, som alle kan foregå i daginstitutionen eller hjemme i stuen, da legene tager udgangspunkt i, hvad vi alle har derhjemme.

Lotte Salling er forfatter til over 40 billedbøger for børn. Bogen er sjovt og farverigt illustreret af Pernille Lykkegård.

Fra ca. 3 år.

Du kan købe Hoved og hale online, eller i din nærmeste boghandel.


Kom godt igang med disse højtlæsningsbøger

Sallys far kan godt selv

Sally og Svend er gået i gang med at bygge en hule, men Sallys far mener, de gør det totalt forkert. De har vist brug for en rigtig handyman som ham.

Far kaster sig over byggeriet, og da hulen er færdig, er han blevet helt vildt ivrig. Pludselig ser han gør-det-selv-projekter overalt. Der er ikke den ting, som Sallys far ikke kan fikse. Selv de ting, som egentlig ikke er i stykker.

Sallys far kan godt selv er en del af den populære billedbogsserie om Sallys far af Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen.

Fra ca. 4 år.

Du kan købe Sallys far kan godt selv online eller i din nærmeste boghandel.


Bare numser på stranden

Bare numser på stranden

Mira er på ferie i Italien. Hun skal bade i havet for første gang, og hun glæder sig til at prøve sine nye dykkerbriller. Men findes der hajer i Italien?

På stranden er der rigtig meget at kigge på – en masse nøgne kroppe, der ligner hinanden, og så alligevel ikke …

Sød og sjov opfølger til den populære billedbog Bare numser, der lægger op til gode snakke med dit barn.

Fra ca. 3 år

Du kan købe Bare numser på stranden online eller i din nærmeste boghandel.


Fem minutter i godnat – Spider-man

Fem minutter i godnat, Disney girlpower, godnathistorier, godnathistorie

I denne højtlæsningsbog får du tolv spændende historier om New Yorks største superhelt: Spider-Man! Han er klar til at tage kampen op mod de vildeste skurke med hjælp fra  både gamle og nye venner, bl.a. Captain America, Doctor Strange, Black Widow og Miles Morales.

Fem minutter i godnat er korte historier, der passer perfekt til godnatlæsningen – eller til alle andre tidspunkter på dagen, hvor der lige er fem minutter tilovers.

Fra ca. 5 år

Du kan købe Fem minutter i godnat – Spider-man online eller i din nærmeste boghandel.

Jeg elsker dig hele året rundt

Fire enkle fortællinger med Lille Brune Hare og Store Brune Hare, kendt fra godnatklassikeren Hvor højt tror du, jeg elsker dig?. I denne billedbogssamling tager Lille Brune Hare og Store Brune Hare på en dejlig rejse året rundt, hvor hver historie repræsenterer en årstid.

Lille Brune Hare har mange spørgsmål, når tingene begynder at spire om foråret – og han spekulerer på, hvad han vil blive til en dag. Om sommeren lægger han mærke til farver overalt, og efterårsvinden inspirerer til at gemme sig og jage. Og når vinteren kommer, er det især sjovt at lege ’Gæt, hvad jeg ser på’ i sneen.

Fra ca. 3 år.

Du kan købe Jeg elsker dig hele året rundt online eller i din nærmeste boghandel.


Vi skal skabe læseglæde blandt børn!

Tag højtlæsningen til nye højder med skønne læsebriller fra det populære Sallys far-univers og inviter masser af sjov og hygge ind i højtlæsningen. Læsebrillerne kan både bruges af dig og dit barn, og mon ikke i kan skabe en læsefest derhjemme, når I har dem på under højtlæsningen? Find læsebrillerne her.