Et lille barn oplever mange ting i løbet af sin dag – på godt og ondt. Her er 10 skønne billedbøger, der i børnehøjde dykker ned i alle de hverdagsnære situationer

Der kan være mange følelser, knubs, smil og kram, som er svære at få sat ord på eller give udtryk for når man ikke er så gammel. Men hvordan taler man med sit barn om hverdagens små og store følelser, oplevelser eller konflikter i vuggestuen, børnehaven og i hjemmet? Vi har samlet 10 af de bedste billedbøger om hverdagen i børnehøjde, der kan hjælpe både børn og voksne godt på vej.

Rigtig god læselyst!Skoleklar kan du høre ni sjove historier, der får dig til at glæde dig endnu mere til at starte i skole.

Der er blandt andet en historie om levende madder, som ikke vil spises. Derfor gemmer de sig i bunden af skoletasken.

Eller om at komme forsent i skole, fordi en dinosaur spærrer vejen derhen.

Og historien om at have glædet sig til at starte i skole siden vuggestuen, men da den store dag endelig kommer, vil stemmen ikke tale.

Det er bare nogle af de historier, du finder i Skoleklar.

Fra ca. 6 år.

Du kan købe Skoleklar online eller i din nærmeste boghandel.


Vi snakker ikke om Jonathan af Katrine Skovgaard

Meget kan ske, når to veninder forelsker sig i den samme dreng, som lige er startet i klassen. Olivia og Ragnas venskab bliver sat på prøve, da Jonathan starter i klassen. Pigerne skal nu beslutte, om kærlighed eller venskab er vigtigst. Bogen kan læses fra ca. 10 år og op.

Vi snakker ikke om Jonathan

vi snakker ikke om jonathan, katrine skovgaard, sommerfugleserien

Selvom Olivia og Ragna er meget forskellige, skal det ikke stoppe dem i at blive veninder. Ragna er meget praktisk, mens Olivia er romantiker, og de er uenige om mange ting.

Men de kan godt blive enige om, at det ville være godt, hvis der startede en sød dreng i klassen – og så starter Jonathan. Det bliver hårdt for pigernes venskab, da de begge er lidt vilde med ham. Han er nemlig både pæn, sød og ret sjov… Veninderne laver en aftale om, at de ikke må snakke med Jonathan.

Men Olivia og Ragna skal nu beslutte, hvad der er vigtigst – veninder eller kærester?

Fra ca. 10 år.

Vi snakker ikke om Jonathan kan købes online, eller i din nærmeste boghandel.


Bare numser-bøgerne af Annika Leone og Bettina Johansson

Billedbogen viser nøgne kroppe i hverdagssituationer på humoristiske måder. Bare numser-bøgerne er skønne og underholdende bøger fyldt med bare numser og nøgne kroppe, som kan bruges til at sætte gang i gode samtaler omkring kroppen mellem barn og voksen. Bøgerne kan læses fra ca. 3 år og op.

Bare numser på krydstogt

Mira skal på krydstogt med mor, far og katten Lakrids. Hun er meget spændt, for hun har aldrig set så stort et skib før! Det er som et flydende hotel, og Mira skal sove i en ægte kahyt! Ombord på skibet er der både restauranter, butikker, en pool og et diskotek. Dansetruppen “Los Baros Numsos” skal optræde om aftenen, og Mia skal fejre sin fødselsdag ombord. Lyder det ikke som en god tur?

Skøn og underholdende billedbog fyldt med bare numser og nøgne kroppe, der vil sætte samtaler om kroppen i gang mellem barn og voksen. Hvorfor ser vi ud, som vi gør, og hvordan italesætter man det?

Fra ca. 3 år.

Du kan købe Bare numser på krydstogt online eller i din nærmeste boghandel.


Anker-serien af Alberte Winding

Alberte Winding har skrevet en sjov og hverdagsnær billedbogsserie om den opfindsomme Anker, der altid udfordrer sin fars temperament, men som lige så ofte smelter hans hjerte.

Fra ca. 2 år

Læs mere om serien og alle bøgerne her.

Anker (7) – Anker og Kaptajn Pølse

Hverdagen i børnehøjde – fortalt af Alberte Winding

”Kan hunde snakke?” spørger Anker. Nej, men da far var dreng, havde han en hund, som var pivdygtig til alt muligt andet. Far må tørre en tåre væk fra øjenkrogen, da han fortæller om Lassie, og næste dag beslutter far og mor, at Anker må få en hund.

Ny bog i en serie af billedbøger til de 2-5-årige af Alberte Winding med sjove og genkendelige historier fra Ankers hverdag.

Fra ca. 2 år

Du kan købe Anker og Kaptajn Pølse online eller i din nærmeste boghandel.Sallys far-serien af Thomas Brunstrøm

Billedbøgerne Sallys far af Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen er et højtlæsningshit blandt både børn og voksne. Med sine lidt for stramme jeans, heavy metal t-shirts og helt egen tilgang til opdragelse er Sallys far et helt fantastisk bekendskab.

Fra ca. 4 år

Læs mere om serien og se alle bøgerne her.

Sallys far – Sallys far slår til igen

sallys frar slår til igen, thomas brunstrøm, thorbjørn christoffersen

Det er snart fastelavn, og Sally vil gerne klædes ud som en robot. Men selvom kostumet sagtens kan købes, går Sallys far straks i gang med at bygge det selv. Kostumet bliver flot, men Sally kan ikke bevæge armene, når hun har det på. Hvordan skal hun så slå katten af tønden?

Det hele går galt, da Sallys far dukker op til festen, men sin helt egen løsning på problemet.

Sallys far slår til igen er en del af den populære billedbogsserie om Sallys far af Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen.

Fra ca. 4 år.

Du kan købe Sallys far slår til igen online, eller i din nærmeste boghandel.Min dag i vuggestue

Et vuggestuebarn oplever mange ting i løbet af sin dag, på godt og ondt. Bogen er bygget op omkring 12 rim baseret på genkendelige situationer fra det lille barns hverdag i vuggestue. Til hvert rim hører et par spørgsmål og ideer til aktiviteter, der er tænkt som dialogskabende og fællesskabsdannende redskaber med respekt for det enkelte barn.

Fra ca. 1 år

Du kan finde Min dag i vuggestue her

min-dag-i-vuggestuen


Totte og Lotte-bøgerne af Gunilla Wolde

“Totte og Lotte er blevet børnebogsklassikere for flere generationer. Det er let at identificere sig med de små hverdagsdramaer, der handler om at rydde op, bade eller skulle til lægen. Og så er Gunilla Woldes streg ikonisk for 70’erne. Derfor lever bøgerne stadig i bedste velgående,” siger Christian Bach, forlagschef hos Carlsen.

Fra ca. 2 år

Læs mere og se alle bøgerne her

Den store Totte og Lotte-bog

Den store Totte og Lotte bog, Gunilla Wolde

De skønne hverdagshistorier om Totte og Lotte, som i 2019 fyldte 50 år, har længe haft en velfortjent status som klassikere i mange danske småbørnshjem. 

I enkel fortællestil rammer børnebogsforfatter og -tegner, Gunilla Wolde, helt plet hos sine små billedbogslæsere.

Fra ca. 2 år.Du kan købe Den store Totte- og Lotte-bog online eller i din nærmeste boghandel.Den lille bog om store følelser

Den lille bog om STORE følelser skal hjælpe og støtte barnet i den følelsesmæssige udvikling. Bogen indeholder forslag til samtaler og leg, så barnet kan forholde sig aktivt til følelser og konflikter fra hverdagen.

Fra ca. 18 måneder

den-lille-bog-om-store-folelser

Du kan låne Den lille bog om store følelser på biblioteket eller finde den som e-bog.Alberte i børnehave-serien

Alberte i børnehave-serien tager fat i oplevelser fra børnehavelivet, som de fleste børnehavebørn (og deres forældre) vil kunne nikke genkendende til. For selvom man ikke er så stor, er hverdagen alligevel fyldt med udfordringer.

Fra ca. 3 år

Læs mere om serien og se alle bøgerne her.

Alberte i børnehave (6) – Se mig!

Alberte i børnehave er en serie bøger, der handler om de store og små udfordringer, som børn oplever, når de pludselig ikke er hjemme hos mor og far.

Den nye vikar i børnehaven siger til Alberte, at hun er god til trafikleg! Men de andre børn vil hellere lege noget andet, når Alberte vil lege trafikleg. Hun er opsat på at lege trafik, for det er hun god til!

Desværre går det ud over de andre børns leg i børnehaven. Alberte bliver ked af det. Hun vil bare gerne vise, hvad hun er god til! Vikaren finder heldigvis på en leg, hvor alle kan lege det, de vil. En lille historie om at forstå, at alting ikke handler om barnet selv, og at man skal lære at tage hensyn.

Fra ca. 3 år.

Du kan købe Alberte i børnehave (6) – Se mig! online eller i din nærmeste boghandel.
Billedbøger billedbog 

Billedbøger, billedbøger, billedbøger. Billedbog, billedbog, billedbog.