Fiktion Inspirationslister og guides

Tænker du: “Hvad skal jeg læse i november?”. Vi anbefaler 10 læseværdige bøger

bøger du skal glæde dig til at læse i 2024, hvad skal jeg læse, læse i november, læseværdige bøger, bøger

Er du en af dem, der tænker: “Hvad skal jeg læse i november?”. Så er du kommet til det rette sted. Vi har nemlig samlet 10 læseværdige bøger, du bør kaste dig over i årets næstsidste måned.

Der bliver udgivet masser af skønne bøger i efteråret, men det kan alligevel nogle gange være svært at finde ud af, hvilken bog, der skal være den næste i bunken.

Vi har samlet en liste over bøger, som er helt rigtige i efterårets sidste måned, hvor både kulde, mørke og regnvejr kan få dig til at sætte kurs mod læsekrogen.

LÆS OGSÅ: 20 bøger der er bestsellere

Og hvad er det så, vi mener, du skal læse i november?

Blandt de 10 bøger finder du nyheder, som Paul Austers Baumgartner og Stefan Ahnhems Byttet.

LÆS OGSÅ: Bøger på vej: Se vores liste med kommende bøger

Du finder selvfølgelig også ældre romaner, som du straks bør kaste dig over, hvis du endnu ikke har fået bladret dig igennem dem.

Rigtig god læselyst!
Alex Schulman: Skynd dig at elske

Alex Schulmans skønne debutroman fra 2009 er nu endelig oversat til dansk. Det er en smuk roman, hvor forfatteren tager udgangspunkt i sin egen opvækst med en gammel far og om at miste ham.

Gå ikke glip af denne smukke og rørende roman. Husk kleenex!

Læs også: Alex Schulmans debutroman Skynd dig at elske handler om en søns savn til sin far og udkommer nu på dansk

Tænker du: "Hvad skal jeg læse i november?". Vi anbefaler 10 læseværdige bøger

Skøn roman af bestsellerforfatteren Alex Schulman.

Allerede som barn tænker Alex over, at hans far ikke tumler med ham, som vennernes fædre gør. Og som ung voksen bekymrer han sig om, at faren står op om natten og risikerer at falde. Mere end en gang har Alex måttet slippe alt og øjeblikkeligt tage hjem og hjælpe sin far. Og i stedet for at tage til det årlige krebsegilde, forsøger de at vænne sig til at se hinanden på plejehjemmet til indsmuglet mad og whisky.

Allan Schulman gik bort i 2003, da Alex var 27 år og Allan 84. Efter begravelsen kæmper Alex med sine følelser, og han bliver god til at gemme dem bort, indtil det en dag bliver umuligt.

Skynd dig at elske er et ømt, vemodigt og kærligt portræt af en far. 

Du kan købe Skynd dig at elske fx hos Bog & idé eller i din nærmeste boghandel.
Christina Englund: Slugt

Den amerikanske fotograf Francesca Woodman var kendt for sine sort/hvide billeder, som blev skabt i et sløret udtryk, oftest af kvinder eller selvportrætteret, nøgne og sammensmeltet med omgivelserne. I denne sansemættende roman fortæller Christina Englund historien om den unge kunster, hvis liv sluttede brat og alt for tidligt.

Læs også: Forfatter Christina Englund: Jeg var ensom og skrøbelig, og det kan jeg genkende hos Woodman

Tænker du: "Hvad skal jeg læse i november?". Vi anbefaler 10 læseværdige bøger

Christina Englund har lavet et gribende romanportræt af den unge amerikanske fotograf Francesca Woodman, der som 22-årig tog sit eget liv.

Francesca vokser op i et kunstnerisk hjem i 80’ernes New York, hvor hendes selvindrettede mørkekammer på badeværelset bliver et tilflugtssted, når larmen i lejligheden bliver for intens, eller en ny ide presser sig på.

Da Francesca pludselig står på egne ben efter sine studier, begynder meningen med det hele langsomt at forsvinde i den altopslugende kunst.

Christina Englund formår med indlevelse og smittende energi at beskrive et vildt og farverigt kunstnersind, der endte med at blive slugt.

Du kan købe Slugt online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Kathrine Lilleør: Præsteværelset

Præsteværelset undersøger sognepræst Kathrine Lilleør nogle af de mest tankevækkende og personlige spørgsmål om livet, som hun støder på i sit virke som præst. I bogen udfolder Kathrine Lilleør sine tanker om tilværelsen på en livsklog og nærværende måde.

Læs også: Hvorfor svigter min far mig? Kathrine Lilleørs svar til konfirmanden

Tænker du: "Hvad skal jeg læse i november?". Vi anbefaler 10 læseværdige bøger

En tankevækkende bog om livets store spørgsmål fra en af landets mest fremtrædende præster, der er en kendt stemme i den offentlige debat og blandt andet holdt talen ved Lise Nørgaards bisættelse.

Med udgangspunkt i konkrete spørgsmål, som Kathrine Lilleør er blevet stillet i sit virke som sognepræst, funderer hun i bogen over sine svar med inspiration fra fortællinger i Bibelen, litteraturen og oplevelser fra eget liv. I Sankt Pauls Kirke møder Kathrine Lilleør mennesker i alle aldre. Nogle af dem til en hurtig hilsen, andre til private samtaler i hendes meget personlige præsteværelse. Her vender de eviggyldige temaer som tilgivelse, svigt, håb, tvivl, liv, død og kærlighed og spørgsmål, som mange mennesker vil kunne relatere sig til. Bl.a.: Hvordan kan jeg være ligeglad med, hvad andre siger om mig? Hvordan skal jeg leve op til alle forventningerne? Hvordan kommer man sig hurtigt over svigt? Hvordan tilgiver jeg mig selv? Er der et liv efter døden? Hvad er tro?

Præsteværelset af Kathrine Lilleør kan købes online fx hos Bog&idé eller i nærmeste boghandel.
Niaha Khiljee: Læg en besked

Spoken word-kunstner og psykolog Naiha Khiljee vender blikket indad i digtsamlingen Læg en besked, hvor der skal gives plads til de svære følelser og at være sårbar.

Læs også: Digter Naiha Khiljee: Vores kultur skaber menneskelige fusere. Du brænder ud, hvis du ikke tager dit mentale helbred alvorligt

Tænker du: "Hvad skal jeg læse i november?". Vi anbefaler 10 læseværdige bøger

Læg en besked er en samling spoken word-inspirerede digte, som lægger op til en ny form for åndelig aktivisme med budskabet om at gøre plads til ro, inderlighed og nærhed.

Hvordan taler vi egentlig med hinanden i de sociale mediers æra? Hvordan påvirker det os altid at se os selv udefra, altid at have et åbent kommentarfelt, mails alle døgnets timer? Det er nogle af de spørgsmål, Naiha Khiljee tager afsæt i, når hun med humor og indignation skriver om mentalt helbred, online-kultur og ulighed.

Du kan købe Læg en besked online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Stefan Ahnhem: Byttet

Pas på! For denne roman er bestemt ikke en, du skal læse hvis du er alene hjemme en mørk aften. Stefan Ahnhem har begået en udspekuleret psykologisk thriller, der konstant får læseren til at tvivle på egen dømmekraft, for hvem har gjort hvad og hvorfor?

Læs også: Smuglæs i Byttet – den nye psykologiske thriller af svenske Stefan Ahnhem

Tænker du: "Hvad skal jeg læse i november?". Vi anbefaler 10 læseværdige bøger

★★★★ “Intet er, hvad det udgiver sig for at være i denne svindler-krimi” – Jyllands-Posten

Stefan Ahnhem, som står bag de bedstsælgende krimier om Fabian Risk, har skrevet en psykologisk thriller om parforhold i opløsning.

Carl og Helene har brug for en lang ferie, hvor de har tid til at finde hinanden igen. De har fundet et drømmehus i Californien og har derfor byttet deres hjem med et amerikansk par, som skal tilbringe sommeren i deres villa i Stockholms skærgård. Men så snart Carl og Helene lander i Santa Cruz er der noget, som føles forkert. Så huset virkelig sådan ud på billederne? Og hvad har det andet par egentlig gang i i deres hjem? Byttet beskæftiger sig med, hvordan vores drømme og fantasier kan vendes imod os, så vi i sidste ende ikke tør tro på os selv..

Du kan købe Byttet online fx hos Bog&idé eller i den nærmeste boghandel.
John Carr: Flugten fra ghettoen

Flugten fra ghettoen er historien om drengen Chaim og hans ukuelige vilje til at overleve. Bogen er skrevet af Chaims egen søn, John Carr, der har genskabt sin fars historie ud fra øjenvidneberetninger, arkivmateriale og samtaler med faren senere i livet.

Læs også: Den utrolige historie om drengen der undslap nazisterne

Flugten fra ghettoen

En ægte, gribende fortælling om en 13-årig jødisk dreng ved navn Chaim, som flygter gennem et Europa i krig med nazisterne i hælene. Forfatteren er søn af Chaim, som efter krigen ændrede navn til Henry Carr, og John Carr har genskabt sin fars utrolige historie.

I begyndelsen af 1940 bor Chaim Herszman sammen med sin familie i den jødiske Lódz-ghetto i Polen. En dag bliver han nødt til at dræbe en tysk vagt for at redde sin lillebror. Det øjeblik sender ham på et utroligt eventyr gennem fjendens linjer. Chaim undslipper granater og geværild ved den russiske grænse, finder ly hos en tysk familie i Rhinlandet, bliver forelsket i det besatte Frankrig, bliver taget til fange i Spanien, bliver afhørt som en potentiel tysk spion i England og ender med at kæmpe for den britiske hær.

Du kan købe Flugten fra Ghettoen online, eller i din nærmeste boghandel.
Paul Auster: Baumgartner

Paul Austers nye roman har fået gode anmeldelser med på vejen. Baumgartner er en lille lysende roman om erindring, ubetinget kærlighed og sorg.

Start læsningen af Baumgartner her.

Tænker du: "Hvad skal jeg læse i november?". Vi anbefaler 10 læseværdige bøger

Første roman fra Paul Auster i 6 år og Baumgartner udkommer helt særligt med verdenspremiere i Danmark.

★★★★★ “De mange krydsklip mellem nu og før giver læseren nogle vældige luftture og horisontudvidelser” – Kristeligt Dagblad

Midt i en sætning om Kierkegaards pseudonymer går det op for den 71-årige filosofiprofessor Seymour Baumgartner, at han har glemt en bog nede i stuen. Her rammes han af en brændt lugt fra køkkenet, hvor en kasserolle fra morgenmaden er efterladt på komfuret. Kasserollen minder ham om Anna. Fra de mødtes som unge studerende i New York, over fyrre års passioneret ægteskab til den dag for ni år siden, hvor Anna blev taget fra ham. Siden den dag har hans liv været styret af minderne, men en brændt kasserolle bliver vendepunkt, der igen giver hans tilværelse retning.

Paul Austers roman Baumgartner kan købes online fx hos Bog&idé eller i den lokale boghandel.
Kit Couture – Et univers af strik og design

Det hele startede dengang hvor Line Rix skulle ud at rejse og savnede et strikkekit. Ideen blev til onlineuniverset Kit Couture, hvor man kan bestille strikkekits med opskrifter og garn. Line fandt sammen med strikkeguruen Rachel Søgaard og i år har de 10 års jubilæum. For første gang nogensinde udgiver Kit Couture 21 opskrifter i strikkebogen Kit Couture – et univers af strik og design.

Læs også: Interview med Kit Couture: Strik tager den tid, det tager – heldigvis!

Tænker du: "Hvad skal jeg læse i november?". Vi anbefaler 10 læseværdige bøger

Mangler du inspiration til dit næste strikkeprojekt?

Kit Coutures strik er elegant, moderne og tidløst. Alle designs er gennemarbejdede og kombinerer et hav af farver med smukke detaljer.
Du får 21 opskrifter på alt fra strikkede sweatre, bluser, t-shirts, huer, vanter og puder – til en håndfuld hæklede og broderede clutches, mobiletuier og tasker.
Bogen er fuld af smukke fotos af teknikker, mønstre og lækkert garn, som vil inspirere dig til at sætte gang i strikkepindene, hvad enten du er en let øvet eller mere erfaren strikker.

Til hver opskrift kan man købe færdige garnpakker i de rigtige farver og mængder i Kit Coutures webshop.

Du kan købe Kit Couture online hos fx Bog&Idé eller i din nærmeste boghandel.
Colleen Hoover: Det var altid dig

Colleen Hoovers Det var altid dig er en hjerteskærende romance, der handler om familie, den første kærlighed og svigt.

Læs de første to kapitler af Colleen Hoovers roman her

Tænker du: "Hvad skal jeg læse i november?". Vi anbefaler 10 læseværdige bøger

Morgan Grant og hendes teenagedatter, Clara, kunne ikke være gladere for at være  forskellige. Morgan er fast besluttet på at forhindre sin datter i at begå de samme fejl, som hun selv gjorde, som ung. Hun måtte nemlig udsætte sine egne drømme, da hun blev gravid og gift som helt ung. Og Clara vil gøre alt for ikke at ende som sin mor; forudsigelig og kedelig.

Men de to modstridende personligheder gør det svært at leve under samme tag, hvis det ikke var for Claras fredfyldte far som er familiens anker. Men da han kommer ud for en tragisk ulykke smadres freden og Morgan og Clara må nu kæmpe for at genopbygge deres liv.

Du kan købe Det var altid dig online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Christina Copty: Partner, løgner, elsker, krænker

Pyskisk vold er den mest udbredte blandt alle voldsformer. I denne bog beskriver psykoterapeut Christina Copty hvad psykisk partnervold er, og hvad den gør ved offeret. Hun giver et indblik i, hvordan en krænker tænker, føler og agerer, og hun guider læseren igennem den labyrint af kontrollerende og manipulerende voldsmetoder, som krænkeren benytter sig af. Bogen er ideel til læseren, som er i et psykisk voldeligt forhold eller er i tvivl. Bogen er også for pårørende.

Læs også: 3 tegn på, at du lever med en psykisk voldelig partner

Tænker du: "Hvad skal jeg læse i november?". Vi anbefaler 10 læseværdige bøger

Christina Copty har skrevet en bog til dig, der gerne vil blive klogere på, hvad et psykisk voldeligt parforhold er. Bogen kan hjælpe til at se, om du selv, eller en du kender, er i et psykisk voldeligt forhold. Den giver også gode råd til at håndtere den vold, som man selv eller ens børn bliver udsat for, og den giver en håndsrækning til at bryde fri af det destruktive parforhold og til tiden efter et brud.

Psykisk vold udøves af mennesker, der føler sig berettigede til at handle uden hensyntagen til deres nærmeste, som forventer, at det udelukkende er deres behov, der skal respekteres og tilgodeses – og det har store konsekvenser for den, der er udsat for det.

Oplever du, at du og din partner har vidt forskellige oplevelser af, hvordan virkeligheden i parforholdet ser ud? Fordrejer din partner sandheden, og vil han eller hun kontrollere dig og have magten i forholdet? Så er dit parforhold måske præget af psykisk vold.

Du kan købe Partner, løgner, elsker, krænker online, eller i din lokale boghandler.
Vil du gerne have løbende inspiration til din læsning? Så følg Lindhardt og Ringhof på Instagram – så er du altid opdateret på de nyeste udgivelser!

Du kan også se denne liste fyldt med vores allerbedste anbefalinger til gode bøger.

hvad skal jeg læse, læse i november, læseværdige bøger, bøger

Jeg er Ellevilde Ella med bøger og er både uddannet litterat og journalist. Jeg er ikke kræsen, når det kommer til at spise varieret i forhold til genrer, og jeg bliver draget af gode fortællinger, skarpt sprog og karakterskildringer, der virkelig rammer. Jeg ville elske, hvis jeg kunne være med til at skabe mere læseglæde i det danske land, og det kan jeg netop her på bog.dk - HURRA!!