Vi skal turde tale og læse om sorg – 6 bøger om sorg til børn og unge

Ingen går gennem livet uden at miste. Men at miste et familiemedlem eller en nær ven er en voldsom oplevelse, der sætter spor. Særligt for børn og unge kan døden virke uhåndgribelig, og livet kan komme til at synes meningsløst. Bøger om sorg kan være med til at sætte ord på det ordløse og hjælpe med at vise en vej videre.

6.000 børn og unge under 18 år mister hvert år en forælder, bror eller søster. Desværre oplever mange, at både andre børn såvel som de voksne i ens omgivelser undlader at spørge ind til deres tab.

Men det er ikke sundt at gemme sine følelser væk. Tværtimod.

LÆS OGSÅ: Farvel, Olde. Hjertevarm billedbog hjælper børn med at forstå døden

En måde at adressere sorgen og døden på er gennem litteraturens verden, for historier kan nemlig noget helt særligt. De kan give et tiltrængt frirum, hvor man for en stund kan forsvinde ind i en anden verden.

Samtidig kan bøger om sorg vise os, at vi ikke er alene i at opleve en knugende sorg. Og så kan de hjælpe os til at indse, at det er muligt at komme videre – at man på et tidspunkt igen vil have en normal hverdag og liv som alle andre.

Vi har her samlet syv forskellige bøger om sorg. Nogle af dem er målrettet børn, andre henvender sig til unge. Derudover er der også en enkelt fagbog til den voksne, der vil blive bedre til at hjælpe børn og unge igennem deres sørgeprocess.
Bøger om sorg


Ina Victoria Haller: Farvel, Olde

Farvel, Olde, Ina Victoria Haller

Oldemor er død, og My er ked af det. Det samme er resten af familien, selvom de udtrykker det på forskellig vis.

Til oldemors bisættelse møder My sin fætter Hugo, som er mest ked af, at hans hamster lige er død.

Farvel, Olde er en varm og fin historie om døden i børnehøjde. Samtidig indeholder billedbogen forslag til forklaringer og samtaleemner, der kan gøre alt det svære og abstrakte lettere at tale om og håndtere.

Bogen er skrevet af den autoriserede psykolog og børnebogsforfatter Ina Victoria Haller, der derudover er forfatter til bestselleren Den lille bog om store følelser. Farvel, Olde er smukt illustreret af Lea Letén.

Fra ca. 4 år.

Du kan købe Farvel, Olde online eller i din nærmeste boghandel.Sille Jensen: Små dyr med store vinger

Små dyr med store vinger, Sille Jensen, børnebog, børnebøger, børnebog om sorg, bog om sorg, bøger til børn om sorg,

Siri bor sammen med sin far og hans kæreste Rebecca. Det er to år siden Siris mor døde, og det er på tide at få ryddet ud i hendes ting, synes Siris far. Der skal også være plads til Rebecca.

Men det er ikke alt, man lige kan få til at forsvinde.

Små dyr med store vinger er en ærlig og gribende historie om en ung piges hvileløse sorg.

Fra ca. 10 år.

Du kan købe Små dyr med store vinger online eller i din nærmeste boghandel.Martin Widmark og Emilia Dziubak: Den lange vandring

Den lange vandring, Martin Widmark, Emilia Dziubak, bøger om sorg, bøger om sørg til børn, børnebog om sorg, børnebøger om sorg, billedbog

❤ ❤ ❤ ❤ ❤ “Underværker af ramme alvor i smukke omgivelser … Magi i metermål” – POLITIKEN

Da solen går ned, og de første stjerner tændes på himlen, trækker Adams bedste ven, den gamle hund Rufus, vejret for sidste gang.

LÆS OGSÅ: Fortællinger for de yngste om sorg – og om at genfinde glæden ved livet

På den anden side af havet står solen op. Sonia og hendes kat Misser begiver sig ud på en lang vandring, der til sidst fører dem til deres nye hjem.

En rørende og magisk billedbogsfortælling om sorg og om at komme ud på den anden side.

Fra ca. 4 år.

Du kan købe Den lange vandring online eller i din nærmeste boghandel.

Glenn Ringtved og Otto Dickmeiss: Hader, hader ikke

Hader hader ikke, Glenn Ringtved, Otto Dickmeiss, Carlsens billednoveller, bøger om sorg, børnebøger om sorg, ungdomsbøger om sorg, bøger til børn om sorg

❤ ❤ ❤ ❤ “Det kan næsten ikke blive bedre” – POLITIKEN

Kim bor sammen med far og storebror Kenneth. Kim og Kenneth er begge gode til at bokse. Far er god til at heppe, når de er i ringen. 

Alligevel hader Kim alting. Måske er det, fordi hans mor ikke længere findes. Måske er det, fordi hans far synes, det er noget bræk, at han godt kan lide at skrive. Men der må jo være noget, Kim kan elske.

Hader, hader ikke er en del af Carlsens billednoveller, der er korte, illustrerede historier målrettet unge.

Fra ca. 12 år.

Du kan købe Hader, Hader ikke online eller i din nærmeste boghandel.

Val Emmich m.fl.: Kære Evan Hansen

Kære Evan Hansen, Val Emmich, Steven Levenson, Benj Pasek, Justin Paul, YA, ungdomsbog, ungdomsbøger, bøger om sorg, ungdomsbøger om sorg,

★★★★★★ – DE UNGES ORD

Kære Evan Hansen. I dag bliver en fantastisk dag, fordi …

Evan har altid følt sig alene, men da et brev havner i de forkerte hænder, bliver han trukket ind i en fremmed families tragedie. Nu får han muligheden for ikke længere at føle sig udenfor. Pludselig har den angstramte Evan et nyt formål. Men som Evan må sande, kan en hvid løgn have utilsigtede konsekvenser …

LÆS OGSÅ: Kære Evan Hansen – Bogen, du skal læse og knuselske sammen med din teenager

En varm og hjerteskærende fortælling fyldt med sorg og autenticitet om kampen for at høre til i en tid med hurtige forbindelser og dyb isolation.

Fra ca. 13 år

Du kan købe Kære Evan Hansen online eller i din nærmeste boghandel.

Savn mig ikke af Carrie Fountain

Savn mig ikke, Carrie Fountain, Carlsenpuls, ungdomsbog, ungdomsbøger, YA, bøger om sorg, børnebøger om sorg, ungdomsbøger om sorg, bøger om sorg til unge

Miranda og Syd har begge mistet deres mødre. De har kun deres fædre, men fordi Syds far er alkoholiseret og Mirandas far overbeskyttende, bruger de to piger så meget tid sammen som muligt.

Pludselig en dag forsvinder Syd og efterlader en knust Miranda. Hvorfor? Spørgsmålet plager Miranda dag og nat, og hun beslutter sig for at finde sin bedste veninde.

Det bliver en rejse, der afslører hemmeligheder om Syd, hendes familie og ikke mindst om … Miranda selv.

Fra ca. 13 år

Du kan købe Savn mig ikke online eller i din nærmeste boghandel.