Børnebøger Amerikanske YA-forfattere Carlsen Inspirationslister og guides

Vi skal turde tale og læse om sorg – Syv bøger til børn og unge

Ingen går gennem livet uden at miste. Men at miste et familiemedlem eller en nær ven er en voldsom oplevelse, der sætter spor. Særligt for børn og unge kan døden virke uhåndgribelig, og livet kan komme til at synes meningsløst. Bøger om sorg kan være med til at sætte ord på det ordløse og hjælpe med at vise en vej videre.

6.000 børn og unge under 18 år mister hvert år en forælder, bror eller søster. Desværre oplever mange, at både andre børn såvel som de voksne i ens omgivelser undlader at spørge ind til deres tab.

Men det er ikke sundt at gemme sine følelser væk. Tværtimod.

LÆS OGSÅ: Sorg er noget, vi skal tale – og læse – om

En måde at adressere sorgen og døden på er gennem litteraturens verden, for historier kan nemlig noget helt særligt. De kan give et tiltrængt frirum, hvor man for en stund kan forsvinde ind i en anden verden.

Samtidig kan bøger om sorg vise os, at vi ikke er alene i at opleve en knugende sorg. Og så kan de hjælpe os til at indse, at det er muligt at komme videre – at man på et tidspunkt igen vil have en normal hverdag og liv som alle andre.

Vi har her samlet syv forskellige bøger om sorg. Nogle af dem er målrettet børn, andre henvender sig til unge. Derudover er der også en enkelt fagbog til den voksne, der vil blive bedre til at hjælpe børn og unge igennem deres sørgeprocess.
Bøger om sorgSmå dyr med store vinger af Sille Jensen

Små dyr med store vinger, Sille Jensen, børnebog, børnebøger, børnebog om sorg, bog om sorg, bøger til børn om sorg,

Siri bor sammen med sin far og hans kæreste Rebecca. Det er to år siden Siris mor døde, og det er på tide at få ryddet ud i hendes ting, synes Siris far. Der skal også være plads til Rebecca.

Men det er ikke alt, man lige kan få til at forsvinde.

Små dyr med store vinger er en ærlig og gribende historie om en ung piges hvileløse sorg.

Fra ca. 10 år.

Du kan finde Små dyr med store vinger online her.

Den lange vandring af Martin Widmark og Emilia Dziubak

Den lange vandring, Martin Widmark, Emilia Dziubak, bøger om sorg, bøger om sørg til børn, børnebog om sorg, børnebøger om sorg, billedbog

❤ ❤ ❤ ❤ ❤ “Underværker af ramme alvor i smukke omgivelser … Magi i metermål” – POLITIKEN

Da solen går ned, og de første stjerner tændes på himlen, trækker Adams bedste ven, den gamle hund Rufus, vejret for sidste gang.

LÆS OGSÅ: Fortællinger for de yngste om sorg – og om at genfinde glæden ved livet

På den anden side af havet står solen op. Sonia og hendes kat Misser begiver sig ud på en lang vandring, der til sidst fører dem til deres nye hjem.

En rørende og magisk billedbogsfortælling om sorg og om at komme ud på den anden side.

Fra ca. 4 år.

Du kan finde Den lange vandring online her.

Hader, hader ikke af Glenn Ringtved og Otto Dickmeiss

Hader hader ikke, Glenn Ringtved, Otto Dickmeiss, Carlsens billednoveller, bøger om sorg, børnebøger om sorg, ungdomsbøger om sorg, bøger til børn om sorg

❤ ❤ ❤ ❤ “Det kan næsten ikke blive bedre” – POLITIKEN

Kim bor sammen med far og storebror Kenneth. Kim og Kenneth er begge gode til at bokse. Far er god til at heppe, når de er i ringen. 

Alligevel hader Kim alting. Måske er det, fordi hans mor ikke længere findes. Måske er det, fordi hans far synes, det er noget bræk, at han godt kan lide at skrive. Men der må jo være noget, Kim kan elske.

Hader, hader ikke er en del af Carlsens billednoveller, der er korte, illustrerede historier målrettet unge.

Fra ca. 12 år.

Du kan finde Hader, hader ikke online her.

Tæl til ti af Stine Haynes

Tæl til ti, Stine Haynes, bøger om sorg, børnebog, børnebøger, børnebøger om sorg, bøger om sorg til børn

“Fortalt med en stor ro og uden gråd i stemmen – det er kun læseren, der får våde øjne” – BOGBOTTEN

Da Trishas storesøster dør i en trafikulykke, går verden i stå.

Trishas redning bliver en seddel, hun finder på søsterens værelse, en top 10 over ting, som søsteren hader. Eller hadede. Trisha beslutter at undersøge listen punkt for punkt og på den måde lære sin søster bedre at kende.

Men kan man lære nogen at kende efter deres død? Og vil det hjælpe Trisha med selv at vende tilbage til livet og en ny hverdag?

En smuk, filosofisk og livsbekræftende roman om at overkomme modgang på sin egen måde.

Fra ca. 10 år.

Du kan finde Tæl til ti online her.

Kære Evan Hansen af Val Emmich m.fl.

Kære Evan Hansen, Val Emmich, Steven Levenson, Benj Pasek, Justin Paul, YA, ungdomsbog, ungdomsbøger, bøger om sorg, ungdomsbøger om sorg,

★★★★★★ – DE UNGES ORD

Kære Evan Hansen. I dag bliver en fantastisk dag, fordi …

Evan har altid følt sig alene, men da et brev havner i de forkerte hænder, bliver han trukket ind i en fremmed families tragedie. Nu får han muligheden for ikke længere at føle sig udenfor. Pludselig har den angstramte Evan et nyt formål. Men som Evan må sande, kan en hvid løgn have utilsigtede konsekvenser …

LÆS OGSÅ: Kære Evan Hansen – Bogen, du skal læse og knuselske sammen med din teenager

En varm og hjerteskærende fortælling fyldt med sorg og autenticitet om kampen for at høre til i en tid med hurtige forbindelser og dyb isolation.

Fra ca. 13 år

Du kan finde Kære Evan Hansen online her.

Savn mig ikke af Carrie Fountain

Savn mig ikke, Carrie Fountain, Carlsenpuls, ungdomsbog, ungdomsbøger, YA, bøger om sorg, børnebøger om sorg, ungdomsbøger om sorg, bøger om sorg til unge

Miranda og Syd har begge mistet deres mødre. De har kun deres fædre, men fordi Syds far er alkoholiseret og Mirandas far overbeskyttende, bruger de to piger så meget tid sammen som muligt.

Pludselig en dag forsvinder Syd og efterlader en knust Miranda. Hvorfor? Spørgsmålet plager Miranda dag og nat, og hun beslutter sig for at finde sin bedste veninde.

Det bliver en rejse, der afslører hemmeligheder om Syd, hendes familie og ikke mindst om … Miranda selv.

Fra ca. 13 år

Du kan finde Savn mig ikke online her.

Jeg vil gerne tale om min sorg

Jeg vil gerne tale om min sorg, Atle Dyregrov, Mai-Britt Guldin, Kari Dyregrov, Preben Engelbrekt, Per Bøge, Martin Lytje, Ditte Bruun Eriksen, Kristine Halling Kahlet, Gitte Frydendal Stark, Ingelise Nordenhof, Det Nationale Sorgcenter, Børn unge og sorg, sorgbog, sorgbøger, bøger om sorg, bøger om sorg til børn, bøger om sorg til unge

Hvordan snakker man med børn og unge i sorg?

Jeg vil gerne tale om min sorg er en opfordring til at bryde tavsheden. Ud over at beskrive, hvad sorg er, og hvilke udtryk sorgen ofte får, præsenterer bogen viden om, hvordan institutioner som skoler og hospitaler kan opbygge et beredskab, så de ved, hvordan de kan tale med børn og unge i forbindelse med sygdom, ulykke og dødsfald. 

Bogen er skrevet til professionelle, der er i kontakt med sørgende børn og unge, men den kan læses af alle voksne. For en væsentlig pointe er, at vi alle kan hjælpe, hvis vi har modet til at møde barnet eller den unge i sorgen og tale med dem.

Bogen er skrevet af en lang række fagfolk, som har stor kendskab til arbejdet med børn og unge i sorg.

Du kan finde Jeg vil gerne tale om min sorg online her.