Fagbøger Bøger til unge Børnebøger Carlsen

Sorg er noget, vi skal tale – og læse – om

sorg, unge og sorg, børn og sorg, bøger om sorg

Hvert år er 6000 børn og unge under 18 udsat for at miste en forælder, en bror eller en søster. Mange af disse børn og unge oplever, at venner, skolekammerater og voksne i deres omgivelser undgår at tale med dem om deres sorg.

Litteratur kan være en fantastisk måde at bearbejde følelser på, og sorg er en af de følelser, som kan være rigtig svær at håndtere – både som sørgende, men også som pårørende til en, der sørger. I de perioder, hvor virkeligheden kan være svær at håndtere, giver litteraturen mulighed for at finde et åndehul i hverdagen, hvor man kan lade sig opsluge af en anden verden og få tankerne væk.

Selvom læsning er noget, vi gør alene, så udvikles empatien stadig i mødet med både virkelige og fiktive karakterer, som må opleve nogle af de ting, der gør livet allersværest.

Sorg har ingen alder, og vi deler alle behovet for ikke at føle os alene. Det kan både være i behovet for samtale med andre, hvor vi kan dele vores følelser, men også i det frirum, litteratur skaber, som lærer os, at nogen derude kan relatere til vores smerte.


“En af læsningens absolut største forcer handler om, at det er muligt at læse noget nogen engang har følt og som man genkender i sig selv. Men måske endnu vildere er det at læse noget, man aldrig selv har følt, men så at føle det lidt alligevel, på en måde, gennem en andens oplevelse.” – Stine Haynes, forfatter til børnebogen Tæl til ti


Netop derfor er det vigtigt, at vi også tager os tid til at læse de fortællinger, som omhandler de svære stunder i livet; det er historier om sygdom, om tab og ikke mindst om, hvordan den efterfølgende sorg kan bearbejdes og give plads til, at man kan komme videre. Som Stine Haynes forklarer i sit blogindlæg, giver læsning sul på sjælen, “så vi har noget at stå imod med, når kulden rammer.” Du kan læse Stines blogindlæg lige her.

Herunder har vi samlet en række stærke og rørende børne- og ungdomsbøger om sorg, tab og kampen for at komme ud på den anden side. Bøgerne viser, hvor forskelligt sorg manifesteres – men at man ikke behøver at være alene med den, og at det hjælper at sætte ord på den.

Tæl til ti af Stine Haynes

sorg, unge og sorg, børn og sorg, jeg vil gerne tale om min sorg, tæl til ti, stine haynes, bøger om sorg
Trisha mister sin storesøster i en trafikulykke. På søsterens værelse finder hun en liste over ti ting, hendes søster hadede. Gennem listen får hun mulighed for at lære storesøsteren bedre at kende. Kan det hjælpe Trisha med at vende tilbage til livet og en ny hverdag?

Alder: 10+

Find Tæl til ti her.

Vand til blod af Morten Dürr

sorg, unge og sorg, børn og sorg, jeg vil gerne tale om min sorg, vand til blod, morten dürr, bøger om sorg

Vand til blod er en graphic novel om de store og voldsomme følelser, der vælter rundt i Lea, efter at hun har mistet sin mor. Den beskriver en far, der bliver småsindssyg og lader det gå ud over børnene. En stærk fortælling om at være udenfor og om tro.

Alder: 10+

Find Vand til blod her.

Ikke alle drømme dør af Danielle Younge-Ullman

sorg, unge og sorg, børn og sorg, jeg vil gerne tale om min sorg, ikke alle drømme dør, danielle younge-ullman, bøger om sorg

17-årige Ingrid skal på overlevelsestur med andre ‘utilpassede unge’. Hun hader hvert et øjeblik, for turen roder op i nogle tanker om et tab, som hun har nægtet at se i øjnene.

Alder: 12+

Find Ikke alle drømme dør som e-bog her eller lån bogen på biblioteket..

Kun tæt på af Sara Barnard

sorg, unge og sorg, børn og sorg, jeg vil gerne tale om min sorg, kun tæt på, sara barnard, bøger om sorg

Caddy er den pæne, stille pige. Suzanne er vild og oprørsk men kæmper for at slippe fri af sin fortid. Selvom alle siger, at Suzanne er dårlig indflydelse, nægter Caddy at lytte. Da det endelig går op for Caddy, hvor svært Suzanne har det, er det måske for sent …

Alder: 12+

Find Kun tæt på her.


Vi skal tale om vores og andres sorg

Jeg vil gerne tale om min sorg understreger vigtigheden i at bryde den tavshed, der ofte omgiver sorg, og række ud til de børn og unge, der har det svært.

sorg, unge og sorg, børn og sorg, jeg vil gerne tale om min sorg, mai-britt guldin, atle dyregrov, bøger om sorg

Bogen præsenterer den nyeste viden om, hvordan snakken kan tages med de sørgende børn og unge.

Jeg vil gerne tale om min sorg er skrevet til professionelle, der er i kontakt med sørgende børn og unge, men den kan læses af alle voksne. Vi kan alle hjælpe, hvis vi har modet til at møde barnet eller den unge i sorgen og tale med dem.

Find Jeg vil gerne tale om min sorg her.