aktiviteter børn natur, leg i naturen med børn, bøger natur børn

Frisk luft giver glade børn (og voksne). Her får du 7 tips til gode lege, du kan sætte i gang med dit barn i naturen – og gode bøger til naturglade børn


Hvad skal vi lave udenfor?

Dit barn har vendt sit ansigt op mod dig og venter på svar … og hvad er det nu li-i-i-i-ge, man kan lave af sjove aktiviteter udendørs?

Her er 7 (afprøvede og børnegodkendte) tips til gode aktiviteter i naturen


1. Leg: Hvem finder først?

En træstub, en snegl, en myretyre. Mulighederne for legen er uendelige, og jagten fungerer lige godt i skoven, i det åbne landskab og ved stranden – og til alle årstider.

LÆS OGSÅ: Mit store dyreatlas: Den ultimative gavebog til barnet der elsker dyr og natur

Du kan på forhånd forberede en liste med ting, I kan gå på jagt efter, og du kan også bare finde på ting ”på stedet”, alt efter hvad du kan se, der er for børn at snuse rundt efter.

Har du en lille stofpose eller lignende, kan du klippe sedler, hvor du for eksempel skriver en sten, en mariehøne, en træstub osv. osv. Og så lægger I alle strimlerne ned i posen, så man trækker en ny opgave, hver gang man har løst en strimmel.

Vinderen får en brikjuice, og taberen får en trøste-brikjuice.

2. Lav en bog med planter og blomster

Ja, det er old school, og det holder stadig 100 procent! Køb en notesbog med blanke sider (gerne i stor størrelse) og gå i gang med at samle flotte blomster og planter i naturen.

Find Danmarks Naturfredningsforenings guide her

Læg dem i pres imellem nogle tunge bøger (eller andet tungt I har ved hånden), find limstiften (eller dekopagelim) frem og begynd jeres samling af smukke planter. Brug internettet eller apps på telefonen til at finde ud af, hvad I har fundet.

3. Led efter spor

Der er masser af dyrespor i naturen, når I ved, hvad I kigger efter!

Kan I finde: en kogle, som en mus har tygget på? En lort, hvem har lagt den? En sti i det høje græs, har en hjort mon været forbi? Huller i et blad, hvem har spist det? En fuglerede i et træ?

Når først I begynder at kigge, kan I finde dyrenes spor overalt.

4. Byg en hule

Den skal selvfølgelig være hemmelig og med kodeord og det hele. Så husk det, når hulen er færdig!

Læs Samvirkes guide til 3 simple shelters her

I kan være heldige at finde et godt sted til en hule i en stor busk eller et levende hegn mellem markerne, men I kan også bygge en hule af grene, I samler sammen og stiller med enderne mod hinanden i stil med en tipi.

5. Fløjt som fuglene

Prøv at efterligne fuglenes stemmer. Man behøver ikke at være mesterfløjter for kunne begynde at høre forskel på en solsort, en musvit og en skade.

Lyt til fuglene i Danmark her

Det er sjovt at begynde at lære fuglenes sprog, og hvor meget de egentlig snakker med hinanden. Hurtigt vil I begynde at vide, hvordan de forskellige fugle lyder.

6. Saml sten eller en vandrestok, I kan male derhjemme

Særligt hvis I er på stranden giver det god mening at gå på stenjagt. Led efter sten med store flader, hvor I får et godt lille mini-lærred. I kan også samle småsten i forskellige farver og lægge dem i et flot mønster og skabe små mosaikker. Alternativt kan man bygge sten-dyr ved at lime sten sammen med en limpistol.

Find guide til at komme i gang med at male på sten her

Hvis I er i skoven, er det også en mulighed at finde en god vandrestok, som I kan male eller dekorere med fjer, når I kommer hjem.

7. Tag et forstørrelsesglas med

Særligt insekter bliver til de vildeste monstre, når I ser på dem gennem et forstørrelsesglas. Tal om, hvad I ser – er det tænder, ben, følehorn eller noget helt fjerde?

LÆS OGSÅ: Hjælp! Sådan kan spækhuggerens lugtesans og træfrøens kolde tæer redde dig, der rejser med børn

I kan også bruge forstørrelsesglasset til at lede efter spor og finde planter til jeres bog.


Gode bøger til naturglade børn

naturen kalder, sebastian klein, anders kofoed, 100 opskrifter på oplevelser

Der ligger tonsvis af oplevelser og venter på dig og dit barn i naturen!

Sebastian Klein og Anders Kofoed har samlet 100 af de oplevelser til jer i en enkelt bog.

Naturen kalder giver jer tips til at opleve sommerfuglene helt tæt på – blot inviter dem over med sukker!

Ønsker I at observere dyrene i vandløbene? Følg Sebastian Kleins og Anders Kofoeds guide til at lave jeres egen vandkikkert.

Få mange flere ideer og giv dig selv og dit barn en på opleveren med Naturen kalder.

Fra ca. 6 år.

Du kan købe Naturen kalder online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Den store bog om bier

Hvordan taler honningbierne med hinanden? Hvor længe har de eksisteret? Og hvem overlevede at blive stukket af 2.443 bier?

Tag på opdagelse i biernes eventyrlige verden med denne smukt illustrerede bog for børn og voksne.

Bogen går igennem biernes historie fra dinosaurernes tid til deres nuværende situation og giver indblik i den rolle, honningbien har spillet i vores økosystem gennem tiden.

En øjenåbner for dette tilsyneladende lille, men ekstremt vigtige hjørne af dyreriget.

Fra ca. 7 år

Du kan købe Den store bog om bier online eller i din nærmeste boghandelDen fantastiske bog om farlige dyr

I denne bog kan du møde fantastiske og livsfarlige dyr! For eksempel de helt store og voldsomme, som isbjørnen og nilkrokodillen. Du kan også møde den spinkle og sarte havhveps, hvis nældegift slå et bytte ihjel på et øjeblik – og et menneske på blot få minutter.

Bogen er fyldt med imponerende nærbilleder samt spændende og skræmmende oplysninger om, hvorfor man ikke skal komme tæt på de dødsensfarlige dyr.

Fra ca. 6 år

Du kan købe Den fantastiske bog om farlige dyr online eller i din nærmeste boghandel.Den fantastiske bog om insekter og edderkopper

Bliv introduceret til nogle af verdens særeste og mest vidunderlige skabninger i denne smukt illustrerede bog.

Fra den skinnende blå morpho-sommerfugl til den gigantiske goliatbille. Mød en fårekylling med ører på knæene, en bille, der æder elefantlort, og en loppe, der kunne vinde OL i højdespring.

Udover alle nærbillederne er bogen fyldt med fakta og fascinerende viden, så du finder ud af, hvilket insekt, der lyser i mørke, hvorfor honningbien danser, og hvordan en stor rovedderkop kan gå på vandet. Velkommen til insekternes og edderkoppernes verden!

Fra ca. 6 år

Du kan købe Den fantastiske bog om insekter og edderkopper online eller i din nærmeste boghandel.Hvis du skal en tur i skoven

Et søg og find-eventyr i naturens vidunderlige verden!

Kom med i skoven, og oplev årets gang på magisk vis! Gå på opdagelse i denne smukt illustrerede bog, der med rimfortællinger og et hav af detaljer er den perfekte gavbog.

Der er på hvert opslag ting, som barnet skal finde samt fakta om naturen bagerst i bogen.

En skøn bog til det natur- og dyreglade barn.

Fra ca. 3 år

Du kan købe Hvis du skal en tur i skoven … online eller i din nærmeste boghandel.Vilde vidunderlige dyr, DR, natur, naturbog, naturbøger

Kom helt tæt på Danmarks vidunderlige natur!

Vilde vidunderlige dyr er 40 fortællinger til børn om den danske natur. Bogen er skabt på baggrund af DR Ramasjangs populære serie af samme navn.

I bogen kan man fx møde kongeørnen, som kan fange selv den hurtigste hare, eller man kan møde ræveungerne, som venter på, at deres mor kommer hjem fra jagt. Man kan også møde husmåren, der er lidt af en æggetyv, og hanpindsvinene, der slås for at imponere hunnerne.

Foruden en række gode historier giver bogen også forslag til aktiviteter som hele familien kan lave i den danske natur.

Fra ca. 3 år.

Du kan købe Vilde vidunderlige dyr online eller i din nærmeste boghandel.


Den store bog om træer

Hvordan vokser et træ? Hvilke dyr lever i det? Hvor stort er det største træ, og hvor gammelt er det ældste træ?

Kom helt tæt på træernes eventyrlige verden i denne flotte illustrerede bog for børn og voksne.

I bogen lærer du, hvilken rolle træer har spillet i forskellige kulturer og religioner og i historien. Mød geniale trækonstruktioner, spektakulære træhuse og flotte træbåde.

Fra ca. 7 år

Du kan købe Den store bog om træer online eller i din nærmeste boghandel


Sebastians store quiz om dyr, Sebastian Klein, quiz

Har du et stort dyrehjerte, og synes du også bare at dyr er mega seje? Men har du egentlig styr på dyrene?

Sebastian Klein er tilbage med 1000 helt nye spørgsmål om dyr i vand, på land og i luften. Svarene er uddybet, så du også bliver endnu klogere undervejs.

Vidste du fx, at tigeren nogle gange går på jagt efter bjørne? Eller at fuglen mursejleren kan flyve i søvne?

Få en masse sjove timer til at gå sammen med Sebastian og bliv klogere på hele verdens dyr. Kan du mon svarer rigtigt på alle spørgsmålene?

Fra ca. 10 år.

Du kan købe Sebastians store quiz om dyr #2 online eller i din nærmeste boghandel.Mit store dyreatlas, Lonely Planet, dyreatlas til børn,

Rejs ud i verden og mød nogle af de utrolige dyr, som vi deler Jorden med, i dette smukke dyreatlas fra Lonely Planet.

Bogen er spækket med illustrationer, fotos og masser af lærerige tekster om dyrenes liv, levesteder og adfærd. Derudover har den også sjove flapper med spændende fakta, farverige kort samt billeder i naturlig størrelse af fx en myreslugers tunge og en lille babyskildpadde.

Fra ca. 7 år.

Du kan købe Mit store dyreatlas online eller i din nærmeste boghandel.Børnenes dyreleksikon

Børnenes dyreleksikon og Børnenes leksikon: Dinosaurer og forhistoriske dyr er to lækre og grundige børneleksikoner om hhv. nulevende dyrearter og dinosaurer og forhistoriske dyr.

Bøgerne er smukt illustreret og fyldt med flotte fotos og masser af information for dyreglade og videbegærlige børn – her er der rig mulighed for at gå på opdagelse i dyrenes verden både hjemme på børneværelset og i klasselokalet.

Fra ca. 5 år.

Du kan købe Børnenes dyreleksikon online eller i din nærmeste boghandel.Min store billedordbog om dyr

I denne bog kan du lære hvad dyrene og deres unger hedder, hvor de bor og hvilke lyde de laver og hvordan de ser ud.

Denne bog indeholder både søde billeder og tegninger, som gør bogen velegnet til yngre såvel som lidt ældre børn. Bogen indeholder mange små flapper man kan gå på opdagelse i og spørgsmål, som man kan besvare undervejs.

Fra ca. 2 år

Du kan købe Min store billedordbog om dyr online eller i din nærmeste boghandel.Husk at behandle naturen, som en god ven. Tag ikke for meget med hjem, og hav respekt for dyrenes vilde liv.