Anders Kofoed Børnebøger Børnebøger 6-9 år Carlsen Fagbøger til børn Sebastian Klein Viden

7 gode råd fra Naturen kalder: “Det gælder om at finde sin indre natur-ninja frem”

naturen kalder, anders kofoed, sebastian klein

Interview | Sebastian Klein og Anders Kofoed guider i bogen Naturen kalder til oplevelser i naturen og kommer med tricks til, hvordan du kommer helt tæt på dyrene. Her er deres 7 bud på, hvordan familieskovturen bliver vellykket.


De to største naturnørder, der findes i dette land. Det indrømmer Sebastian Klein og Anders Kofoed, at de er.

LÆS OGSÅ: Kender du det hemmelige fuglesignal? Den ny bog Naturen kalder åbner døren til dyrenes verden

Og de har masser af gode ideer til, hvordan en hyggelig tur i skoven med familien kan blive endnu mere spændende og sjov, hvis man bruger nogle af de tricks, de fortæller om i bogen Naturen kalder.

Erfarne natur- og dyrenørder

Sebastian Klein er en af Danmarks førende naturformidlere. Han har i mere end 20 år lavet børneprogrammer til DR, og så er han forfatter til en lang række bøger om dyr og natur til børn i alle aldre.

Anders Kofoed er biolog med speciale i zoologi. Han er TV2’s faste naturformidler og forfatter til flere populære bøger om naturen, bl.a. Anders Kofoeds store bog om naturen (2019) og Meningen med livet (2021).

LÆS OGSÅ: Se de nye børnebøger, der er på vej

Vi stillede Sebastian og Anders 7 spørgsmål for at få deres bud på, hvordan familieskovturen bliver ekstra god og med dyregaranti.

1. Hvad er det sjoveste og vigtigste, vi kan lære vores børn, når vi tager ud i naturen og ser på dyr?

Anders: ”At der er liv overalt, og det er de vildeste ting, der sker lige under vores fødder og over vores hoveder.” 

Sebastian: “Det vigtigste er, at man er nysgerrig på, hvad der foregår omkring en i naturen. At man er videbegærlig og vil udforske og undersøge.”

2. I skriver i bogen, at man skal huske at have våde hænder, når man tager en frø op. Har I et andet eksempel på noget, man skal huske, så man er i naturen på en respektfuld måde?

Anders: ”Alle dyr, du fanger, skal sættes tilbage igen, hvor du fandt dem. Det gælder især krybdyr og padder. Og alt levende skal behandles nænsomt og med respekt. Det handler om at efterlade naturen i lidt bedre tilstand, end da du kom derud.”

LÆS OGSÅ: Hvad skal vi læse? 15 gode børnebøger

Sebastian: “Jeg er så enig med Anders, det kan ikke siges bedre.”

3. Hvad er den mest oversete natur- og dyreoplevelse, man kan få i en dansk skov?

Anders: ”At rode i blade og finde mosskorpioner, stenskolopendere og løbebiller. Det er en oplevelse for alle sanser (bortset fra smagssansen).” 

Sebastian: For mig er det, at man aldrig kan være helt sikker på, hvad der sker. Naturen er som en uforudsigelig skattekiste. Du går på jagt efter noget, og så ender du med at opleve noget helt andet. Måske ville du på egernjagt, men så ender du med at se det vildeste drama mellem en spurvehøg og en solsort.

4. Hvad er det bedste trick, når man som forældre skal være sikker på at kunne lokke dyr frem, så børnene får en sjov tur i skoven?

Anders: ”Den sikreste er at vende en sten, tang eller en træstub. Den sjoveste er nok pishing af fugle eller at “tale” med egern. Men det kræver at børn og voksne kan stå helt stille.” 

Sebastian: “Det er umuligt at vælge, men vi har 100 gode tricks i bogen.”


5. Hvad er den typiske fejl, mange begår, når de vil se dyr i skoven?

Anders: ”At man ikke sidder stille. De fleste halser gennem skoven i håbet om, at kronhjorte og ræve vil danse rundt omkring dem. Men det, der giver bonus, er at sætte sig ned i fem minutter og være tilstede. At bevæge sig som en ninja er vejen frem. Stille og roligt.”

Sebastian: “Mange tror, de skal ud og se en masse dyr, og når de så står i skoven, tænker de: ‘Hvor fanden er alle dyrene henne, og hvorfor er her så stille!’ Man skal vide, hvor man skal lede, og hvordan man skal lede.”

6. Hvad skal man altid huske at tage med på skovtur, når man vil se dyr?

Anders: ”Gode sko og en madpakke til børnene. Dyrene skal ikke fodres i skoven, kun i haven. Husk øjnene, de er ret vigtige. Det kræver ikke noget at nyde natur. Men hvis du tager gear med, så bliver oplevelsen vildere.”

LÆS OGSÅ: Nye sjove og skønne bøger for de 8-årige

Sebastian: “Det kommer an på, hvad man vil. Jeg har altid en kikkert med, for jeg kan godt lide at se på fugle. Hvis man vil se på insekter er et forstørrelsesglas godt, og hvis man vil fange noget, er et net godt.”

7. Hvis nu børnene ikke gider gå med i skoven, hvad foreslår I, man skal sige for at få dem med?

Anders: ”Gør det til en mission med et projekt: “I dag skal vi være natur-ninjaer og målet er, at vi finder en xxx.” Man skal heller ikke lade sig slå ud af, at de ikke vil. Sådan er børn. Det, de er i gang med lige nu, er det, de nyder. Hvis de selv må bestemme, bliver de, hvor de er. Men er de først ude i skoven, er det den, de nyder.”

LÆS OGSÅ: De bedste børnebøger til de 7-12-årige

Sebastian: “Jeg har ikke et magisk trick, og hvis de ikke vil med, så lad dem blive hjemme, men mine børn ville altid med, når jeg sagde: “Skal vi ikke tage ud og fange frøer.”


Naturen kalder

naturen kalder, sebastian klein, anders kofoed, 100 opskrifter på oplevelser

Der ligger tonsvis af oplevelser og venter på dig og dit barn i naturen!

Sebastian Klein og Anders Kofoed har samlet 100 af de oplevelser til jer i en enkelt bog.

Naturen kalder giver jer tips til at opleve sommerfuglene helt tæt på – blot inviter dem over med sukker!

Ønsker I at observere dyrene i vandløbene? Følg Sebastian Kleins og Anders Kofoeds guide til at lave jeres egen vandkikkert.

Få mange flere ideer og giv dig selv og dit barn en på opleveren med Naturen kalder.

Fra ca. 6 år.

Du kan købe Naturen kalder online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.Ser det som min fornemmeste opgave at sprede læseglæde og dele stærke læseoplevelser med andre læseheste. Det gør jeg som en del af presseteamet hos Lindhardt og Ringhof og i min fritid, hvor bogstakken på mit natbord er faretruende høj. Har en fortid som bogopsætter, journalist, kulturredaktør og kommunikations- og pressekonsulent og har altid valgt arbejdspladsen nøje efter, om jeg kunne dele min store kærlighed til bøger og kultur.