Børnebøger Carlsen Sebastian Klein Viden

Hjælp! Sådan kan spækhuggerens lugtesans og træfrøens kolde tæer redde dig, der rejser med børn

Sebastians store quiz om dyr 2, Sebastian Klein, Dyrebøger, Bøger om dyr

KLUMME ‖ Hvad der skete, da forlagsmedarbejder Gyrith Ravn troede, hun skulle lære sine børn noget om dyr (og samtidig redde en lang togtur).


Alle forældre kender det: Man er ikke engang bakket ud ad indkørslen, har fået rullekufferten trillet på plads i togkupéen, eller spændt cykelhjelmen inden afgang, før den dér lille stemme lyder fra bagklappen:

“Er vi der ikke snaaaaart?”

Trickene til at undgå total nedsmeltning inden man faktisk når frem til sit endelige bestemmelsessted er mange: Højtlæsning, bræt- eller kortspil, ””Se, en ko!”-pege-leg ud ad vinduet – samt naturligvis alle former for skærme.

LÆS OGSÅ: Sebastian Klein: Bøger til nysgerrige og entusiastiske dyreelskere

Jeg har også engang, på sidste stræk af en 18-timer lang flyrejse, oplevet en forælder forsøge at pacificere sit barn med slik. Det kan jeg ikke anbefale. Det fungerede i hvert fald ikke optimalt for personen på sædet foran (læs: MIG), som blev forsøgt sparket i smadder mellem hvert stykke slik.

Når en time føles som en evighed

Men jeg forstår til fulde den desperation, der ligger bag alle mere eller mindre hensigtsmæssige forsøg på afledning.

Bare en times rejse kan være næsten ubærlig i selskab med et utålmodigt barn – og er rejsen længere, så skal den helt store pose med overskud og idérigdom findes frem.

Har du styr på dyr? Quiz med og gæt dyrerekorder


Men sidste år havde jeg faktisk lige netop sådan en pose med i tasken. Og den virkede over al forventning: mange timers rejse blev en fest med både rolige og storgrinende børn.

(Det var så nok også dem, der grinede mest. Det vender jeg lige tilbage til.)

Spiser isbjørne pingviner – og hvilken slags dyr er en stenpikker?

Den magiske pose overskud i min taske var: en bog. Men ikke en højtlæsningsbog – næh: en quiz-bog!

Og ikke en hvilken som helt quiz-bog, men Sebastian Kleins fantastiske, lærerige store quiz om dyr – med 1000  spørgsmål i 100 forskellige kategorier om dyr fra hele verden i alle former og farver.

Sebastians store quiz om dyr 2, Sebastians store quiz om dyr, Sebastian Klein, dyrequiz, quiz med dyr

Og ja, jeg havde da tænkt, at der var til måske en god halv times underholdning – altså: Bogen indeholder langt mere, men jeg tænkte at en halv time nok var, hvad ungernes tålmodighed ville række til.

Og så tænkte jeg desuden: Ikke blot bliver de underholdt – de bliver også klogere! Win-win!

Quiz selv med: Kan du gætte dyr med superkræfter?


Vi endte med at quizze i næsten to timer i streg. Og vi lærte rigtig meget. Allesammen. Faktisk lærte vi voksne nok mere end vores børn. I hvert fald så tværede ungerne os noget så eftertrykkeligt i dyrequiz.

Tip til børn! Lad mor vinde (bare lidt)

Og her kunne man måske lige give børnene et enkelt råd med på vejen inden ferierejsen:

HVIS nu man har en mor, der er en jævnt dårlig taber, så kan det være en god idé at lade hende vinde bare en lille smule bare en gang imellem. Ellers kan det ende med, at turen kan komme til at føles ganske lang for jer, inden I når frem til jeres endelige bestemmelsessted …

LÆS OGSÅ: Få styr på dyr med Sebastian Klein – bøger til dyreglade børn

Spøg til side: Sebastians quizbog var lige det overskud, der skulle til for at få en lang tur til at virke kortere – og Sebastians egen begejstring for og kærlighed til dyrenes verden lyser ud af siderne. Det smitter.

Og i år tager jeg revanche! For Sebastian er klar med en NY bog med 1000 spørgsmål i 100 NYE kategorier. Dén skal med på årets rejse.

Og i år? I år skal de få tørt på, skal de!Sebastians store quiz om dyr, Sebastian Klein, quiz

Har du et stort dyrehjerte, og synes du også bare at dyr er mega seje? Men har du egentlig styr på dyrene?

Sebastian Klein er tilbage med 1000 helt nye spørgsmål om dyr i vand, på land og i luften. Svarene er uddybet, så du også bliver endnu klogere undervejs.

Vidste du fx, at tigeren nogle gange går på jagt efter bjørne? Eller at fuglen mursejleren kan flyve i søvne?

Få en masse sjove timer til at gå sammen med Sebastian og bliv klogere på hele verdens dyr. Kan du mon svarer rigtigt på alle spørgsmålene?

Fra ca. 10 år.

Du kan købe Sebastians store quiz om dyr #2 online eller i din nærmeste boghandel.


Prøv også den første bog i serien, Sebastians store quiz om dyr

Sebastians store quiz om dyr, Sebastian Klein, quiz

Er det løven, krokodillen eller den indiske kobra, der dræber flest mennesker?

Det er den indiske kobra, som er svaret. Den dræber nemlig hele 25.000 mennesker om året, men det vidste du selvfølgelig godt …

Det er bare ét af de 1000 spørgsmål, som Sebastian Klein, Danmarks største dyrenørd, stiller i denne bog. Der er i alt 100 kategorier, og Sebastian giver dig uddybende svar, så du også bliver klogere, imens du banker dine modstandere i dyrequiz.

Med Sebastians store quiz om dyr kan du sammen med Sebastian, blive meget klogere på hele verdens dyr.

Du kan købe Sebastians store quiz om dyr online eller i din nærmeste boghandel.