Børnebøger Carlsen Fantasy til børn og unge Indefra Line Kyed Knudsen Orlaprisen

Hurra for Orlaprisen – og for alle Carlsens prismodtagere!

Hurra for Orlaprisen – og for alle Carlsens prismodtagere!

SYNSPUNKT. Der uddeles et hav af priser til litteratur – men i virkeligheden kun ganske få til børne- og ungdomslitteraturen. Én af dem er helt særlig: Børnenes egen pris! Orlaprisen.

Hvert år arrangerer Danmarks Radio den – for mig at se – allervigtigste børne- og ungdomslitteraturpris af dem alle: Orlaprisen, som selvfølgelig er opkaldt efter Ole Lund Kirkegaards klassiske figur, Orla Frøsnapper. Orlaprisen er noget helt særligt, fordi det er læserne selv, der stemmer. I første omgang kan børnene selv sende nomineringsforslag ind – og når de nominerede er udvalgt, er det udelukkende børnene selv, der afgør, hvem der skal modtage priserne. Og tak for det!

Tak, Danmarks Radio

Tak til Danmarks Radio for at lade børnene selv komme til orde – og for en gang om året at kaste et helt særligt fokus over børnebøgerne og børns læselyst.

Der findes andre priser til børne- og ungdomslitteraturen, hvor det i vid udstrækning er de voksne, der bestemmer, hvem der skal hædres. Og det er både fint og prisværdigt. For det er altid skønt, når nogle vil hylde landets børnebogsforfattere- og illustratorer. Det fortjener de. Tænk blot på alt det, de giver til vores børn: Fantasi, hovedpersoner de kan spejle sig i, overraskelser, fordybelse, indlevelse osv. Men der er nu stadig noget ganske særligt over en pris, hvor det er læserne selv – børnene – der bestemmer. For hvad var børnelitteraturen uden børnene?

En særlig tak skal lyde i år, hvor DR har udvidet Orlaprisen til at omfatte hele fem kategorier. Det er en stor forbedring fra de seneste år, hvor der kun er blevet uddelt en enkelt pris. De fem kategorier giver mulighed for at vise et endnu større udsnit af de mange skønne bøger til børn og unge. Og det fortjener både børn og bøger.

Og også en stor tak, DR, fordi I igen har formået at inddrage både skoler og biblioteker i prisuddelingen. Det er fantastisk at se, hvor meget Orlaprisen fylder derude i landskabet – og det har da også resulteret i et rekordhøjt stemmetal: 50.000 stemmer er der blevet afgivet. Det er så sejt!

Tillykke til Line, Rasmus og Malene

Og så skal der selvfølgelig også lyde et kæmpestort tillykke til årets prismodtagerne – og naturligvis her fra i særlig grad til Carlsens tre prismodtagere:

K for klara, Line kyld knudsen, orlaprisen, orlaprisen 2017, børnebøger

Line Kyed Knudsen
for K for Klara 11 – Er vi venner?
i kategorien “Bedste karakter”

Orlaprisen, orlaprisen 2017, Rasmus Brohave, Sådan blev jeg Rasmus Brohave, YouTube, sommerferielæsning

Rasmus Brohave
for Sådan blev jeg Rasmus Brohave
i kategorien “Bedste bog, man bliver klog af”

Hurra for Orlaprisen – og for alle Carlsens prismodtagere!

Malene Sølvsten
for Ravnenes Hvisken
i den særligt læserbestemte kategori “Bedste indlevelse”

Du kan finde Ravnenes hvisken 1 som lydbog eller på dit nærmeste bibliotek.

Det er så velfortjent, og vi er pavestolte af jer!

Bøger, som børn gider at læse

Her på Danmarks største børnebogsforlag sætter vi en ære i at udgive bøger, som børn selv hiver ned fra hylderne på landets biblioteker og i boghandlen. Faktisk så stor en ære, at det i mange år har været et motto for os: “Vi udgiver bøger, som børn gider at læse”. Det motto arbejder vi bevidst ud fra hver eneste dag. Og derfor er vi selvfølgelig også ekstraordinært stolte, når det er bøger fra Carlsen, der modtager over halvdelen af de uddelte Orlapriser. Det betyder jo, at vi har fat i noget rigtigt. Og det fortsætter vi med.

Hos os er der nemlig i høj grad plads til alle slags litteratur til børn og unge. Både den, som de selv vælger – og den litteratur, som i første omgang måske nok skal formidles af en voksen. Begge dele er vigtigt. Og begge dele fortjener masser af læsere – og sådan set også gerne endnu flere priser. For hvor er der meget at hylde i det danske børnelitterære landskab. Bredden og kvaliteten lever så absolut i bedste velgående. Hvor er det herligt! Og hvor er det herligt, at Orlaprisen endnu engang har sat et velfortjent fokus på børnenes bøger.