Billedbøger Børnebøger Børnebøger 3-5 år Højtlæsning

Farvel, Olde. Hjertevarm billedbog hjælper børn med at forstå døden

Farvel, Olde, Ina Victoria Haller

Hvordan taler man med børn om døden på en god måde? Det er vigtigt at tage snakken med børn om døden for at ruste dem til at miste – også selvom døden kan være svær at tale om. I billedbogen Farvel, Olde fortæller psykolog og bestsellerforfatter Ina Victoria Haller en varm og fin historie om døden og giver gode forslag til, hvordan og hvornår man skal snakke med sine børn om døden.


For alle, men især for mindre børn, kan det være svært at forstå, hvad der egentlig sker, når nogen dør. Døden er på én og samme tid meget konkret og det eneste livsvilkår, som vi kan regne med, men døden er også meget abstrakt og uhåndgribelig, hvilket gør den utrolig svær at forstå.

Farvel, Olde handler om My, hvis oldemor dør af alderdom i starten af bogen. My og resten af familien er kede af det, men de udtrykker det alle på forskellige måder. Til oldemors bisættelse møder My sin fætter Hugo. Han er allermest ked af, at hans hamster netop er død.

Farvel, Olde, Ina Victoria Haller, børnebog om døden, mor og My

Billedbogen går igennem mange af de klassiske temaer, der er knyttet til døden – fra sorg til praktiske foranstaltninger. Udover historien om Mys familie, byder bogen også på forslag til forklaringer og samtaleemner, der kan lette samtalen om det svære og abstrakte.

LÆS OGSÅ: Hjertevarme og lærerige. Fem billedbøger med noget på hjerte

Hvordan hjælper man børn med at forstå døden?

Forfatteren bag billedbogen er Ina Victoria Haller, som er uddannet psykolog og har arbejdet med både børn og unge. Udover Farvel, Olde har hun desuden skrevet bl.a. bestselleren Den lille bog om store følelser og Min dag i børnehave.

I bogens forord understreger forfatteren, at en af de fornemmeste opgaver, vi har som forældre, er at hjælpe vores børn med at forstå dem selv og den verden, vi lever i.

Men hvordan hjælper man som forældre eller anden omsorgsperson børn med at forstå døden? Hvordan taler man med børn om så vanskeligt et emne, når døden er det, der kan frembringe allermest grundlæggende angst i os alle? Hvordan forklarer man døden, når man ikke selv ved, hvordan det er at dø?

Farvel, Olde, Ina Victoria Haller, børnebog om døden, begravelse

Dette er der desværre ikke noget entydigt svar på, da det „rigtige“ kan være forskelligt fra familie til familie. Men en ting er sikker, og det er, at det er vigtigt at tale med børn om døden, og det kan især være en god ide at tage snakken, inden nogen i familien dør.

At forsøge at skåne børn ved ikke at tale om døden kan resultere i, at børn finder på deres egne fantasifulde forklaringer. Når noget påvirker de voksne i en familie, vil det også påvirke børnene. Uanset hvor „gode“ de voksne synes, de er til at skjule deres sorg, vil barnet blive påvirket, og derfor er det vigtigt at være åben og inddrage barnet med hensyntagen til barnets alder og udviklingsniveau.

Farvel, Olde, Ina Victoria Haller, børnebog om døden, My

Ina Victoria Haller fremhæver, at billedbogen – desværre – ikke giver „den rigtige“ eller „den bedste“ forklaring. Men, skriver hun som forord til bogen, den kan forhåbentlig hjælpe med at sætte ord på døden og inspirere til, hvordan man kan tale om døden, samt vise børn, at det altid er i orden at tale om døden og de følelser og tanker, der følger med.

Farvel, Olde, Ina Victoria Haller, børnebog om døden, begravelse, flag på halvt

En samtalestarter om alt fra sorg til begravelser

Farvel, Olde gennemgår mange af de temaer, der knytter sig til døden, alt fra sorg til praktiske foranstaltninger, og der er løbende gennem bogen forslag til samtaleemner og forklaringer. På den måde kan bogen anvendes som et opslagsværk, når barnet stiller specifikke spørgsmål.

LÆS OGSÅ: 7 billedbøger om hverdagens små og store oplevelser

Bogen kan naturligvis også læses fra ende til anden som enhver anden billedbog, og barnet vil på den måde gennem historien i sig selv lære om døden.

Farvel, Olde, Ina Victoria Haller, børnebog om døden, My og familien, oldemor, plejehjem

Samtidig slår Ina Victoria Haller også fast i bogen, at det er vigtigt at tilpasse forklaringer og samtaler til det enkelte barns alder og udviklingsniveau.

Jo yngre barnet er, skriver forfatteren, des kortere og mere konkrete skal forklaringerne være.

Farvel, Olde er varmt og indlevende illustreret af Lea Letén og er tiltænkt børn i alderen 4-8 år.

Farvel, Olde

Ina Victoria Haller: Farvel, Olde

Farvel, Olde, Ina Victoria Haller

Oldemor er død, og My er ked af det. Det samme er resten af familien, selvom de udtrykker det på forskellig vis.

Til oldemors bisættelse møder My sin fætter Hugo, som er mest ked af, at hans hamster lige er død.

Farvel, Olde er en varm og fin historie om døden i børnehøjde. Samtidig indeholder billedbogen forslag til forklaringer og samtaleemner, der kan gøre alt det svære og abstrakte lettere at tale om og håndtere.

Bogen er skrevet af den autoriserede psykolog og børnebogsforfatter Ina Victoria Haller, der derudover er forfatter til bestselleren Den lille bog om store følelser. Farvel, Olde er smukt illustreret af Lea Letén.

Fra ca. 4 år.

Du kan købe Farvel, Olde online eller i din nærmeste boghandel.