Fagbøger Bøger om cykelsport Bøger om sport

Bogen om Tour de France – verdens hårdeste cykelløb!

Bogen om Tour de France

Bogen om Tour de France fortæller historien om det vel nok mest ikoniske cykelløb i verden. Kom med på en rejse fra begyndelsen i 1903 og læs om alle Tour de France-løbene helt op til 2020.


Det kræver mange kræfter at beskrive Tour de France år efter år fra 1903-2020. Ikke desto mindre har Joakim Jakobsen formået at fuldføre opgaven, og det er der kommet et mesterværk ud af.

Tour de France

Igennem et stort velresearchet stykke arbejde, er bogen om Tour de France ikke kun skildringen om cykelløbet, men også et stykke verdenshistorie, fuld af gode fortællinger.

Verdens bedste cykelryttere har gennem mere end 100 år presset deres kroppe og hoveder gennem umenneskelige strabadser på de franske landeveje og bjergtoppe. Hårdheden, taktikken og enkeltmandspræstationerne har fascineret publikum, så løbet i dag er verdens største årlige begivenhed. En scene, hvor helte taber stort og frygteligt eller lider sig til sublime sejre. Og hvor heroisme, snyd og brændende rivalopgør hvert år skrives ind i historien.

Tour de France

Historien om og bag verdens største cykelløb

Journalist Joakim Jakobsen fortæller hele historien bag løbet og følger dets udvikling år for år fra 1903.

Han beskriver de mest absurde optrin og fortæller de vildeste anekdokter. Og han går tæt på de afgørende etaper og tegner portrætter af store og små mestre fra den første vinder til den seneste hersker.

Bogen om Tour de France

I bogen om Tour de France bliver læseren guidet igennem cykelløbet. Hvert års cykelløb og dets begivenheder bliver beskrevet i detaljer. Vi hører om de største momenter, finurlige detaljer, bemærkelsesværdige begivenheder og interne magtkampe.

Endvidere afsluttes hvert kapitel med at opsummere de hårde facts: Hvem vandt (og hvem blev nr. 2 og 3), hvor lang var touren, hvad var gennemsnitsfarten, hvor mange deltog, hvor mange fuldførte, hvem havde flest etapesejre osv.

“Det er ikke én side for meget, for med allerkyndigste hånd fortæller forfatteren fænomenets hundredårige historie, løb for løb, selvpiner efter selvpiner, drama på drama. Det er stort – og stort fortalt.”

– POLITIKEN om 2017-udgaven

At bladre igennem mastodonten giver ikke kun et fantastisk overblik over tourens udvikling, men også et kulturelt og historisk indblik i en cykelsport, som bevæger sig gennem verdenshistorien sideløbende med de store politiske verdensbegivenheder og den menneskelige, teknologiske og industrielle udvikling.

Tour de France

10 facts om Tour de France

Nedenfor kan du læse 10 facts om Tour de France:

1) Første tour i 1903 bestod af 6 etaper, hvor fem af dem startede om natten. Touren var 2.428 km lang med en gennemsnitsfart på 25,678 km i timen. I 2015 var touren 21 etaper lang med en længde på 3360 km. Gennemsnitsfarten var 39,64 km i timen men farten har i tidligere år været helt op på 40,7 km i timen.

2) Historiens længste rute var i 1926. Ruten var 5.745 km lang.

3) Den gule førertrøje blev indført i 1919 – samme år hvor det historiens længste etape fandt sted på 482 km.

4) Indtil 1938 kunne man være individuel deltager. Herefter kunne man kun deltage på hold.

5) Der blev ikke kørt Tour de France i 1940-1946. En måned efter Tour-afslutningen i 1939 invaderede Hitlers styrker Polen, og Frankrig og Storbritannien gik i krig mod Tyskland. Under 2. verdenskrig arbejdede Tour-chef Jacques Goddet for, at løbet ikke blev kørt, selv om den tyske besættelsesmagt ønskede det.

Tour de France

6) I 1990 deltog de første Østeuropæiske ryttere og Olaf Ludwig fra DDR blev den første etape- og trøjevinder fra Østblokken.

7) Det første dødsfald på ruten var i 1910, hvor Adolphe Hélière druknede på en hviledag. Men den første rytter, der omkommer ved et styrt er Franscisco Cepeda i 1935. I 1995 omkommer den 24-årige italienske Motorola-rytter Fabio Casartelli i et styrt, hvor en gruppe ryttere i høj fart forulykker på nedkørslen fra Portet d’Aspet. Dagen efter foretog rytterne en sorgkørsel og gennemfører etapen uden væddeløb.

8) Den første danske rytter der vandt en etapesejre var Mogens Frey i 1970. Året efter bliver Leif Mortensen den første dansker i top 10, og den første dansker til at vinde holdkonkurrence. I 1996 bliver Bjarne Riis den første danske vinder af Tour de France.

9) Lance Armstrong dominerer Tour de France i starten af 00’erne med syv sejre fra 1999-2005. I august 2012 blev Armstrong imidlertidig fundet skyldig i ulovlig doping og samtlige sejre i Tour de France blev erklæret ugyldige.

10) Den første dopingskandale fandt sted i 1920. I 2010 vinder Alberto Contador Tour de France, men bliver kort tid efter strøget som vinder efter en dopingtest. I stedet bliver Andy Schleck indsat som vinder, 19 måneder efter løbet er fundet sted.

“Men næsten mest spændende bliver bogen, når den løfter sig til at afdække ikke kun flige af løbets 100-årige historie, folkets store teater, men også af Frankrigs og Europas samtid.”

– WEEKENDAVISEN om 2017-udgaven
Tour de France


Joakim Jakobsen: Tour de France – verdens hårdeste cykelløb

Tour de France

Her er alt, hvad du har brug for at vide om verdens hårdeste cykelløb – Tour de France.

LÆS OGSÅ: Bogen om Tour de France

Tour de France er en rigt illustreret udgave med portrætter, masser af action og væg-til-væg landskaber. Joakim Jakobsen fortæller hele historien bag løbet og følger dets udvikling år for år fra 1903 til 2020.

En monumental bestseller til fans af Tour de France og cykelsport i det hele taget. 

Du kan købe Tour de France online, fx på Gucca.dk, eller i din lokale boghandel.


Jeg er hende, der sammenfatter inspirationslister her på Bog.dk. Brug for en anbefaling af en god bog? Tag et kig på et af de +100 boglister, som jeg har skruet sammen her på sitet!