Fagbøger Samfund og debat Sundhed og livsstil

Julie Lillelund Langer: 5 gode råd om amning

Julie Lillelund Langer: 5 gode råd om amning

Græd ikke over spildt mælk – Alt det, du gerne vil vide om amning indeholder både en personlig fortælling, ammevejlederens ammeABC, guide til gode ammestillinger, facts og myter om amning og 14 kvinders ammeberetninger. Få her 5 gode råd fra bogen af Julie Lillelund Langer.

”Jeg føler, at alt handler om den her pis-amning. Ved stadig ikke, hvorfor jeg er så besat af succesen.” Sådan indleder Julie Lillelund Langer sin bog om amning.

Græd ikke over spildt mælk er en personlig beretning om et forløb, der ikke kun bød på hyggelige ammestunder, men også indlæggelse, frustration og afmagt. Følelser hun ikke kunne spejle sig i nogen steder, da vi sjældent deler vores ammeoplevelser med hinanden.

julie lillelund langer, græd ikke over spildt mælk, amning, gode råd om amning, god amning, sådan ammer man
Julie Lillelund Langer er projektleder, selvstændig og mor til Hannah, som hun har med sin mand, musikeren Mads Langer.

LÆS OGSÅ: Ny mustread om amning til alle nybagte forældre af Julie Lillelund Langer

Det besluttede hun sig for at gøre noget ved, og Græd ikke over spildt mælk er en opfordring til alle om at dele deres ammeberetninger, så ingen skal føles sig forkerte og alene med et ammeforløb, der ikke altid går efter bogen.

Er du kommende eller nybagt forælder – så læs med her, hvor vi giver 5 gode råd fra Julie Lillelund Langer og ammevejleder og jordemoder Sonja Eskandari, der har bidraget til bogen med en ammeABC.


5 gode råd om amning fra Julie og Sonja

1. Julie: Vær god ved dig selv – og søg vejledning

”Jeg vil opfordre alle, som ønsker at amme, til at få hjælp af en professionel ammevejleder. På samme måde som jeg vil anbefale alle at tage et dykkercertifikat, inden de dykker 18 meter ned på åbent hav. Og husk, ingen følelser er forkerte! Mærk efter, og stol på dig selv. Du gør det SÅ godt.”

2. Sonja: Få støtte fra din partner og nærmeste familie

”Flere studier viser, at støtte fra partner og nærmeste familie har stor betydning i forhold til at få et succesfuldt og længerevarende ammeforløb. Det kan være hjælp til at sidde behageligt, få mad og drikke bragt, skifte bleer og tage sig af andre huslige opgaver. Det er især vigtigt at føle sig lyttet til – også til de frustrationer, som må komme.”

3. Julie: Del med andre

”Vi er ikke gode nok til at tale højt om amning. Hvis vi talte mere om alle de følelser, der opstår i forbindelse med at amme, kunne vi måske udviske noget af skammen. Både den, som er forbundet med ikke at kunne at amme, men også den, der er forbundet med at amme længere end gennemsnittet.”

4. Sonja: Babyblues er helt normalt

”Babyblues føles som et virvar af både gode og dårlige følelser, og det sker oftest fire dage efter fødslen og midt i etableringen af et ammeforløb. Det er helt normalt, grin og græd og acceptér det. Hvis nedtryktheden fortsætter, er det vigtigt at få det italesat overfor din partner, en læge eller en sundhedsplejerske.”

5. Julie: Læg skammen på hylden

”Der er så meget skam forbundet med amning, som kun gør en hård proces i livet endnu hårdere. Det er på tide, vi lægger den skam på hylden – og i stedet deler vores vidt forskellige forhold til amning og oplevelser med det. Der er ikke noget rigtigt og forkert, og du fortjener hver eneste dag præcis samme mængde omsorg og nærvær, som du så flittigt giver dit barn.”


Græd ikke over spildt mælk

Julie Lillelund Langer: 5 gode råd om amning

Amning er ikke nemt. Men da Julie Lillelund blev mor, så hun frem til hyggelige ammestunder og babylykke, hvor mælken flød, og alle var glade. I stedet blev de første måneders amning præget af afmagt, tårer, smerter og indlæggelser.

Selvom amning opfattes som naturligt og vigtigt, taler ingen om, hvor svært det kan være, og at man ofte må forberede sig til tænderne for at få det til at fungere. Processen efterlader mange nye mødre i en sårbar situation, hvor bekymringerne fylder alt.

Julie fortæller med ærlighed og humor om sit uskønne men også ret genkendelige ammeforløb. Hun tager dig med derind, hvor brystpumper, ammeindlæg og ammestillinger er udgangspunktet for alt. Men også derind, hvor tankerne om værdien af hendes moderskab rumsterer. Hvilken mor er hun, hvis hun ikke kan amme? Og skal hun amme for enhver pris?

Du kan købe Græd ikke over spildt mælk online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.