Aktuelt Fagbøger Samfund og debat Sundhed og livsstil

Ny mustread om amning til alle nybagte forældre af Julie Lillelund Langer

Ny mustread om amning til alle nybagte forældre af Julie Lillelund Langer

Hvem sagde, at amning var nemt? Da Julie Lillelund Langer blev mor, så hun frem til hyggelige ammestunder, hvor mælken flød, og alle var glade. I stedet blev de første måneder præget af indlæggelser, afmagt og tårer. Nu har hun skrevet den bog om amning, hun selv har savnet.

Amning opfattes som naturligt og vigtigt, men der bliver talt for lidt om, hvor svært det kan være. Det efterlader mange nybagte forældre i en sårbar situation, hvor bekymringerne fylder alt.

Det gjorde de også hos Julie Lillelund Langer, der med rå ærlighed og en stor portion humor tager bladet fra munden i bogen Græd ikke over spildt mælk og fortæller om sit uskønne, men også ret genkendelige ammeforløb.

julie lillelund, græd ikke over spildt mælk, spildt mælk, ammebog
Julie Lillelund Langer har skrevet bogen Græd ikke over spildt mælk om de udfordringer ved amning, som mange kvinder oplever, men sjældent deler med hinanden – Privatfoto

”Jeg har skrevet den bog, jeg savnede, da jeg selv havde ammeproblemer”, fortæller hun.

LÆS OGSÅ: Nye bøger på vej: Se vores liste med kommende bøger

Bogen er blevet til på den måde, at hun undervejs i sit ammeforløb skrev dagbog om de udfordringer og til tider store følelser, hun havde i forbindelse med amningen, og derfor giver den et råt og ærligt indblik i en periode i livet, vi holder for os selv.

Ikke en facitliste, men et opslagsværk

”Jeg har skrevet den her bog ud fra et ønske om at gøre amning til noget, vi kan tale med hinanden om. Der er ikke noget rigtigt eller forkert i min optik. Vi er individer med forskellige liv – og derfor har det også været vigtigt for mig, at bogen blev et opslagsværk, hvor du kan søge inspiration fra forskellige kvinders ammeforløb, og ikke en guide med én løsning”, fortæller hun.

LÆS OGSÅ: Sofie Linde: Jeg hadede at være gravid, men jeg elsker mit barn

Udover hendes egne erfaringer med et problematisk ammeforløb indeholder Græd ikke over spildt mælk en række kvinders ammeberetninger og en amme-ABC, som er en ordbog for alle de ting, du støder på i forbindelse med amning. Derudover indeholder den illustrerede ammestillinger, tips og tricks mod brystbetændelse – og et brev til din partner, der handler om, hvad du kan forvente som far på sidelinjen.

Min bog må gerne være et råt og ærligt indblik i en periode af livet, vi ellers ofte holder for os selv.

Julie Lillelund Langer

Find også Julie Lillelund Langer på Instagram

“Der er så meget skam forbundet med amning i dag”

”Jeg har skrevet den her bog som hjælp til alle dem, der står overfor eller i begyndelsen af et ammeforløb, fordi det i starten er forvirrende og svært at være rationel.

Jeg ved, det kan være svært at læse en bog fra ende til anden med en nyfødt i huset, og derfor er den bygget op som et opslagsværk, som du kan vende tilbage til, når du står ved en ny skillevej eller oplever forskellige ammevanskeligheder”, siger Julie Lillelund Langer og tilføjer afsluttende:

”Det er et sprængfarligt emne at tage op. Der er så meget skam forbundet med amning i dag. Kvinder skammer sig både over ikke at kunne amme, ikke at ville amme eller at amme for længe. Det synes jeg, vi skal tale højt om – og jeg håber, at min kommende bog kan bidrage til en åben og ærlig snak om de udfordringer, vi er mange, der oplever omkring amning.”

Julie Lillelund Langer er projektleder, selvstændig og mor til Hannah på 1 år, som hun har sammen med sin mand, musikeren Mads Langer.


Græd ikke over spildt mælk

Ny mustread om amning til alle nybagte forældre af Julie Lillelund Langer

Amning er ikke nemt. Men da Julie Lillelund blev mor, så hun frem til hyggelige ammestunder og babylykke, hvor mælken flød, og alle var glade. I stedet blev de første måneders amning præget af afmagt, tårer, smerter og indlæggelser.

Selvom amning opfattes som naturligt og vigtigt, taler ingen om, hvor svært det kan være, og at man ofte må forberede sig til tænderne for at få det til at fungere. Processen efterlader mange nye mødre i en sårbar situation, hvor bekymringerne fylder alt.

Julie fortæller med ærlighed og humor om sit uskønne men også ret genkendelige ammeforløb. Hun tager dig med derind, hvor brystpumper, ammeindlæg og ammestillinger er udgangspunktet for alt. Men også derind, hvor tankerne om værdien af hendes moderskab rumsterer. Hvilken mor er hun, hvis hun ikke kan amme? Og skal hun amme for enhver pris?

Du kan købe Græd ikke over spildt mælk online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.