Aktuelt Fagbøger

4 dage – længere behøver arbejdsugen ikke være

4 dages arbejdsuge Pernille Garde Abildgaard

Det er bedre for din trivsel og samfundet som helhed, hvis du arbejder færre timer om ugen, siger Danmarks førende ekspert i 4-dages arbejdsuge.


Tænk, hvis det ikke kun var i weekenden, at du ikke behøvede at sætte uret til at ringe tidligt om morgenen for at nå at smøre madpakke, kaste dig ud i transporthelvedet og haste ind på kontoret. Hvis det kun var 4 dage om ugen, arbejdet kaldte, og du havde en hel ekstra dag til at få gjort noget ved alt det, du ikke når i en presset hverdag, hvor arbejdslivet kan skygge for det egentlige liv.

Det kan faktisk lade sig gøre at arbejde 4 dage om ugen, siger Pernille Garde Abildgaard, der er Danmarks førende ekspert i 4-dages arbejdsuge, stifter og direktør i Take Back Time og forfatter til flere bøger om emnet – senest Sådan får vi en 4-dages arbejdsuge. Pernille har undervist og rådgivet i kollektiv trivsel og effektivitet i 10 år og har de seneste år konverteret mere end 40 danske virksomheder fra en 5-dages arbejdsuge til en 4-dages arbejdsuge.

“Vi har et samfund, hvor vi arbejder alt for meget og bruger for meget tid på vores arbejde; også når vi har fri. Vi er så optagede af at gøre vores arbejde ordentligt, at vi kommer til at arbejde forkert. Det ender med, at vi brænder vores lys i begge ender.”

I Sådan får vi en 4-dages arbejdsuge er der indblik i de virksomheder, Pernille har hjulpet og deres oplevelse af fordele og ulemper ved en 4-dages arbejdsuge. Ideer, værktøjer og metoder bliver gennemgået, så der er inspiration at hente for alle, der drømmer om en kortere arbejdsuge.

LÆS OGSÅ: Inspiration til hvad du skal læse i juleferien? Se vores store julelæseliste her!

Fejlskud fra politikere

Flere politikere har talt for, at vi skal arbejde mere. Fx har socialdemokratiske Kaare Dybvad sagt, at vi skal være stolte, når vi henter vores børn som de sidste i institutionerne. Ifølge Pernille er det et fejlskud, når politikerne vil have os til at arbejde mere.

“Det giver slet ikke mening, at vi stadig bruger tid som et parameter for produktivitet og succes. Vi skal arbejde bedre i stedet for mere – og vi skal gøre det i en 4-dages arbejdsuge, gerne med færre ugentlige arbejdstimer, og altid uden at gå ned i løn.”

Vi får det skidt af at arbejde solen sort

Danmark står måske nok højt på listen, når det gælder lykkelige indbyggere, men vi scorer desværre også højt, når det kommer til stress. Ifølge Pernille viser de nyeste tal, at 30 procent af arbejdsstyrken er ramt af mental belastning.

“Det er jo vilde tal! Noget må vi gøre, vi bliver nødt til at indrette vores arbejde på en anden måde, hvis vi ikke skal blive syge af det,” siger Pernille, der selv har været i en presset situation, hvor hun arbejdede solen sort som kommunikationschef i en større virksomhed og havde to små børn samtidig.

“Selvom jeg elskede mit arbejde, så kunne jeg også godt tænke: Hvornår begynder det sjove? Vi har så travlt med først at gå i skole, så studere og derefter gøre karriere, performe og blive dygtigere – men hvornår starter mit “rigtige” liv så? For jeg havde slet ikke tid til at mærke efter, hvad mine behov var, så meget som jeg arbejdede,” siger Pernille, som altid har været interesseret i, hvordan man kan arbejde smartere.

Hun begyndte at undersøge, hvordan man kunne gøre tingene på en anden måde, så man kunne frigøre tid. I researchen faldt Pernille over en virksomhed, der var blevet så dygtig til at arbejde bedre, at de havde skåret en dag af arbejdsugen.

“Tænk, hvis man kunne blive så meget mere effektiv, at man kunne holde en hel ekstra dag fri om ugen, det ville være lækkert at få en ekstra dag om ugen, hvor jeg kan nå alt det, jeg ikke kan til daglig. Hvor jeg kan være mere sammen med mine børn, dyrke motion, læse gode bøger,” tænkte Pernille, da hun så, hvad virksomheden havde gjort.

LÆS OGSÅ: Læs et uddrag af Sådan får vi en 4-dages arbejdsuge her

Alle kan få en 4-dages arbejdsuge

Pernille Garde Abildgaard er i dag blevet førende ekspert i Danmark på 4-dages arbejdsuge, og hun har nu gjort det til sin mission at hjælpe os andre med at få en 4-dages arbejdsuge, så vi kan få højere trivsel og et sundere samfund. Det er meget forskellige virksomheder, Pernille har hjulpet med at få en 4-dages arbejdsuge. Både håndværkere, IT-medarbejdere, ingeniører og børnehavepædagoger har Pernille hjulpet.

“Det kræver, at vi justerer lidt i modellerne, men vi kan allesammen godt få en 4-dages arbejdsuge og dermed højere trivsel, højere produktivitet og i sidste ende et sundere samfund.”

Det kan lyde for godt til at være sandt, men ifølge Pernille, så har hendes 4-dages arbejdsuge resultereret i, at hun leverer på et højere niveau end før.

“Jeg har fået mere tid til mine børn og familie, og jeg har i det hele taget fået mere overskud. Jeg er blevet sundere, gladere og mere produktiv, og jeg laver færre fejl,” siger Pernille. Hun peger på, at en af løsningerne er at få mere struktur på arbejdsdagen, så man ved præcist, hvornår man bruger tid på at fordybe sig, hvornår man koordinerer diverse opgaver, og hvornår man er social.

“Du skal også huske at holde pause, så hjernen kan restituere, og du får tid til at reflektere. Det er oftest også her, de gode ideer opstår.”

Deler tiden ind i rød, gul og grøn

Et af de spørgsmål, som Pernille altid får, når hun er ude hos de danske virksomheder for at hjælpe dem med at få en 4-dages arbejdsuge, er, om det er det sociale, der bliver skåret ned på, når vi skal arbejde mere optimalt. Men bare rolig, det sker ikke, er Pernilles svar:

“Det, som viser sig i de målinger, som vi foretager løbende på de arbejdspladser, vi arbejder med, er, at det sociale faktisk bliver bedre.” Det kan fx være fordi, virksomheden har sat tid af til det sociale, så alle har pause samme tid og ved, hvornår man kan hyggesnakke og derfor ikke bliver forstyrret, når de arbejder koncentreret.

Pernille opererer med tre former for tid: rød tid (fordybelsestid), gul tid (koordinationstid) og grøn tid (social tid). Hvis vi i løbet af arbejdsdagen ikke er tydelige med, hvilken tid vi er i, så kan det hele blive grumset, fordi alle vil noget forskelligt.

Det er ikke så konstruktivt, at du skal koncentrere dig om at skrive en opgave, og din kollega samtidig vil snakke om, hvad der er sket i weekenden. Derfor bliver kvaliteten af den sociale tid højere ifølge Pernille, når vi er enige om, hvornår vi er sociale.

Du arbejder mere, når du arbejder hjemme

Hvis du sidder og tænker, at du foretrækker at have en fleksibilitet i din arbejdsuge, hvor du måske arbejder en dag hjemmefra, så giver hjemmearbejdet slet ikke det samme som en ekstra dag fri ifølge Pernille:

“Når vi arbejder fleksibelt, kommer vi til at arbejde mere, og det bliver for flydende, hvornår vi har fri, og hvornår vi er på arbejde. Det presser os i sidste ende, at vi aldrig føler, at vi har rigtig fri.”


Sådan får vi en 4-dages arbejdsuge

4 dage - længere behøver arbejdsugen ikke være

Kortere arbejdsuge. Bedre trivsel for medarbejderne. Og bedre bundlinje for virksomhederne. Lyder det forjættende? Det kan lade sig gøre! 

Pernille Garde Abildgaard har hjulpet flere virksomheder med at indføre 4 dages arbejdsuge, og i denne bog fortæller hun, hvordan det kan lade sig gøre at tilrettelægge arbejdslivet på en ny måde, der både gavner medarbejder og virksomhed. Men der findes ikke en standardløsning, der passer alle, og Abildgaard fortæller med udgangspunkt i forskellige danske virksomheder, hvordan de har formået at skabe en ny arbejdskultur. Fælles for løsningerne er, at det ikke handler om at arbejde mere, men bedre. Og hvordan vi gør netop det, fortæller Abildgaard også. Det handler bl.a. om at udrydde forstyrrelser, komme pseudoarbejde til livs, så det bliver lettere at fokusere på de opgaver, vi godt kan lide.  

Du kan købe Sådan får vi en 4-dages arbejdsuge online eller i din nærmeste boghandel.