Danske romaner Skønlitteratur

Penge og Bacon af Anna Juul er fyldt med sort humor – og (måske lidt småpinligt) genkendelige parforholdsmønstre

penge og bacon, anna juul

Penge og Bacon er en sorthumoristisk og rablende klimalockdown-roman af Anna Juul, skaberen af alteregoet Veronika Katinka og tekstforfatter på Den Korte Radioavis med Kirsten Birgit på den oprindelige Radio24syv.


Penge og Bacon er en satirisk roman om parret Anja og Anders, der bor i en smart lejlighed på Østerbro.

LÆS OGSÅ: 10 skønne danske debutromaner du ikke må gå glip af

Da landet går i en lockdown for at bremse klimakrisen, konfronteres parret med en række problemer. Sociale medier er lukket ned af regeringen, og den ekstreme isolation og mangel på kontakt med andre påvirker Anjas mentale helbred.

”Vi har boet i duplexlejligheden i tre år, vi har været sammen i fire år, vi har kendt hinanden i fire år, vi har været effektive. Det var vel dét, man på fagsprogkalder ’kærlighed ved første blik’.

Anna Juul, Penge og Bacon

Hun begynder at tale til sine to vandrende pinde, og de taler tilbage. Et stille mørke lægger sig langsomt over parrets ellers så polerede lejlighed, og en tragisk afslutning på historien hænger truende over fortællingen.

Anna Juuls roman kan læses som en nærværende kommentar til pandemien, hvor klimaudfordringer sidestilles med coronaforløbet – alt sammen med en sorthumoristisk vinkel.

Du kan købe Penge og Bacon online, fx. hos Bog & idé, eller i din nærmeste boghandel fra d. 8 april.


Penge og Bacon

Sammen med sin ægtemand Anders og de to vandrende pinde, Penge og Bacon, bot Anja i en lejlighed med “sublime detaljer” på toppen af Østerbro. Anja arbejder som kostumesyerske for DR’s pigekor, og i stedet for at sove, køber hun dyre silkekjoler på nette og lægger meget store puslespil.

Selvom Anja elsker Anders, bliver deres forhold udfordret, da Danmarks kastes ud i en klimalockdown for at nedbringe CO2-niveauet. I deres isolation må de stille flere vigtige spørgsmål: kan man virkelig leve af kærlighed, kildevand og en grøntsagskasse fra Aarstiderne?

Penge & Bacon er en sorthumoristisk roman af Anna Juul, hvor ensomhed, kedsomhed og tilværelsens øvrige ulidelighed er i centrum.

Du kan købe Penge & Bacon online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.