Her anbefaler vi 10 skønne danske debutromaner du ikke må gå glip af.


Listen indeholder debutromaner af kendte danske bestsellerforfattere og romaner af helt nye debuterende forfattere.

10 gode danske debutromanerFør vi ved af det vender lyset tilbage

I debutromanen Før vi ved af det vender lyset tilbage af Sofie Due møder vi Leah, der forlader fællesskabet i Pinsekirken. En enorm frihed … men ikke uden omkostninger.

Læs også: Hvad gør man med Gud, når man ikke længere ønsker at forholde sig til Ham? Interview med debutant Sofie Due

sofie due, før vi ved af det vender lyset tilbage

Leah kommer fra en konservativ og religiøs baggrund. Hendes familie er stærkt tilknyttet Pinsekirken. Hun flytter fra sin velkendte base, og ankommer til København med få ejendele.

Før vi ved af det vender lyset tilbage er en historie om et nyt liv, forelskelse, Nørrebro, tro, fælleskaber og nye møder.

Leah får nye erfaringer, og ser en verden der åbner sig op for hende. I hendes indre er der konflikt, for skal hun slippe alt det hun har lært og det hun kommer fra?

Hvad gør man med sin religion, når man lige pludselig bliver i tvivl?

Du kan købe Før vi ved af det vender lyset tilbage online, eller i din nærmeste boghandel.Vi troede vi skulle

Marie Hougaard debuterer i Vi troede vi skulle med en roman om parforhold og relationer, når livet i 30’erne ikke bliver som forventet. For hvordan undgår vi at blive medløbere i vores eget liv?

Læs også: Marie Hougaard: I 30’erne står vi og flagrer midt i angsten

Glæd dig til en ny roman af Marie Hougaard. Normal opførsel udkommer til maj 2023.Penge & Bacon

I 2019 debuterede Anna Juul med digtromanen Jeg bruger min krop som et møbel, udgivet under aliasset Veronika Katinka Martzen. Penge & Bacon er hendes første bog i eget navn.

Senest har Anna Juul skrevet Superskurk.

Læs også: Anna Juul om Superskurk: ”Mit liv er ups and downs, arbejde, indlæggelse, venner, kærlighed, nedtur, medicin, udredninger, fejring og humor i en lang pærevælling”

Sammen med sin ægtemand Anders og de to vandrende pinde, Penge og Bacon, bot Anja i en lejlighed med “sublime detaljer” på toppen af Østerbro. Anja arbejder som kostumesyerske for DR’s pigekor, og i stedet for at sove, køber hun dyre silkekjoler på nette og lægger meget store puslespil.

Selvom Anja elsker Anders, bliver deres forhold udfordret, da Danmarks kastes ud i en klimalockdown for at nedbringe CO2-niveauet. I deres isolation må de stille flere vigtige spørgsmål: kan man virkelig leve af kærlighed, kildevand og en grøntsagskasse fra Aarstiderne?

Penge & Bacon er en sorthumoristisk roman af Anna Juul, hvor ensomhed, kedsomhed og tilværelsens øvrige ulidelighed er i centrum.

Du kan købe Penge & Bacon online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.Sku’ det være en anden gang

“Min debutroman var både let og svær at skrive. Det første, jeg vidste, var, at jeg ville skrive om den her kvinde, som var omkring de 30 og helt hægtet af succesræset,” fortæller Sarah Skytt Persson om sin roman Sku’ det være en anden gang. Læs hele interviewet her: Sarah Skyt Persson om at debutere: “Forfatterdrømmen kom som et bagholdsangreb”

Sku' det være en anden gang

Sydbank Herning holder sin årlige julefrokost. I banken arbejder Maria som kasserer. Hun er single, barnløs og har et forhold til sin gifte chef, og intet af det stemmer overens med det voksenliv, hun havde forestillet sig.

Hun vil være effektiv og fokuseret på at opnå den succes, som er passende, når man bor i Danmarks mest succesfulde by.
Det er tid til at generobre kontrollen, synes Maria.

Smuglæs i Sku’ det være en anden gang her

Sarah Skyt Perssons debutroman Sku’ det være en anden gang? forløber over en uge i december og er en morsom og fed satire på det moderne liv.

Du kan forudbestille den hos din nærmeste boghandler eller fx her hos Saxo.com.


Pigen i verden

Katrin Ottarsdóttir, Pigen i verden, færøerne

I Pigen i verden følger man en færøsk piges tankemylder på nært hold.

De våde, majestætiske klipper og havgusen lægger scenen for denne roman, der foregår i den ejendommelige natur i Færøerne.

En lille pige skal på sommerferie hos mormor og morfar. Her bruger hun sommerferien med moster, der ikke er flyttet hjemmefra endnu, telefonmanden der spiller skak med morfar og husholdersken Tante der er lun på morfar.

Som et barn i de voksnes verdener, kan det være svært at forstå hvorfor døren lige pludselig smækkes vredt eller hvorfor de i radioen snakker om krig i Vietnam. Men det bliver hurtig glemt, når morfar skaffer hende bruskperler, han selv tager ud af torskenes hoveder.

Romanen omhandler et færøsk bygdsamfund i 1960’erne set fra en lille piges synspunkt.

Du kan købe Pigen i verden online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Forsvindingsnumre

Når noget forsvinder forventer man, at det kan findes igen. Sådan har Agnes det med sin mor, som er død.

Men Agnes er ikke god til at finde noget. Ting bliver væk for hende, fugle, mennesker og virkelighedsfornemmelse. Hun leder efter alle de ting på steder, hvor de ikke er. I Berlin, i København og i Tel Aviv.

Indtil noget umuligt en dag dukker op i hendes lejlighed. Noget, som måske kan hjælpe hende tilbage til virkeligheden.

Læs også: Man kan godt prøve at lade som om, sorgen ikke er der – og så banker den på alligevel

forsvindingsnumre er en hudløs roman om en ung kvinde i sorg – og om at forsøge at finde fodfæste i livet efter at have mistet nogen, man ikke kan undvære.

Du kan købe forsvindingsnumre i din nærmeste boghandel eller hos Saxo.com


Hvis der skulle komme et menneske forbi

Thomas Korsgaards bedstsælgende debutroman følger en families følelsesmæssige forfald på en gård lidt uden for Skive i Midtjylland.

Faren er ved at gå fallit og må låne penge af sin dominerende storebror, der styrer familien med hård hånd.
Moren er deprimeret og bruger sine dage foran computerskærmen, hvor hun spiller på internetkasino.

Børneflokken er derfor overladt til sig selv – især den 13-årige Tue, der klarer sig igennem sine ungdomsår med småkriminalitet og løgne i skolen.

Læs også: Jeg vil fortælle om “taberne”. Fordi jeg kender dem. Det er dét, jeg kommer af.

Hvis der skulle komme et menneske forbi er en stærk roman fra udkantsdanmark om at blive voksen for tidligt og om at leve, selv når håbet fordamper fra ens liv. Læs også fortsættelsen: En dag vil vi grine af det.

Du kan købe Hvis der skulle komme et menneske forbi som paperback i din lokale boghandel eller på Saxo.com.


Og sådan blev det

Da Knut går fra sin samiske kone, tager han datteren Risten med og flytter fra Nordnorge til Sønderjylland. Ned til Grethe, der netop har installeret fem vietnamesiske bådflygtninge i kælderen. Blandt andet drengen, der får navnet Niels, og som Risten knytter et uopslideligt bånd til i deres fælles ensomhed. 

Først som voksen genser Risten sin mor – et møde som på ingen måde bliver, som hun havde forventet. Og sådan blev det er en grum fortælling om familiehemmeligheder, underjordiske væsner, overvægtige hunde, vanvid, onani og overlevelse.

Læs også: Maren Uthaug om sin debut: Man skal virkelig heller ikke prøve på at være perfekt

Og sådan blev det er Maren Uthaugs anmelderroste romandebut. Læs også Hvor der er fugle, og glæd dig til efteråret hvor der Uthaug igen bliver romanaktuel.

Du kan købe Og sådan blev det i din lokale boghandel eller på Saxo.com.


Den stjålne vej

Siden Anne-Cathrine Riebnitzskys anmelderroste romandebut, har hun inkasseret et hav af stjerner og hjerter hos litteraturanmelderne og flotte priser heriblandt Bogforums debutantpris (for nærværende roman) og De Gyldne Laurbær for Forbandede yngel.

Ingeniøren Khan har fået til opgave at asfaltere vejen mellem Gereshk og Kandahar i det sydlige Afghanistan.
Taleban har tidligere saboteret arbejdet med vejen to gange, og da en gruppe talebanere en tidlig morgen tager Khan til fange, er han ikke i tvivl om, at hans sidste time er kommet.

Samme morgen voldtages gadedrengen Javeed på et politicheckpoint i Gereshk. Han søger tilflugt i haven ved et af byens store huse, som ejes af lærerinden Malika og hendes mand, Rahim, der netop har taget en ny hustru på blot 13 år. Malika er en moderne kvinde i en traditionel verden.

Hun beslutter sig for at forsøge at hjælpe Javeed til retfærdighed i det svage retssystem og tager dermed kampen op mod byens korrupte betjente.

Den stjålne vej er en historie om at kæmpe med livet som indsats for sager større end en selv – om håb, list og viljestyrke. Romanen bygger på virkelige begivenheder.

Læs også: Anne-Cathrine Riebnitzsky om sin debut: At få læsere var faktisk meget, meget rørende

Læs også Smaragdsliberen.

Du kan købe Den stjålne vej som paperback i din nærmeste boghandel eller på Saxo.com.

Slagteren i Liseleje

Slagteren i Liseleje begejstrede både anmeldere og læsere med sin gru og satire pakket ind i “idyl noir”. Faktisk ramte romanen langt bredere, end Riel havde forestillet sig, da den få måneder efter udgivelsen blev kåret som årets bedste debut af Det Danske Kriminalakademi – selvom den slet ikke var tænkt som en krimi.

Slagteren i liseleje, Ane Riel

Da den aldrende Judith inviterer Liselejes tre lokale alkoholikere hjem til fin middag, er det med stor forundring, at de takker ja.

Judith bliver et dejligt bekendtskab for de tre forhutlede mænd.

Men Judith har – desværre for de tre mænd – sin helt egen manipulerende og grusomme plan med dem.

LÆS OGSÅ: Ane Riel skriver, så du bliver varm om hjertet, mens det løber dig koldt ned ad ryggen

Slagteren i Liseleje er en satirisk og overrumplende fortælling, en rejse gennem kontrastfyldte sind i en verden af sandhed og bedrag, sødme og syre, perversion og vanvid, skønhed og gru.

Du kan købe Slagteren i Liseleje online, fx på Saxo.com, eller i din lokale boghandel.