Fiktion Danske romaner Inspirationslister og guides

10 skønne danske debutromaner du ikke må gå glip af

Her anbefaler vi 10 skønne danske debutromaner du ikke må gå glip af.


Listen indeholder debutromaner af kendte danske bestsellerforfattere og romaner af helt nye debuterende forfattere.

10 gode danske debutromanerFør vi ved af det vender lyset tilbage

I debutromanen Før vi ved af det vender lyset tilbage af Sofie Due møder vi Leah, der forlader fællesskabet i Pinsekirken. En enorm frihed … men ikke uden omkostninger.

Læs også: Hvad gør man med Gud, når man ikke længere ønsker at forholde sig til Ham? Interview med debutant Sofie Due

sofie due, før vi ved af det vender lyset tilbage

Leah kommer fra en konservativ og religiøs baggrund. Hendes familie er stærkt tilknyttet Pinsekirken. Hun flytter fra sin velkendte base, og ankommer til København med få ejendele.

Før vi ved af det vender lyset tilbage er en historie om et nyt liv, forelskelse, Nørrebro, tro, fælleskaber og nye møder.

Leah får nye erfaringer, og ser en verden der åbner sig op for hende. I hendes indre er der konflikt, for skal hun slippe alt det hun har lært og det hun kommer fra?

Hvad gør man med sin religion, når man lige pludselig bliver i tvivl?

Du kan låne Før vi ved af det vender lyset tilbage på biblioteket, eller finde den som lydbog eller e-bog.Vi troede vi skulle

Marie Hougaard debuterer i Vi troede vi skulle med en roman om parforhold og relationer, når livet i 30’erne ikke bliver som forventet. For hvordan undgår vi at blive medløbere i vores eget liv?

Senest har Marie Hougaard udgivet romanen Normal opførsel.

LÆS OGSÅ: Normal opførsel: Hvornår går vi for langt for kærligheden? Marie Hougaard udforsker destruktive parforhold i sin seneste roman

★★★★ – Berlingske

★★★★ “Marie Hougaard debuterer med en præcis diagnose af 30’ernes ræs mod kernefamilien”- Jyllands-Posten

Hannah befinder sig midt i trediverne, midt i en lejlighed fyldt med planter og forventninger, midt i et forhold med Johan. I et stykke tid har de forsøgt at få et barn, og det er så småt ved at gå op for dem, at de nok har brug for hjælp, hvis det skal lykkes.

Hvordan forholder man sig til det, når man egentlig troede, at det bare var noget, der skete af sig selv? Og hvordan forholder man sig til alle dem, der spørger? Og hvad hvis man egentlig bare er lidt i tvivl – om det hele?

”Vi troede vi skulle” handler om parforhold, familierelationer og venskaber i forandring. Om de ting vi ikke selv kan vælge, og de
forventninger vi har til hinanden og til livet.

Du kan bestille Vi troede vi skulle online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandler.Penge & Bacon

I 2019 debuterede Anna Juul med digtromanen Jeg bruger min krop som et møbel, udgivet under aliasset Veronika Katinka Martzen. Penge & Bacon er hendes første bog i eget navn.

Senest har Anna Juul skrevet Superskurk.

LÆS OGSÅ: Anna Juul om Superskurk: ”Mit liv er ups and downs, arbejde, indlæggelse, venner, kærlighed, nedtur, medicin, udredninger, fejring og humor i en lang pærevælling”

Sammen med sin ægtemand Anders og de to vandrende pinde, Penge og Bacon, bot Anja i en lejlighed med “sublime detaljer” på toppen af Østerbro. Anja arbejder som kostumesyerske for DR’s pigekor, og i stedet for at sove, køber hun dyre silkekjoler på nette og lægger meget store puslespil.

Selvom Anja elsker Anders, bliver deres forhold udfordret, da Danmarks kastes ud i en klimalockdown for at nedbringe CO2-niveauet. I deres isolation må de stille flere vigtige spørgsmål: kan man virkelig leve af kærlighed, kildevand og en grøntsagskasse fra Aarstiderne?

Penge & Bacon er en sorthumoristisk roman af Anna Juul, hvor ensomhed, kedsomhed og tilværelsens øvrige ulidelighed er i centrum.

Du kan købe Penge & Bacon online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.Sku’ det være en anden gang

“Min debutroman var både let og svær at skrive. Det første, jeg vidste, var, at jeg ville skrive om den her kvinde, som var omkring de 30 og helt hægtet af succesræset,” fortæller Sarah Skytt Persson om sin roman Sku’ det være en anden gang. Læs hele interviewet her: Sarah Skyt Persson om at debutere: “Forfatterdrømmen kom som et bagholdsangreb”

Sku' det være en anden gang

Sydbank Herning holder sin årlige julefrokost. I banken arbejder Maria som kasserer. Hun er single, barnløs og har et forhold til sin gifte chef, og intet af det stemmer overens med det voksenliv, hun havde forestillet sig.

Hun vil være effektiv og fokuseret på at opnå den succes, som er passende, når man bor i Danmarks mest succesfulde by.
Det er tid til at generobre kontrollen, synes Maria.

Smuglæs i Sku’ det være en anden gang her

Sarah Skyt Perssons debutroman Sku’ det være en anden gang? forløber over en uge i december og er en morsom og fed satire på det moderne liv.

Du kan forudbestille den hos din nærmeste boghandler eller fx her hos Saxo.com.
forsvindingsnumre

forsvindingsnumre er Amalie Langballes roste debutroman, der hudløst beskæftiger sig med sorg, tab og at finde sit fodfæste i livet. Amalie Langballe modtog Bogforums Debutantpris for forsvindingsnumre.

LÆS OGSÅ: Smuglæs i forsvindingsnumre. En debutroman af Amalie Langballe

Når noget forsvinder forventer man, at det kan findes igen. Sådan har Agnes det med sin mor, som er død.

Men Agnes er ikke god til at finde noget. Ting bliver væk for hende, fugle, mennesker og virkelighedsfornemmelse. Hun leder efter alle de ting på steder, hvor de ikke er. I Berlin, i København og i Tel Aviv.

Indtil noget umuligt en dag dukker op i hendes lejlighed. Noget, som måske kan hjælpe hende tilbage til virkeligheden.

Læs også: Man kan godt prøve at lade som om, sorgen ikke er der – og så banker den på alligevel

forsvindingsnumre er en hudløs roman om en ung kvinde i sorg – og om at forsøge at finde fodfæste i livet efter at have mistet nogen, man ikke kan undvære.

Du kan købe forsvindingsnumre i din nærmeste boghandel eller hos Saxo.com
Tue-Trilogien

Thomas Korsgaards Trilogien om Tue har modtaget stor ros på den litterære scene, både herhjemme og i udlandet. Første bog i serien, Hvis der skulle komme et menneske forbi, er Thomas Korsgaards debutroman. Tredje bog i serien, Man skulle nok have været der, sikrede Korsgaard De Gyldne Laurbær i 2021.

LÆS OGSÅ: Har du læst? Trilogien om Tue af Thomas Korsgaard har rørt læsere lige fra statsministre til gymnasieelever

Trilogien om Tue er en samlet udgave af de populære bøger om Tue, der vokser op på en gård for enden af verdens længste grusvej i Nørre Ørum.

Faren skylder sin bror så mange penge, at han må sælge sin guldtand, og han er mere optaget af sine hunde end sine børn. Moren sidder helst i et mørkt rum hele dagen og spiller poker på nettet.

Tue beslutter sig for at prøve lykken i København. Men byen er ikke helt lige til, når man kommer fra Jylland, ikke kender nogen og slet ikke har mulighed for forældrekøb.

Du kan købe Trilogien om Tue online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.

Den som blinker er bange for døden

Blandt danske debutromaner kan vi ikke undgå at nævne Knud Romers Den som blinker er bange for døden.

Knud Romers debutroman fra 2006 er en selvbiografisk roman som social udelukkelse og ensomhed i provinsen. Den som blinker er bange for døden blev modtaget med en stjerneregn hos anmelderne og modtog efterfølgende De Gyldne Laurbær.

LÆS OGSÅ: Knud Romer: Jeg skriver med viskelæder

Den som blinker er bange for døden, bøger uden kapitler

Den som blinker er bange for døden er en selvbiografisk roman om et enebarn, som vokser op med sin skizofrene, tyske mor og tvangsneurotiske, danske far i 1960’ernes Nykøbing Falster.

Barndommen er hjemsøgt af fortidens spøgelser – en farfar, som er fantast og prøver at undslippe det blodige liv på garvergården med det ene kuldsejlede projekt efter det andet, hotel, biograf og busruter ud i det blå; en mormor, som eksploderede under et bombeangreb og lever videre uden ansigt bag det sorte slør; en onkel, som overlevede Stalingrad med kroppen fuld af granatsplinter og deler dem ud til jul og fødselsdag. Den dominerende mor, som blev dekoreret med jernkorset og lever med minderne om et liv i luksus i den preussiske landadel, og en krybende far, som er forsikringsmand og forsøger at holde sammen på det hele ved at forsikre hver eneste ting på jorden. Kort fortalt en familie, som er ramt af ødelæggelse og undergang, og som lukker sig om sig selv i angst og sorg og vanvid.

Romanen beskriver hvordan den sociale udelukkelse og ensomheden i en kvælende provinsby bliver imødegået af et barn, der bygger sit eget univers op af fantasier og livslyst i forsøget på at finde en vej ud af mareridtet og ind i verden.

Du kan købe Den som blinker er bange for døden hos Bog & Idé eller i din lokale boghandel.
Og sådan blev det

Maren Uthaugs forfatterskab har medført priser, ros og trofaste læsere landet over. Hendes debutroman Og sådan blev det udkom i 2013. Hendes seneste roman 11% vandt De Gyldne Laurbær i 2022.

LÆS OGSÅ: Maren Uthaug om 11%: Romanen er jo ikke et manifest – jeg leger bare

Da Knut går fra sin samiske kone, tager han datteren Risten med og flytter fra Nordnorge til Sønderjylland. Ned til Grethe, der netop har installeret fem vietnamesiske bådflygtninge i kælderen. Blandt andet drengen, der får navnet Niels, og som Risten knytter et uopslideligt bånd til i deres fælles ensomhed. 

Først som voksen genser Risten sin mor – et møde som på ingen måde bliver, som hun havde forventet. Og sådan blev det er en grum fortælling om familiehemmeligheder, underjordiske væsner, overvægtige hunde, vanvid, onani og overlevelse.

Læs også: Maren Uthaug om sin debut: Man skal virkelig heller ikke prøve på at være perfekt

Og sådan blev det er Maren Uthaugs anmelderroste romandebut. Læs også Hvor der er fugle, og glæd dig til efteråret hvor der Uthaug igen bliver romanaktuel.

Du kan købe Og sådan blev det i din lokale boghandel eller på Saxo.com.


Den stjålne vej

Siden Anne-Cathrine Riebnitzskys anmelderroste romandebut, har hun inkasseret et hav af stjerner og hjerter hos litteraturanmelderne og flotte priser heriblandt Bogforums debutantpris (for nærværende roman) og De Gyldne Laurbær for Forbandede yngel.

LÆS OGSÅ: Vindens port. Anne-Cathrine Riebnitzsky med ny, gribende historisk roman

Ingeniøren Khan har fået til opgave at asfaltere vejen mellem Gereshk og Kandahar i det sydlige Afghanistan.
Taleban har tidligere saboteret arbejdet med vejen to gange, og da en gruppe talebanere en tidlig morgen tager Khan til fange, er han ikke i tvivl om, at hans sidste time er kommet.

Samme morgen voldtages gadedrengen Javeed på et politicheckpoint i Gereshk. Han søger tilflugt i haven ved et af byens store huse, som ejes af lærerinden Malika og hendes mand, Rahim, der netop har taget en ny hustru på blot 13 år. Malika er en moderne kvinde i en traditionel verden.

Hun beslutter sig for at forsøge at hjælpe Javeed til retfærdighed i det svage retssystem og tager dermed kampen op mod byens korrupte betjente.

Den stjålne vej er en historie om at kæmpe med livet som indsats for sager større end en selv – om håb, list og viljestyrke. Romanen bygger på virkelige begivenheder.

Læs også: Anne-Cathrine Riebnitzsky om sin debut: At få læsere var faktisk meget, meget rørende

Du kan købe Den stjålne vej som paperback i din nærmeste boghandel eller på Saxo.com.

Slagteren i Liseleje

Slagteren i Liseleje begejstrede både anmeldere og læsere med sin gru og satire pakket ind i “idyl noir”. Faktisk ramte romanen langt bredere, end Riel havde forestillet sig, da den få måneder efter udgivelsen blev kåret som årets bedste debut af Det Danske Kriminalakademi – selvom den slet ikke var tænkt som en krimi.

Senest har Ane Riel udgivet novellesamlingen Små stød.

LÆS OGSÅ: Ane Riel: ”Sorgen kan indeholde en hyldest til et smukt levet liv

Slagteren i liseleje, Ane Riel

Da den aldrende Judith inviterer Liselejes tre lokale alkoholikere hjem til fin middag, er det med stor forundring, at de takker ja.

Judith bliver et dejligt bekendtskab for de tre forhutlede mænd.

Men Judith har – desværre for de tre mænd – sin helt egen manipulerende og grusomme plan med dem.

LÆS OGSÅ: Ane Riel skriver, så du bliver varm om hjertet, mens det løber dig koldt ned ad ryggen

Slagteren i Liseleje er en satirisk og overrumplende fortælling, en rejse gennem kontrastfyldte sind i en verden af sandhed og bedrag, sødme og syre, perversion og vanvid, skønhed og gru.

Du kan købe Slagteren i Liseleje online, fx på Saxo.com, eller i din lokale boghandel.
spionromaner, danske debutromaner

Der er flere bøger til dig her på siden. Tag et kig på vores liste med boganbefalinger 2023/2024.