Fiktion Danske romaner Inspirationslister og guides

10 skønne danske debutromaner du ikke må gå glip af

10 skønne danske debutromaner du ikke må gå glip af

Her anbefaler vi 10 skønne danske debutromaner du ikke må gå glip af.


Listen indeholder debutromaner af kendte danske bestsellerforfattere og romaner af helt nye debuterende forfattere.

10 gode danske debutromaner



Linea Maja Ernst: Kun til navlen

Linea Maja Ernst debuterer med en moderne skærsommernatsdrøm og et spidende satirisk portræt af millennial-generationen. Romanen beskriver de romantiske forviklinger, som opstår midt i voksentilværelsen: Hvor man dels har en masse idealistiske tanker om kærlighed og seksualitet, men måske også bare en hemmelig forelskelse i sin bedste ven – og er det så for sent at sige noget? Og selvfølgelig elsker man sin kæreste, men hvor højt elsker man sit parforhold?

Kun til navlen, Linea Maja Ernst, romaner om identitetskriser

En gruppe venner midt i trediverne er samlet i et sommerhus ved en skovsø. Det er midsommer og ugen op til et bryllup. Et vennepar skal giftes.

Gruppen forbereder sig og holder samtidig fri, skændes, mindes, flirter, poserer, soler sig i hinandens selskab og roder op i ukurante følelser.

Sylvia har altid været forelsket i Esben, brudgommen. Hun er i et trygt og stabilt parforhold med sin kvindelige kæreste, Charlie, men kan ikke finde ro. Kvæde føler sig endelig hjemme i sin krop og er klar til at holde et skov-rave, men der er børn, der skal puttes, og Gry har taget sin kæreste Adam med, der går rundt og ligner en reklame for heteroseksualitet. Karen glæder sig til at blive gift, men hun glæder sig endnu mere til at komme tilbage på arbejde. Og imens samtalerne slår gnister rundt om middagsbordet, kæmper Gry med at føle sig banal blandt sine farverige, excentriske venner.

Hvorfor er nogles drøm at blive gift og andres at leve i et harem med deres yndlingsvenner? Og hvad stiller man op med længslen efter, at alt kunne være anderledes? Linea Maja Ernst debuterer med Kun til navlen, en samtidsroman om at være fanget i en livsfase og panikken over måske at være blevet mere småborgerlig, end man nogensinde havde frygtet.

Du kan købe Kun til navlen online fx hos Bog&idé eller i din nærmeste boghandel fra 3. maj.



Anna Juul: Penge & Bacon

I 2019 debuterede Anna Juul med digtromanen Jeg bruger min krop som et møbel, udgivet under aliasset Veronika Katinka Martzen. Penge & Bacon er hendes første bog i eget navn.

Senest har Anna Juul skrevet Superskurk.

LÆS OGSÅ: Anna Juul om Superskurk: ”Mit liv er ups and downs, arbejde, indlæggelse, venner, kærlighed, nedtur, medicin, udredninger, fejring og humor i en lang pærevælling”

10 skønne danske debutromaner du ikke må gå glip af

Sammen med sin ægtemand Anders og de to vandrende pinde, Penge og Bacon, bot Anja i en lejlighed med “sublime detaljer” på toppen af Østerbro. Anja arbejder som kostumesyerske for DR’s pigekor, og i stedet for at sove, køber hun dyre silkekjoler på nette og lægger meget store puslespil.

Selvom Anja elsker Anders, bliver deres forhold udfordret, da Danmarks kastes ud i en klimalockdown for at nedbringe CO2-niveauet. I deres isolation må de stille flere vigtige spørgsmål: kan man virkelig leve af kærlighed, kildevand og en grøntsagskasse fra Aarstiderne?

Penge & Bacon er en sorthumoristisk roman af Anna Juul, hvor ensomhed, kedsomhed og tilværelsens øvrige ulidelighed er i centrum.

Du kan købe Penge & Bacon online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.




Amalie Langballe: forsvindingsnumre

forsvindingsnumre er Amalie Langballes roste debutroman, der hudløst beskæftiger sig med sorg, tab og at finde sit fodfæste i livet. Amalie Langballe modtog Bogforums Debutantpris for forsvindingsnumre.

LÆS OGSÅ: Smuglæs i forsvindingsnumre. En debutroman af Amalie Langballe

Amalie Langballe, forsvindingsnumre

Når noget forsvinder forventer man, at det kan findes igen.

Sådan har Agnes det med sin mor, som er død.

Men Agnes er ikke god til at finde noget. Ting bliver væk for hende, fugle, mennesker og virkelighedsfornemmelse.

Hun leder efter alle de ting på steder, hvor de ikke er. I Berlin, i København og i Tel Aviv.

LÆS OGSÅ: Amalie Langballe om at debutere: “Du er nødt til at være nådesløs på en særlig måde”

Indtil noget umuligt en dag dukker op i hendes lejlighed. Noget, som måske kan hjælpe hende tilbage til virkeligheden.

Du kan købe forsvindingsnumre online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.




Thomas Korsgaard: Tue-Trilogien

Thomas Korsgaards Trilogien om Tue har modtaget stor ros på den litterære scene, både herhjemme og i udlandet. Første bog i serien, Hvis der skulle komme et menneske forbi, er Thomas Korsgaards debutroman. Tredje bog i serien, Man skulle nok have været der, sikrede Korsgaard De Gyldne Laurbær i 2021.

LÆS OGSÅ: Har du læst? Trilogien om Tue af Thomas Korsgaard har rørt læsere lige fra statsministre til gymnasieelever

10 skønne danske debutromaner du ikke må gå glip af
Trilogien om Tue indeholder alle tre romaner om Tue af Thomas Korsgaard

Trilogien om Tue er en samlet udgave af de populære bøger om Tue, der vokser op på en gård for enden af verdens længste grusvej i Nørre Ørum.

Faren skylder sin bror så mange penge, at han må sælge sin guldtand, og han er mere optaget af sine hunde end sine børn. Moren sidder helst i et mørkt rum hele dagen og spiller poker på nettet.

Tue beslutter sig for at prøve lykken i København. Men byen er ikke helt lige til, når man kommer fra Jylland, ikke kender nogen og slet ikke har mulighed for forældrekøb.

Du kan købe Trilogien om Tue online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.




Knud Romer: Den som blinker er bange for døden

Blandt danske debutromaner kan vi ikke undgå at nævne Knud Romers Den som blinker er bange for døden.

Knud Romers debutroman fra 2006 er en selvbiografisk roman som social udelukkelse og ensomhed i provinsen. Den som blinker er bange for døden blev modtaget med en stjerneregn hos anmelderne og modtog efterfølgende De Gyldne Laurbær.

LÆS OGSÅ: Knud Romer: Jeg skriver med viskelæder

Den som blinker er bange for døden, bøger uden kapitler

Den som blinker er bange for døden er en selvbiografisk roman om et enebarn, som vokser op med sin skizofrene, tyske mor og tvangsneurotiske, danske far i 1960’ernes Nykøbing Falster.

Barndommen er hjemsøgt af fortidens spøgelser – en farfar, som er fantast og prøver at undslippe det blodige liv på garvergården med det ene kuldsejlede projekt efter det andet, hotel, biograf og busruter ud i det blå; en mormor, som eksploderede under et bombeangreb og lever videre uden ansigt bag det sorte slør; en onkel, som overlevede Stalingrad med kroppen fuld af granatsplinter og deler dem ud til jul og fødselsdag. Den dominerende mor, som blev dekoreret med jernkorset og lever med minderne om et liv i luksus i den preussiske landadel, og en krybende far, som er forsikringsmand og forsøger at holde sammen på det hele ved at forsikre hver eneste ting på jorden. Kort fortalt en familie, som er ramt af ødelæggelse og undergang, og som lukker sig om sig selv i angst og sorg og vanvid.

Romanen beskriver hvordan den sociale udelukkelse og ensomheden i en kvælende provinsby bliver imødegået af et barn, der bygger sit eget univers op af fantasier og livslyst i forsøget på at finde en vej ud af mareridtet og ind i verden.

Du kan købe Den som blinker er bange for døden hos Bog & Idé eller i din lokale boghandel.




Susan Knorrenborg: Spørg John

Susan Knorrenborg debuterer med en fandenivolsk roman, der kredser om, hvor forskellige vi egentlig er i Danmark. Romanen begynder i slut 90’erne lidt uden for Næstved.

Spørg John er en debutroman fuld af varme og lune om venskab, klasserejser og John, der ser alt.

Spørg John, Susan Knorrenborg, Romaner om identitetskriser,

Katrine og Tina er kusiner. Og hinandens bedste veninder. De er vokset op sammen som søstre i den lille flække Fensmark.

Katrine tager til København for at studere og får trofækæresten Frederik fra Virum. Tina bliver på Sydsjælland og sygner mere og mere hen i skodjobs og forholdet til plattenslageren Tage, der fjernhealer og har ”landbrug” i kælderen plus et par næver, der sidder temmelig løst. Især når Tina er inden for rækkevidde.

Alligevel er det ikke til at forudsige, hvem der redder hvem i sidste ende. Og når det ser sortest ud, kan de to veninder altid søge råd hos synske John i ugebladet Hjemmet, for John ser alt …

Spørg John er en roman om ulige børn, om aldrig rigtigt at passe ind og om at miste sig selv, når man forsøger at finde sin plads – og ikke mindst om kærlighed.

Du kan købe Spørg John online, f.eks. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel fra d. 17 maj.




Maren Uthaug: Og sådan blev det

Maren Uthaugs forfatterskab har medført priser, ros og trofaste læsere landet over. Hendes debutroman Og sådan blev det udkom i 2013. Hendes seneste roman 11% vandt De Gyldne Laurbær i 2022.

LÆS OGSÅ: Maren Uthaug om 11%: Romanen er jo ikke et manifest – jeg leger bare

10 skønne danske debutromaner du ikke må gå glip af

Da Knut forelsker sig i den danske kvinde Grete, bliver det startskuddet på en ny tilværelse for Knuts datter Risten.

Risten bliver rykket fra hendes samiske mor og med Knut til Sønderjylland for at forhindre morens psykotiske og barnløse søster i at kidnappe Risten.

LÆS OGSÅ: Maren Uthaug: Hele mit liv har jeg været i mod at skulle castes som den søde pige

Hos Grete i Sønderjylland møder Risten en vietnamesisk flygtningedreng, der bor i kælderen med sin familie, og som et slags værn mod verden danner de et venskab.

Og sådan blev det er skrevet med Maren Uthaugs neutrale og nøgterne sprog, der skaber en bidende debutroman om at være ensom i en verden, hvor man føler sig fremmedgjort.

Du kan købe Og sådan blev det online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.

Læs også: Maren Uthaug om sin debut: Man skal virkelig heller ikke prøve på at være perfekt


Anne-Cathrine Riebnitzsky: Den stjålne vej

Siden Anne-Cathrine Riebnitzskys anmelderroste romandebut, har hun inkasseret et hav af stjerner og hjerter hos litteraturanmelderne og flotte priser heriblandt Bogforums debutantpris (for nærværende roman) og De Gyldne Laurbær for Forbandede yngel.

LÆS OGSÅ: Vindens port. Anne-Cathrine Riebnitzsky med ny, gribende historisk roman

10 skønne danske debutromaner du ikke må gå glip af

Siden Anne-Cathrine Riebnitzskys anmelderroste romandebut, har hun inkasseret et hav af stjerner og hjerter hos litteraturanmelderne og flotte priser heriblandt Bogforums debutantpris (for nærværende roman) og De Gyldne Laurbær for Forbandede yngel.

LÆS OGSÅ: Anne-Cathrine Riebnitzsky om sin debut: At få læsere var faktisk meget, meget rørende

Den stjålne vej er en historie om at kæmpe med livet som indsats for sager større end en selv – om håb, list og viljestyrke.

En fortælling om tre forskellige afghanske skæbner i et land, hvor krig er blevet en del af hverdagen. Romanen bygger på virkelige begivenheder fra krigen i Afghanistan.

Du kan købe Den stjålne vej online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.

Læs også: Anne-Cathrine Riebnitzsky om sin debut: At få læsere var faktisk meget, meget rørende

Du kan købe Den stjålne vej som paperback i din nærmeste boghandel eller på Saxo.com.





Signe Pildal: Francine & Katrine

Signe Pildal debuterer med en roman, der handler om følgerne af et seksuelt overgreb og om et særligt miljø med nogle dynamikker, der giver plads til overgreb.

Francine og Katrine, Signe Pildal

Francine & Katrine handler om, hvad der sker efter et seksuelt overgreb. Romanen følger Francine, som bliver voldtaget af sin universitetsvejleder, og Katrine, som er gift med ham. Den handler om de vidtrækkende følger, voldtægten har, ikke kun for de to kvinder, men også for andre mennesker omkring dem.

Det er en roman om magt og afmagt, om at vide og fortie og om, hvad man gør for at beskytte sig selv og dem, man elsker.

”Hun gik i bad, da hun kom hjem. Det gør man åbenbart, havde hun tænkt, da hun stod med lukkede øjne under bruseren. Hun havde skrabet sine underben glatte, mens hun græd og vandet skyllede ned over hende. Kvalmen ved tanken om, at Kjær skulle have bemærket hårene på hendes ben. Hun tænkte ikke på det, da hun lå på sofaen, men nu betyder det noget. Det ville have været endnu en ubærlig blottelse.”

Du kan købe Francine & Katrine online fx hos Bog&idé eller i din nærmeste boghandel.




Ane Riel: Slagteren i Liseleje

Slagteren i Liseleje begejstrede både anmeldere og læsere med sin gru og satire pakket ind i “idyl noir”. Faktisk ramte romanen langt bredere, end Riel havde forestillet sig, da den få måneder efter udgivelsen blev kåret som årets bedste debut af Det Danske Kriminalakademi – selvom den slet ikke var tænkt som en krimi.

Senest har Ane Riel udgivet novellesamlingen Små stød.

LÆS OGSÅ: Ane Riel: ”Sorgen kan indeholde en hyldest til et smukt levet liv

Slagteren i liseleje, Ane Riel

Da den aldrende Judith inviterer Liselejes tre lokale alkoholikere hjem til fin middag, er det med stor forundring, at de takker ja.

Judith bliver et dejligt bekendtskab for de tre forhutlede mænd.

Men Judith har – desværre for de tre mænd – sin helt egen manipulerende og grusomme plan med dem.

LÆS OGSÅ: Ane Riel skriver, så du bliver varm om hjertet, mens det løber dig koldt ned ad ryggen

Slagteren i Liseleje er en satirisk og overrumplende fortælling, en rejse gennem kontrastfyldte sind i en verden af sandhed og bedrag, sødme og syre, perversion og vanvid, skønhed og gru.

Du kan købe Slagteren i Liseleje online, fx på Saxo.com, eller i din lokale boghandel.




spionromaner, danske debutromaner

Der er flere bøger til dig her på siden. Tag et kig på vores liste med boganbefalinger 2023/2024.