Her anbefaler vi 10 skønne danske debutromaner du ikke må gå glip af.


Listen indeholder debutromaner af kendte danske bestsellerforfattere og romaner af helt nye debuterende forfattere.

10 gode danske debutromanerFør vi ved af det vender lyset tilbage

sofie due, før vi ved af det vender lyset tilbage

Leah kommer fra en konservativ og religiøs baggrund. Hendes familie er stærkt tilknyttet Pinsekirken. Hun flytter fra sin velkendte base, og ankommer til København med få ejendele.

Før vi ved af det vender lyset tilbage er en historie om et nyt liv, forelskelse, Nørrebro, tro, fælleskaber og nye møder.

Leah får nye erfaringer, og ser en verden der åbner sig op for hende. I hendes indre er der konflikt, for skal hun slippe alt det hun har lært og det hun kommer fra?

Hvad gør man med sin religion, når man lige pludselig bliver i tvivl?

Du kan købe Før vi ved af det vender lyset tilbage online, eller i din nærmeste boghandel.Krat

Efter en vellykket hjerteoperation begynder 82-årige Poul Martin at udforske sit liv, som han nu har fået mulighed for at beholde lidt længere.

Især betages han af venskabet med Eduard, en klassekammerat fra 1920’ernes rige borgerskab – som forekommer ham lige så uigennemskuelig i dag som dengang.

Som unge var de bedste venner, forenet i et ungdomsoprør mod tidens etablerede værdier, men da Poul Martin stifter familie, og Eduard vender hjem efter flere års ophold i de franske tropekolonier, har venskabet taget skade.

Poul Martin rejser ind og ud af fortiden, mens han forsøger at gennemskue begivenhederne og også at opspore Eduard for at se ham en sidste gang.

Du kan købe Krat online, eller i din nærmeste boghandel.Opkald fra Mælkevejen

Bjørn Poulsen
Opkald fra mælkevejen

Professor ved Aarhus Universitet, Bjørn Poulsen har skrevet bogen Opkald fra Mælkevejen.

En opslugende og overvældende fortælling med erindringer om sin kaotiske og rodløse barndom i 1960’erne og 1970’erne og livet med en velhavende, skizofren mor.

Bjørns mor kom fra en velhavende familie, og havde en stor arv med sig. Men hun led dog af at være psykisk syg, og var skizofreni. Hun kunne derfor ikke skabe en normal hverdag for sine børn og flyttede fra hotel til hotel gennem 5-6 år.

Bjørn måtte derfor komme på kostskole. Men her fandt han ingen ro. Tværtimod. Han blev udsat for gedigen mobning.

Du kan købe Opkald fra Mælkevejen online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Sku’ det være en anden gang

Sku' det være en anden gang

Sydbank Herning holder sin årlige julefrokost. I banken arbejder Maria som kasserer. Hun er single, barnløs og har et forhold til sin gifte chef, og intet af det stemmer overens med det voksenliv, hun havde forestillet sig.

Hun vil være effektiv og fokuseret på at opnå den succes, som er passende, når man bor i Danmarks mest succesfulde by.
Det er tid til at generobre kontrollen, synes Maria.

Smuglæs i Sku’ det være en anden gang her

Sarah Skyt Perssons debutroman Sku’ det være en anden gang? forløber over en uge i december og er en morsom og fed satire på det moderne liv.

Du kan forudbestille den hos din nærmeste boghandler eller fx her hos Saxo.com.


Pigen i verden

Katrin Ottarsdóttir, Pigen i verden, færøerne

I Pigen i verden følger man en færøsk piges tankemylder på nært hold.

De våde, majestætiske klipper og havgusen lægger scenen for denne roman, der foregår i den ejendommelige natur i Færøerne.

En lille pige skal på sommerferie hos mormor og morfar. Her bruger hun sommerferien med moster, der ikke er flyttet hjemmefra endnu, telefonmanden der spiller skak med morfar og husholdersken Tante der er lun på morfar.

Som et barn i de voksnes verdener, kan det være svært at forstå hvorfor døren lige pludselig smækkes vredt eller hvorfor de i radioen snakker om krig i Vietnam. Men det bliver hurtig glemt, når morfar skaffer hende bruskperler, han selv tager ud af torskenes hoveder.

Romanen omhandler et færøsk bygdsamfund i 1960’erne set fra en lille piges synspunkt.

Du kan købe Pigen i verden online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Forsvindingsnumre

Når noget forsvinder forventer man, at det kan findes igen. Sådan har Agnes det med sin mor, som er død.

Men Agnes er ikke god til at finde noget. Ting bliver væk for hende, fugle, mennesker og virkelighedsfornemmelse. Hun leder efter alle de ting på steder, hvor de ikke er. I Berlin, i København og i Tel Aviv.

Indtil noget umuligt en dag dukker op i hendes lejlighed. Noget, som måske kan hjælpe hende tilbage til virkeligheden.

Læs også: Man kan godt prøve at lade som om, sorgen ikke er der – og så banker den på alligevel

forsvindingsnumre er en hudløs roman om en ung kvinde i sorg – og om at forsøge at finde fodfæste i livet efter at have mistet nogen, man ikke kan undvære.

Du kan købe forsvindingsnumre i din nærmeste boghandel eller hos Saxo.com


Hvis der skulle komme et menneske forbi

Thomas Korsgaards bedstsælgende debutroman følger en families følelsesmæssige forfald på en gård lidt uden for Skive i Midtjylland.

Faren er ved at gå fallit og må låne penge af sin dominerende storebror, der styrer familien med hård hånd.
Moren er deprimeret og bruger sine dage foran computerskærmen, hvor hun spiller på internetkasino.

Børneflokken er derfor overladt til sig selv – især den 13-årige Tue, der klarer sig igennem sine ungdomsår med småkriminalitet og løgne i skolen.

Læs også: Jeg vil fortælle om “taberne”. Fordi jeg kender dem. Det er dét, jeg kommer af.

Hvis der skulle komme et menneske forbi er en stærk roman fra udkantsdanmark om at blive voksen for tidligt og om at leve, selv når håbet fordamper fra ens liv. Læs også fortsættelsen: En dag vil vi grine af det.

Du kan købe Hvis der skulle komme et menneske forbi som paperback i din lokale boghandel eller på Saxo.com.


Og sådan blev det

Da Knut går fra sin samiske kone, tager han datteren Risten med og flytter fra Nordnorge til Sønderjylland. Ned til Grethe, der netop har installeret fem vietnamesiske bådflygtninge i kælderen. Blandt andet drengen, der får navnet Niels, og som Risten knytter et uopslideligt bånd til i deres fælles ensomhed. 

Først som voksen genser Risten sin mor – et møde som på ingen måde bliver, som hun havde forventet. Og sådan blev det er en grum fortælling om familiehemmeligheder, underjordiske væsner, overvægtige hunde, vanvid, onani og overlevelse.

Læs også: Maren Uthaug om sin debut: Man skal virkelig heller ikke prøve på at være perfekt

Og sådan blev det er Maren Uthaugs anmelderroste romandebut. Læs også Hvor der er fugle, og glæd dig til efteråret hvor der Uthaug igen bliver romanaktuel.

Du kan købe Og sådan blev det i din lokale boghandel eller på Saxo.com.


Den stjålne vej

Siden Anne-Cathrine Riebnitzskys anmelderroste romandebut, har hun inkasseret et hav af stjerner og hjerter hos litteraturanmelderne og flotte priser heriblandt Bogforums debutantpris (for nærværende roman) og De Gyldne Laurbær for Forbandede yngel.

Ingeniøren Khan har fået til opgave at asfaltere vejen mellem Gereshk og Kandahar i det sydlige Afghanistan.
Taleban har tidligere saboteret arbejdet med vejen to gange, og da en gruppe talebanere en tidlig morgen tager Khan til fange, er han ikke i tvivl om, at hans sidste time er kommet.

Samme morgen voldtages gadedrengen Javeed på et politicheckpoint i Gereshk. Han søger tilflugt i haven ved et af byens store huse, som ejes af lærerinden Malika og hendes mand, Rahim, der netop har taget en ny hustru på blot 13 år. Malika er en moderne kvinde i en traditionel verden.

Hun beslutter sig for at forsøge at hjælpe Javeed til retfærdighed i det svage retssystem og tager dermed kampen op mod byens korrupte betjente.

Den stjålne vej er en historie om at kæmpe med livet som indsats for sager større end en selv – om håb, list og viljestyrke. Romanen bygger på virkelige begivenheder.

Læs også: Anne-Cathrine Riebnitzsky om sin debut: At få læsere var faktisk meget, meget rørende

Læs også Smaragdsliberen.

Du kan købe Den stjålne vej som paperback i din nærmeste boghandel eller på Saxo.com.


Alle himlens fugle

Alle himlens fugle, dystopi, Rakel Haslund-Gjerrild

Skraldet flyder omkring husene, og gaderne er oversvømmet. En ukendt katastrofe har lagt landet øde, og fuglene på himlen er det eneste, der fylder en ung kvindes liv. Dem og den daglige overlevelse.

Hun er forladt og uden andre mennesker begynder ordene at forsvinde for hende. Og uden sprog bliver verden stadig sværere at fastholde.

I romanen Alle himlens fugle skriver Rakel Haslund-Gjerrild poetisk om ensomhed og længsel, om hav, vind og fugle.

Samtidig skriver hun om et af de værste skrækscenarier, man kan forestille sig: At være den eneste overlevende i en forladt verden.

Du kan købe Alle himlens fugle online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.