Her anbefaler vi 10 skønne danske debutromaner du ikke må gå glip af.

Listen indeholder debutromaner af kendte danske bestsellerforfattere og romaner af helt nye debuterende forfattere.

10 gode danske debutromaner:

Sku’ det være en anden gang

Sku' det være en anden gang

Sydbank Herning holder sin årlige julefrokost. I banken arbejder Maria som kasserer. Hun er single, barnløs og har et forhold til sin gifte chef, og intet af det stemmer overens med det voksenliv, hun havde forestillet sig.
Hun vil være effektiv og fokuseret på at opnå den succes, som er passende, når man bor i Danmarks mest succesfulde by.
Det er tid til at generobre kontrollen, synes Maria.

Smuglæs i Sku’ det være en anden gang her

Sarah Skyt Perssons debutroman Sku’ det være en anden gang? forløber over en uge i december og er en morsom og fed satire på det moderne liv.

Sku’ det være en anden gang udkommer 16. august. Du kan forudbestille den hos din nærmeste boghandler eller fx her hos Saxo.com.


Slagteren i Liseleje

Dyk ned i Ane Riels anmelderroste, humoristiske og fremragende romandebut, som har vundet prisen som årets bedste danske spændingsdebut af det danske kriminalakademi.

Det var næppe næstekærlighed, som drev den elskelige Judith til at forkæle Liselejes forsumpede skæbner med cognac og natlige middage.
Til gengæld var det muligvis en slags kærlighed, der drev Jørgen til at søge sin mors anerkendelse. Koste hvad det ville. Men hvor langt falder æblet fra stammen?

Slagteren i Liseleje er en grum, overrumplende og vittig fortælling. En rejse gennem kontrastfyldte sind i en verden af sandhed og bedrag, sødme og syre, perversion og vanvid, skønhed og gru. Og så er det på sin vis en fortælling om svin og æbler. På godt og ondt.

Læs også Harpiks.

Slagteren i Liseleje udkommer i en ny paperback udgave 22. august og kan forudbestilles i din nærmeste boghandel eller på Saxo.com.


forsvindingsnumre

Når noget forsvinder forventer man, at det kan findes igen. Sådan har Agnes det med sin mor, som er død.

Men Agnes er ikke god til at finde noget. Ting bliver væk for hende, fugle, mennesker og virkelighedsfornemmelse. Hun leder efter alle de ting på steder, hvor de ikke er. I Berlin, i København og i Tel Aviv.

Indtil noget umuligt en dag dukker op i hendes lejlighed. Noget, som måske kan hjælpe hende tilbage til virkeligheden.

Læs også: Man kan godt prøve at lade som om, sorgen ikke er der – og så banker den på alligevel

forsvindingsnumre er en hudløs roman om en ung kvinde i sorg – og om at forsøge at finde fodfæste i livet efter at have mistet nogen, man ikke kan undvære.

Du kan købe forsvindingsnumre i din nærmeste boghandel eller hos Saxo.com


Hvis der skulle komme et menneske forbi

Thomas Korsgaards bedstsælgende debutroman følger en families følelsesmæssige forfald på en gård lidt uden for Skive i Midtjylland.
Faren er ved at gå fallit og må låne penge af sin dominerende storebror, der styrer familien med hård hånd.
Moren er deprimeret og bruger sine dage foran computerskærmen, hvor hun spiller på internetkasino.
Børneflokken er derfor overladt til sig selv – især den 13-årige Tue, der klarer sig igennem sine ungdomsår med småkriminalitet og løgne i skolen.

Læs også: Jeg vil fortælle om “taberne”. Fordi jeg kender dem. Det er dét, jeg kommer af.

Hvis der skulle komme et menneske forbi er en stærk roman fra udkantsdanmark om at blive voksen for tidligt og om at leve, selv når håbet fordamper fra ens liv. Læs også fortsættelsen: En dag vil vi grine af det.

Du kan købe Hvis der skulle komme et menneske forbi som paperback i din lokale boghandel eller på Saxo.com.


Kannibalens lov

Kannibalens lov følger vi en ung dansker, som efter sine forældres død beslutter sig for at rejse til Brasilien.
Hans fars ungdomsven, forretningsmanden Viktor Holbrandt, er blevet en indflydelsesrig og magtfuld spiller i det brasilianske samfund, og fortælleren søger tjeneste i hans virksomhed SPARTA.
Men efterhånden går det op for ham, at i skyggen af rigdommen, festerne og de smukke kvinder skjuler sig en brutal virkelighed.

Læs også: Jeg drømmer om at give læseren en rejse til Brasilien

Du kan købe Kannibalens lov hos din nærmeste boghandler eller på Saxo.com.


Og sådan blev det

Da Knut går fra sin samiske kone, tager han datteren Risten med og flytter fra Nordnorge til Sønderjylland. Ned til Grethe, der netop har installeret fem vietnamesiske bådflygtninge i kælderen. Blandt andet drengen, der får navnet Niels, og som Risten knytter et uopslideligt bånd til i deres fælles ensomhed. 
Først som voksen genser Risten sin mor – et møde som på ingen måde bliver, som hun havde forventet. Og sådan blev det er en grum fortælling om familiehemmeligheder, underjordiske væsner, overvægtige hunde, vanvid, onani og overlevelse.

Læs også: Maren Uthaug om sin debut: Man skal virkelig heller ikke prøve på at være perfekt

Og sådan blev det er Maren Uthaugs anmelderroste romandebut. Læs også Hvor der er fugle, og glæd dig til efteråret hvor der Uthaug igen bliver romanaktuel.

Du kan købe Og sådan blev det i din lokale boghandel eller på Saxo.com.


Den stjålne vej

Siden Anne-Cathrine Riebnitzskys anmelderroste romandebut, har hun inkasseret et hav af stjerner og hjerter hos litteraturanmelderne og flotte priser heriblandt Bogforums debutantpris (for nærværende roman) og De Gyldne Laurbær for Forbandede yngel.

Ingeniøren Khan har fået til opgave at asfaltere vejen mellem Gereshk og Kandahar i det sydlige Afghanistan.
Taleban har tidligere saboteret arbejdet med vejen to gange, og da en gruppe talebanere en tidlig morgen tager Khan til fange, er han ikke i tvivl om, at hans sidste time er kommet.
Samme morgen voldtages gadedrengen Javeed på et politicheckpoint i Gereshk. Han søger tilflugt i haven ved et af byens store huse, som ejes af lærerinden Malika og hendes mand, Rahim, der netop har taget en ny hustru på blot 13 år. Malika er en moderne kvinde i en traditionel verden. Hun beslutter sig for at forsøge at hjælpe Javeed til retfærdighed i det svage retssystem og tager dermed kampen op mod byens korrupte betjente.

Den stjålne vej er en historie om at kæmpe med livet som indsats for sager større end en selv – om håb, list og viljestyrke. Romanen bygger på virkelige begivenheder.

Læs også: Anne-Cathrine Riebnitzsky om sin debut: At få læsere var faktisk meget, meget rørende

Læs også Smaragdsliberen.

Du kan købe Den stjålne vej som paperback i din nærmeste boghandel eller på Saxo.com.


Min familie


Jonathan vokser op i 90’ernes Danmark sammen med sin mor, den afroamerikanske stedfar Leon og halvbroren James.
Den udadtil charmerende, men indadtil ekstremt lunefulde Leon er skiftevis ekstatisk og voldelig, og familiens trivsel følger hans op- og nedture. Jonathans mor er mere optaget af New Age-religion end af realiteterne, og Jonathan kæmper en kamp for at holde sammen på det hele.

Vi følger Jonathan og hans familie gennem flytninger, skadestuebesøg, krisecentre og retssager. Samtidig fortælles der også om de gode øjeblikke, oaserne af tryghed; om at sidde bag på morens cykel under en rolig stjernehimmel, film og pizza, musik og basketball og ikke mindst om Jonathans kærlighed til lillebroren James.

Læs også: Litteratur kan hive en dreng ud af blokken, men aldrig blokken ud af drengen

Sebastian Bunes debutroman giver et følsomt indblik i hverdagen hos en udsat familie og skildrer, hvordan en dreng mod alle odds udvikler sig til at blive et selvstændigt menneske, der tager ansvar for sit eget liv.

Du kan købe Min familie online her.


Piger kan leve længe måske

Piger kan leve længe måske for evigt handler om 12-talspigen Gro.
Hun er en mønsterelev, men har alligevel ikke den mindste lyst til at starte i gymnasiet.
Da hun møder den gådefulde pige Faxe på sin første dag, kan hun ikke lade være med at se hende som en redning fra sin egen usikkerhed og de forkrampede skoledage.
Faxe knytter Gro til sig i et intenst venskab og lærer hende fryden ved at skride fra timerne og gymnasiefesterne og iagttage verden på suveræn afstand. Men langsomt kommer Gro også på afstand af sig selv og mister grebet om den kontrol, der er så vigtig for hende.

Læs også: Iben Konradi Brodersen om sin debutroman

I en fintregistrerende, afdæmpet prosa undersøger Iben Konradi Brodersen, hvordan det første dybe venskab kan få afgørende betydning i dannelsen af et menneske.

Du kan købe Piger kan leve længe måske online her.


Rygsvømmeren

Den unge lærerinde Cora forsøger at lægge fortiden bag sig og flytter ind i en præstegård på landet for at undervise tvillingerne Adam og Alba. Men mødet med præsten og hans stumme datter konfronterer Cora med netop det, hun mindst af alt vil genopleve.

Nogle støder ind i ting og skraber huden til blods. Andre støder ind i sig selv.

Læs også: Leonora Christina Skov om sin debut: Den bog er skrevet på ren sult!

Rygsvømmeren er Leonora Christina Skovs debutroman fra 2003. En drømmeagtig, intens fortælling om mennesker, der tidligt får deres liv slået i stykker, og om deres kamp for at overleve i en verden, der ikke genkender dem. Udgives her i en revideret udgave med smuk indbinding.

Du kan købe Rygsvømmeren i din nærmeste boghandel eller på Saxo.com.