10 debutromaner #LRlæser2019

Vil du have ny inspiration til læseoplevelserne i 2019? Vær med i Lindhardt og Ringhofs store læseudfordring #LRlæser2019 hvor vi nu er nået til kategorien debutromaner.

Vi har en ambition om at læse mindst 30 forskellige bøger i 2019. For at give inspiration til læsningen i kategorien debutromaner har vi her samlet en liste med 10 gode af slagsen, vi kan anbefale.

Se hele listen med læsemål og læs mere om #LRLæser2019 her, hvor du også kan finde en printvenlig version, så du kan krydse af, efterhånden som du når dine mål.

10 debutromaner #LRlæser2019

Sommermørke

Sommermørke, stina jackson, debut

Sommermørke byder på spænding på højeste plan – og derfor vandt Stina Jackson også velfortjent den største skandinaviske krimipris Glasnøglen i 2019 for sin debutroman.

I de dybe norrlandske skove er sommernætterne evigt lyse, og med midnatssolen hængende højt på himlen kører Lelle søvnløs rundt hver nat og leder efter sin forsvundne teenagedatter. Det har han gjort i tre år.

En dag ankommer teenageren Meja og hendes mor til den lille by. De skal bo hos en ældre mand, Mejas mor har mødt på nettet. Meja kæmper for at falde til, Lelle kæmper med savnet, og da efteråret nærmer sig, og mørket langsomt sænker sig, forsvinder endnu en ung pige.

LÆS OGSÅ: Det siger læserne om Sommermørke af Stina Jackson

Du kan købe Sommermørke online på Saxo.com eller i din lokale boghandler.


Hvis der skulle komme et menneske forbi

Hvis der skulle komme et menneske forbi, Thomas Korsgaard

Thomas Korsgaards debutroman Hvis der skulle komme et menneske forbi følger en families følelsesmæssige forfald på en gård lidt uden for Skive i Midtjylland.

Faren er ved at gå fallit og må låne penge af sin dominerende storebror, der styrer familien med hård hånd. Moren er deprimeret og bruger sine dage foran computerskærmen, hvor hun spiller på internetkasino. Børneflokken er derfor overladt til sig selv – især den 13-årige Tue, der klarer sig igennem sine ungdomsår med småkriminalitet og løgne i skolen.

Du kan købe Hvis der skulle komme et menneske forbi online på Saxo.com eller hos din lokale boghandler.


Ligblomsten

Ligblomsten, Anne Mette Hancock, LRlæser2019

Journalist Heloise Kaldan står midt i et mareridt: Hendes kilde er blevet afsløret i en løgn, og avisen står på gloende pæle. Det gør Heloises privatliv også. Midt i det hele modtager hun mystiske breve fra Anna Kiel, der i tre år har været eftersøgt for drabet på en ung advokat.

Både den egenrådige politimand Erik Schäfer og Heloise selv begynder at grave i den gamle sag, da der sker endnu et drab. 

Har Anna Kiel slået til igen, eller er der mere end én morder? Hvorfor leder alle spor i sagen pludselig til Heloise? Er hendes eget liv i fare?

Ligblomsten er en stærk krimi om hævn, retfærdighed og tilgivelse.  

LÆS OGSÅ: Debutant helt til tops på bestsellerlisten

Du kan købe Ligblomsten online på Saxo.com eller i din lokale boghandler.


forsvindingsnumre

10 debutromaner #LRlæser2019

I Amalie Langballes debutroman forsvindingsnumre skildres en ung kvindes sorg over sin afdøde mor og hendes søgen efter sig selv.

Efter Agnes mister sin mor, mister hun også sin virkelighed. Hendes ting begynder at forsvinde for hende, og hun forsvinder selv gradvis væk fra hverdagens realitet.

Amalie Langballe skildrer nærværende og med et personligt islæt sorgens nuancer i forsvindingsnumre, hvor det ved døden ikke kun er ens nære som forsvinder men også dele af én selv.

LÆS OGSÅ: Smuglæs i forsvindingsnumre. En debutroman af Amalie Langballe

Du kan købe forsvindringsnumre online på Saxo.com eller hos din lokale boghandler.


Sku’ det være en anden gang

10 debutromaner #LRlæser2019

Sarah Skyt Perssons Sku’ det være en anden gang er med lige dele komik og tragedie en underholdende fortælling om en uge i december i en ung kvindes liv, der er gået i stå midt i Herning.

Maria havde forestillet sig et helt andet liv. Hun er i trediverne, arbejder i Sydbank Herning som kasser, har stadig ingen børn og nå ja, hendes kærlighedsliv består af en affære med hendes chef. Men nu må det være slut. Hun må hanke op i sig selv og få livet på rette køl.

Maria konfronteres med julens mange forestillinger om det perfekte liv, og Sarah Skyt Persson kan, med et satirisk glimt i øjet og genkendelige beskrivelser, spidde nutidens utopiske forventninger på ustyrlig morsom vis.

LÆS OGSÅ: Dansk satire om det moderne liv. Smuglæs i Sku’ det være en anden gang.

Du kan købe Sku’ det være en anden gang på Saxo.com eller i din lokale boghandler.


Kannibalens lov

Kannibalens lov, Sune, LRlæser2019

I en af årets danske debutromaner ankommer ung dansker til Rio i 1970. Han har forladt sin kæreste derhjemme og får nu job som chauffør hos den magtfulde rigmand og eksildansker Holbrandt. Men livet i den korrupte brasilianske overklasse under militærdiktaturet er ikke ufarligt.

Da den unge mand indser, hvem han egentlig arbejder for, må han træffe en altafgørende beslutning.

LÆS OGSÅ: Inspireret af en sand historie. Smuglæs i Kannibalens lov.

Du kan købe Sune de Souza Schmidt-Madsens debutroman Kannibalens lov online på Saxo.com eller hos din lokale boghandler.


Overgrebet

Overgrebet, ines bayard

Overgrebet er en rå og hjerteskærende fransk debutroman om en kvinde, hvis liv bliver slået dramatisk ud af kurs efter en voldtægt.

Forfatteren Inés Bayard blev nomineret til Prix Goncourt for sin foruroligende roman om konsekvenserne af et overgreb, der på katastrofal vis leder en kvinde til at gøre det utænkelige. En vigtig og stærk bog, som er umulig ikke at blive berørt af.

Marie er lykkeligt gift, tredive år, hun elsker sin mand Laurent og deres liv sammen i Paris. Hun er glad for sit arbejde og drømmer om at blive mor. Alt kører på skinner og ser lyst ud. Lige indtil den regnvejrsdag, hvor hendes chef tilbyder at give hende et lift, og han voldtager hende i sin bil.

Selv om Marie er ved at drukne i skyld og skam, beslutter hun sig for ikke at sige noget til nogen og holde på sin hemmelighed i ensomhed. Men da hun opdager, at hun er gravid, begynder en langsom nedstigning i mørket og vanviddet.

LÆS OGSÅ: Interview med Inès Bayard: Når man skriver så intimt om kvindekroppen, må man forvente kritik.

Du kan finde Overgrebet som lydbog eller på dit nærmeste bibliotek.


Krokodillevogteren

Krokodillevogteren, Katrine Engberg

En tidlig morgen i indre København bevæger folkepensionist Gregers Hermansen sig forsigtigt ned ad bagtrappen med sin skraldepose. Hos underboen står køkkendøren på klem. Det bekymrer Gregers, som kigger diskret ind for at se, om der er noget galt, men snubler og falder ind i lejligheden. Da han kommer til sig selv, opdager han, at han ligger oven på det blodige lig af en ung kvinde.

Det bliver begyndelsen på et mareridt for beboerne i byhuset og for kriminalbetjent Jeppe Kørner og hans kollega Anette Werner. Ikke mindst fordi det snart viser sig, at en anden af husets beboere skriver på en krimi, hvor netop en ung kvinde i lejligheden under Gregers er blevet myrdet.

LÆS OGSÅ: Læseguide til Krokodillevogteren.

Du kan finde Krokodillevogteren som lydbog eller på dit nærmeste bibliotek. 


Slagteren i Liseleje

Slagteren i Liseleje, Ane Riel

Det var næppe næstekærlighed, der drev den elskelige Judith til at forkæle Liselejes forsumpede skæbner med cognac og natlige middage. Til gengæld var det muligvis en slags kærlighed, der drev Jørgen til at søge sin mors anerkendelse – koste hvad det ville. Men hvor langt falder æblet fra stammen?

Slagteren i Liseleje er Ane Riels prisbelønnede debutroman. En grum, overrumplende og vittig fortælling, en rejse gennem kontrastfyldte sind i en verden af sandhed og bedrag, sødme og syre, perversion og vanvid, skønhed og gru.

Senere fulgte Harpiks, som er solgt til flere lande og har vundet flere danske og internationale priser. Og senst er Ane Riel udkommet med den anmelderroste roman Bæst.

LÆS OGSÅ: Grum idyl noir i nordsjællandsk badeby. Start din læsning af Ane Riels Slagteren i Liseleje her.

Du kan købe Slagteren i Liseleje online på Saxo.com eller hos din lokale boghandler.


Pigerne fra Englandsbåden

Pigerne fra Englandsbåden, Lone Thiels

Et billede af to danske piger, der forsvandt på Englandsbåden i 1985, dukker op mange år senere i en gammel kuffert hos en britisk marskandiser. Det er den danske journalist Nora Sand, der finder fotografiet og straks vækkes hendes professionelle nysgerrighed.

Pigerne fra Englandsbåden følger Nora, der arbejder for bladet Globalt i London, da hun begynder at grave i sagen. Før Nora ved af det vikles hun ind i en sag om en skræmmende seriemorder, der afsoner livstid i et berygtet fængsel. De bestialske mord viser sig at trække spor tilbage til Danmark, og snart frygter Nora for sit eget liv.

Pigerne fra Englandsbåden er skrevet af journalisten Lone Theils, der selv har været bosat i London i 15 år, bl.a. som korrespondent for dagbladet Politiken. Dette er hendes første roman – og du kan godt glæde dig til spæding uden lige.

LÆS OGSÅ: Rækkefølgen i Nora Sand-serien – de populære krimier af Lone Theils

Du kan købe Pigerne fra Englandsbåden oline på Saxo.com eller hos din lokale boghandler.
Er du på jagt efter flere boganbefalinger? Så se vores bud på bøger til sommerferien 2023/2024.