Børnebøger Carlsen

“Det er rock ’n’ roll at skrive rim og remser til mine børn”

"Det er rock ’n’ roll at skrive rim og remser til mine børn”

Mattias Hundebøll har været musiker på fuld tid, tv-vært på Dagens Mand og Voice – Danmarks største stemme. Men selvom det ikke er helt så mange guitarsoloer, der flyver ud over scenekanten, så bliver man ikke mindre rock ’n’ roll af skrive børnebøger og være far.

”Efter jeg blev far, har jeg kunnet mærke, at nu går det ikke længere bare at lave det, der giver flest penge. Nu skal jeg faktisk lave noget, jeg selv elsker. For jeg har brug for at skabe.”

Det er også derfor, han laver podcasten Fårking Far, som ikke giver en krone på kontoen, men hvor Mattias producerer noget, der er kreativt. Og som han har manglet i årene mellem musikken og dét, der nu er blevet børnebogen En løve i zebraklæder.

Og som Mattias siger: “Jeg skal ikke udtale mig om, hvor god den er. Men den er fandme rock ’n’ roll.”

"Det er rock ’n’ roll at skrive rim og remser til mine børn”

Hvad en rock ’n’ roll bog med rim og remser så egentlig er, venter vi med et øjeblik. For jeg kan ikke lade være med at stille spørgsmålet:

Har du ikke bare skrevet en bog, fordi du er kendt?

”Overhovedet ikke. Jeg har lavet bogen, fordi jeg ikke kan lade være. Og jeg synes, at det er helt enormt rart, at det, jeg har lavet, ikke er sådan en ’hurtig klasket sammen, pop-smart selvhjælpsbog’, der fortæller, hvordan du bliver far, og som er fyldt med instaperfekte råd. Nej, det her er en klassisk bog à la de rim og remse-bøger, man lavede i halvtredserne, tresserne og halvfjerdserne.

Man bliver heller ikke rig af at lave podcast. Men jeg bliver rig på oplevelser, og jeg bliver rig på stolthed. Og det er altså bare en federe rigdom.

Hvordan blev dig og tegner Louise Thrane Jensen et uformelt makkerpar?

”Jeg startede med bare at sige rimene højt for min søn, Carl-Egon. Men han har brug for at se på noget. Så prøvede jeg selv med at tegne. Not so good… Jeg spurgte først en tegner, der boede i vores hus. Han lavede så nogle selv men spurgte også en anden tegner, som bor i Italien og tegner helt fantastisk. Men stilen passede bare ikke helt. Det var ligesom først, da vi fik Louise på banen, at det blev vildt nok.

Hun sendte mig tegningen til Fluens fødselsdag, som også er den første i bogen, og jeg tænkte straks ’hvor er det bare genialt, hvor er hun skør! Hvordan kommer man lige på, at hunden har fået en fadølshane i røven og laver en hundelort på en flise?! Det er så fedt, at det er så gakket!’

"Det er rock ’n’ roll at skrive rim og remser til mine børn”

Og her kommer vi også nærmere, hvordan rim og remser til rollinger hænger forbløffende godt sammen med læderjakker og hvinende guitarer.

I bogen kommer vi omkring en samling farverige personager, bl.a. Flamingoen Flemming, der drikker ’ Flam Daniels’ og bliver tatoveret med drager. Lægger du mærke til magasinet i tattoo-salonen, så sniger fortidens musikalske bedrifter med bandet Rock Hard Power Spray sig da også ind.

” På den måde er der lidt easter eggs rundt omkring til dem, der skal læse den højt. Og forhåbentlig er der ikke nogle stavefejl”, bliver det hurtigt tilføjet.

En løve i zebraklæder?

”I virkeligheden er den her bog jo alle mulige små historier, der handler om min lille families hverdag. Løven og zebraen opstod, fordi vi har nogle magneter derhjemme, hvor man kan bytte om på dyrenes bukser. Og en dag, så havde Carl-Egon givet løven zebraens bukser på. ’Okay, tænkte jeg, det var faktisk ret sjovt’.

Og så vandrer tankerne videre til, hvordan de vågnede, skulle hurtigt ud af døren – og det er måske er lidt akavet også. Løven tager de forkerte bukser på. Og det bliver så til, at løvefar han vågner med sløjfer i håret og alt der der”.

Nogle har dog mange år på bagen, og børn på Søhusskolen i Odense i årene 2002-2004, er måske stødt på Mattias.

”Jeg startede altid med at gå ind og tegne den her lange lange slange kaldet Karsten, og så på midten af den tegnede jeg ligesom omridset af en ting. Børnene skulle så gætte hvad Karsten Kvælerslange havde slugt i dag, tyvstjålet fra Den lille prins. Men Karsten Kvælerslange blev en fast figur, der altid har været i mit baghoved. Og jeg har altid tænkt, at en eller anden dag, så vil jeg lave en børnebog om ham. Det så til et rim.”

Rock ’n’ roll i børnehøjde

”Rig remser er jo musik. Og min bog er jo en slags plade med børnesange, som man kan løse højt derhjemme, og hvor man laver sin egen melodi.

"Det er rock ’n’ roll at skrive rim og remser til mine børn”

Når man har hovedet begravet i at være far, så er det ikke så mange guitarsoloer, du får i hovedet. Det er mere sådan et børneunivers. Og så er det jo noget med at gribe den og sige ’Ved du hvad, hvis jeg var god til at udkomme med rock, da jeg levede i en rock-verden. Jamen så må jeg sgu også kunne opfinde børneting, for nu lever jeg i en børneverden.”

Og derfor kan vi også være ret sikre på, at det ikke bliver sidste bog fra Mattias Hundebøll underfundige univers. For nu debuterer han med bogen En løve i zebraklæde, som han selv giver følgende ord med på vejen:

”Hvis Sebastian Klein rimede og tog LSD, så ville det være En Løve i zebraklæder, han udgav”


EN LØVE I ZEBRAKLÆDER

"Det er rock ’n’ roll at skrive rim og remser til mine børn”

Mattias HUNDEbøll & Louise THRANE Jensen præsenterer: En løve i zebraklæder – og andre rablende, rimende remser om dyr. En samling af sjove og fjollede rim til de mindste.

Vidste du, at nogle løver går med tøj, når ingen ser dem? Eller at ikke alle flamingoer kan lide at være lyserøde? Og er du klar over, at fluer holder fødselsdagsfester?
Glæd dig til rablende, rimende remser om dyr – og deres hemmelige liv.

Fra ca. 3 år

Du kan købe EN LØVE I ZEBRAKLÆDER online, bl.a. hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel fra d. 12. november 2019.