Bogen samler tankerne

“Bøger er et fantastisk frirum” – Mattias Hundebøll

Bogen samler tankerne, Matthias Hundebøll, Læsekampagne

BOGEN SAMLER TANKERNE

Hvorfor læser du? Hvad er dit første minde om læsning? Og dit bedste?

Lindhardt og Ringhof slår et slag for læsning. Under overskriften BOGEN SAMLER TANKERNE har vi bedt en lang række mennesker med et forhold til bøger fortælle om, hvad læselyst og læseglæde betyder for dem.

Læs med – og vær med i samtalen om, hvad læsning betyder for dig, for os og for vores samfund.


Af Mattias Hundebøll

Det gør mig lykkelig at komme hjem fra arbejde og se min ældste dreng selv sidde med en bog, og den yngste rende rundt med to af sine små babybøger i hænderne. Altså så har man jo gjort et eller andet rigtigt som forældre.

Jeg synes virkelig, der er noget magisk ved at kunne give bøgernes magiske verden videre til mine egne børn. Det er jo simpelthen den bedste smutvej til både kreativ tankegang og fordybelse – og det at lære at fordybe sig i ting, det er der sgu brug for, hvis man senere i livet skal blive god til noget. Bøgerne er den største gave, jeg kan give mine børn. 

Højtlæsning til morgenmaden

Hjemme hos os starter alle morgener med højtlæsning og havregrød: Et vidunderligt vanvid af kaos og Anders And-blade, rim og remser. Bogen samler tankerne, men den samler jo også os – og det holder hele livet.

Vi bruger også tit højtlæsning som en måde at give drengene en time-out. For nogle gange så kan det være ret hektisk at være tre år gammel og hoppe rundt ude på trampolinen og ind og ud og rundt i hele huset. Så i stedet for at bedøve ungerne med at tænde for en skærm, så tager vi en bog og kommer tættere på hinanden. 

Det er jo også gennem bøgerne, at man lærer nye sætninger og nye ord. Og jeg synes, at det er vildt fascinerende at se, hvordan formuleringerne fra ugens yndlingsbog forplanter sig i Carl-Egon og hans sprog. 

Det starter med dig selv

Jeg ser det som en meget vigtig del af det at være far, at jeg lærer mine børn at elske bøger. Fordi det er noget, de kommer til at sætte pris på resten af livet. Jeg synes, det er helt magisk at opleve, at mine børn kan sidde i timevis og bare hygge sig med en stak bøger i vores læsehjørne hjemme i stuen. Det er der, man smider sig, og så er der simpelthen bare et bjerg af bøger rundt om. Der er bøger med musik, der er bøger med dyr, der er bøger med eventyr, der er bøger med drager og dinosaurusser. Men det kan de også kun fordi, at de ser far og mor læse bøger.

Hvis vi gerne vil have, at vores børn læser bøger, så bliver vi nødt til at starte med os selv. Man kan ikke forvente, at ens børn bare læser bøgerne af sig selv. En af de vigtigste ting ved at være forældre er jo, at man tager ansvar og jeg synes, at man som forældre har pligt til at tage et aktivt ansvar for at lære sine børn om den magiske verden, der gemmer sig i bøger.

Tre tips til at skabe små læseheste

Jeg har to børn, der elsker lydbøger, for det har vi lært dem. Vi har lært dem, at man kan lytte til en fortælling og selv danne billederne inde i sit eget hoved. Når vi kører i sommerhus, så behøver vi ikke at have en iPad med. Ungerne kan høre lydbøger og de kan godt klare turen med en stak bøger og en spændende samtale.

Vi tager fast på biblioteket en gang om måneden. Og der bruger vi flere timer. Vi ser det som en udflugt ligesom at tage på legepladsen eller i svømmehallen. Og det er jo sådan en slags lille juleaften, hvor Carl-Egon han kan rende rundt og bare hive bøger ned fra hylderne. Vi når også at læse de fleste bøger på biblioteket, inden vi tager dem med hjem. Og så er det jo de små dommere, der skal vurdere, om en bog fortjener at komme med hjem. Der er også bøger, vi har lånt mange gange.

Vi har også sørget for, at der kommer et Anders And-blad en gang om ugen, og på den måde tillægger vi også det med at læse et element af overraskelse. Så er der noget at glæde sig til, for hvad mon Anders And har lavet i denne her uge? Han kommer altid galt af sted, ikk? 

Og ja, vi læser også om aftenen

Hver aften læser vi to bøger inden vi skal sove. Jeg ser det at læse højt for mine børn som lige så vigtig som at sørge for, at de får noget ordentligt at spise og at de har tøj nok på når det er koldt udenfor. Fordi det er min rolle som forælder at sørge for, at de får den her dannelse ind i bøgernes verden, ind i det at kunne fordybe sig og ind i det at kunne finde glæde i at sidde stille med en bog. Bøger er jo også et fantastisk frirum. Det er et sted, hvor man kan finde ro.


Mattias Hundebøll: En løve i zebraklæder

En løve i zebraklæder
En løve i zebraklæder

En løve i zebraklæder er en samling af sjove og fjollede rim til de mindste af Mattias HUNDEbøll & Louise THRANE Jensen.

Vidste du, at nogle løver går med tøj, når ingen ser dem? Eller at ikke alle flamingoer kan lide at være lyserøde? Og er du klar over, at fluer holder fødselsdagsfester?
Glæd dig til rablende, rimende remser om dyr – og deres hemmelige liv.

Fra ca. 3 år.

Du kan købe En løve i zebraklæder online eller i din nærmeste boghandler.


LÆS MERE OM BOGEN SAMLER TANKERNE HER

"Bøger er et fantastisk frirum" - Mattias Hundebøll