Inspirationslister og guides

10 bøger uden (eller med usædvanligt navngivne) kapitler #LRlæser2019

10 bøger uden (eller med usædvanligt navngivne) kapitler #LRlæser2019

Vil du have ny inspiration til læseoplevelserne i 2019? Vær med i Lindhardt og Ringhofs store læseudfordring #LRlæser2019

Vi har en ambition om at læse 30 forskellige bøger i 2019.

Og vi håber, at du vil være med.

For at give inspiration til læsningen, bringer vi her forslag til kategorien “En bog uden kapitler eller med uædvanligt navngivne/nummererede kapitler” til de helt hardcore læsere.

Se hele listen med læsemål og læs mere om #LRLæser2019 her, hvor du også kan finde en printvenlig version, så du kan krydse af, efterhånden som du når dine mål.

#LRlæser2019, læsemål, læseudfordring

Sku’ det være en anden gang

Sku' det være en anden gang, bog med usædvanligt navngivne kapitler

Sydbank Herning holder sin årlige julefrokost. I banken arbejder Maria som kasserer. Hun er single, barnløs og har et forhold til sin gifte chef, og intet af det stemmer overens med det voksenliv, hun havde forestillet sig. Hun vil være effektiv og fokuseret på at opnå den succes, som er passende, når man bor i Danmarks mest succesfulde by. Det er tid til at generobre kontrollen, synes Maria.

LÆS OGSÅ: Dansk satire om det moderne liv. Smuglæs i Sku’ det være en anden gang.

Sarah Skyt Perssons debutroman Sku’ det være en anden gang er en morsom og fed satire på det moderne liv. Kapitlerne er navngivet efter dagene i den uge i december, som bogen forløber over.

Du kan købe Sku’ det være en anden gang online, bl.a. hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel.


4 3 2 1

4321, bog med usædvanligt navngivne kapitler

Den 3. marts 1947 bliver Archibald Isaac Ferguson født på Beth Israel-hospitalet i Newark, New Jersey. Han er første og eneste barn af Rose og Stanley Ferguson, og fra det øjeblik han kommer til verden, tager familien Fergusons liv fire samtidige og uafhængige retninger.

Hver af de fire versioner af Ferguson bliver tryllebundet af den skønne og mageløse Amy Schneiderman, og hver af de fire Ferguson’er får hver deres egen helt enestående relation til hende. Som læser følger man hver Ferguson i medgang og modgang. Forskellige liv og dog det samme.

Paul Austers roman 4 3 2 1 er intet mindre end et mesterværk. Bogens kapitler er inddelt i fire nummererede sektioner, der følger de fire livsbaner af Archie Fergusons liv.

Læs mere om bogen og lyt til Paul Auster læse op fra 4 3 2 1 her.

Du kan købe 4 3 2 1 online, heriblandt hos Saxo, eller i din lokale boghandel.


Den gamle mand og havet

Den gamle mand og havet, bøger uden kapitler

Den gamle mand og havet fra 1952 er den klassiske fortælling om den gamle fisker, Santiago, der drager alene ud på havet for at fiske. Efter 84 døgns fiskeri uden fangst forsøger han atter lykken langt ude i Golfstrømmen, hvor de store fisk går. Og helt derude fanger han en kæmpe sværdfisk, en fangst den gamle fisker heroisk må forsvare mod de griske hajer. Den gamle mand og havet er en saga om fiskeren og havet og ikke mindst en mytisk beretning om menneskets vilkår.

Ernest Hemingway (1899-1961) har med Den gamle mand og havet skrevet en fascinerende skildring af fiskerens ukuelige vilje og kampen med sit store bytte på det vældige hav. I 1953 modtog Hemingway Pulitzerprisen for Den gamle mand og havet og året efter modtog han Nobelprisen i litteratur.

LÆS OGSÅ: Klassikere i nye klæder: Ernest Hemingways samlede værker

Du kan købe Den gamle mand og havet online, fx hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel.


Den stjålne vej

Den stjålne vej, bøger uden kapitler

Ingeniøren Khan har fået til opgave at asfaltere vejen mellem Gereshk og Kandahar i det sydlige Afghanistan. Taleban har tidligere saboteret arbejdet med vejen to gange, og da en gruppe talebanere en tidlig morgen tager Khan til fange, er han ikke i tvivl om, at hans sidste time er kommet. Samme morgen voldtages gadedrengen Javeed på et politicheckpoint i Gereshk. Han søger tilflugt i haven ved et af byens store huse, som ejes af lærerinden Malika og hendes mand, Rahim, der netop har taget en ny hustru på blot 13 år. Malika er en moderne kvinde i en traditionel verden. Hun beslutter sig for at forsøge at hjælpe Javeed til retfærdighed i det svage retssystem og tager dermed kampen op mod byens korrupte betjente.

Den stjålne vej er en historie om tre afghanske skæbner, som krydser hinanden i krigen i efteråret 2008. En historie om at kæmpe med livet som indsats for sager større end en selv – om håb, list og viljestyrke. Romanen bygger på virkelige begivenheder.

LÆS OGSÅ: Anne-Cathrine Riebnitzsky om sin debut: At få læsere var faktisk meget, meget rørende

Du kan købe Den stjålne vej online, fx hos Saxo, eller i en boghandel nær dig.


Faith

Faith, bog med usædvanligt navngivne kapitler

I marts 1917 overdrages De Vestindiske Øer til USA. Faith Netlock, ung fotograf i Charlotte Amalie, overværer ceremonien med blandede følelser. Hun har aldrig følt sig som dansker, og hun ved, at hun aldrig vil blive amerikaner.

Men magtskiftet får voldsomme konsekvenser for den unge kvinde, der er arving til Solitude-plantagen.

LÆS OGSÅ: Den vestindiske løgn. Mich Vraa skriver om et betændt stykke danmarkshistorie

FAITH er beretningen om hvordan Danmark vandt og efter 250 år atter mistede sin koloni i Vestindien. Men romanen er først og fremmest en handlingsmættet og intens fortælling om en stærk kvinde i et helt særligt øjeblik i historien.

“Danskerne er snedige; de tilpasser sig. Og nu gør de det igen. Nu vasker de blodet af deres hænder; nu vil de slette mindet om de hundrede tusinder hvis liv de stjal for egen vindings skyld. Og så vil de sejle hjem og glemme os.”  (fra bogen) 

FAITH er opdelt i forskellige dagbogoptegnelser af Faith Netlock, og breve og notater fra de forskellige karakterer i bogen. Læs også romanen HAABET om slavetiden i Dansk Vestindien, og PETERS KÆRLIGHED, en roman om generalguvernør Peter von Scholtens utrolige liv.

Du kan købe Faith online, fx hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel.


Sommermørke

Sommermørke, bøger uden kapitler

I de dybe norrlandske skove er sommernætterne evigt lyse, og med midnatssolen hængende højt på himlen kører Lelle søvnløs rundt hver nat og leder efter sin forsvundne teenagedatter. Det har han gjort i tre år. Hun forsvandt en dag, hvor hun stod og ventede på bussen. Ingen så noget, og politiet har ikke nogen spor. Derfor har Lelle taget sagen i egen hånd og tjekker minutiøst hver eneste lille side- og skovvej langs landevej 95, også kaldet Silvervägen.

En dag ankommer Meja og hendes mor til den lille by. De skal bo hos en ældre mand, Mejas mor har mødt på nettet. Meja har samme alder, som Lelles datter havde, da hun forsvandt. Hun savner en far, et trygt hjem, en almindelig familie, men må følge sin flyvske og lunefulde mor.

Meja kæmper for at falde til, Lelle kæmper med savnet, og da efteråret nærmer sig, og mørket langsomt sænker sig, forsvinder endnu en ung pige.

LÆS OGSÅ: Vinder af Glasnøglen 2019: Sommermørke er årets bedste skandinaviske krimi

Du kan købe Sommermørke online, fx hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel.


Da blev jeg døden

steffen jacobsen

Historisk spændingsroman om kapløbet om at skabe verdens første atombombe.

LOS ALAMOS, JULI 1945. I et ørkenlandskab i New Mexico kæmper en række af verdens førende atomforskere med at konstruere det våben, som vil ændre verden for altid. Deriblandt Niels Bohr og en ung dansk ingeniør, David Adler.

For David Adler bliver kapløbet om at udvikle atombomben et personligt drama om magt, hemmeligheder og kærlighed. Ligesom Niels Bohr må Adler træffe et valg i et moralsk dilemma med uoverskuelige konsekvenser.

Steffen Jacobsen fik i 2013 sit store gennembrud med Trofæ, den første af en række spændingsromaner med makkerparret Michael Sander og Lene Jensen.

Hør de første 5 minutter af Da blev jeg døden her.

Du kan købe Da blev jeg døden online, fx på Saxo.com, eller i din lokale boghandel.


Den som blinker er bange for døden

Den som blinker er bange for døden, bøger uden kapitler

Den som blinker er bange for døden er en selvbiografisk roman om et enebarn, som vokser op med sin skizofrene, tyske mor og tvangsneurotiske, danske far i 1960’ernes Nykøbing Falster.

Barndommen er hjemsøgt af fortidens spøgelser – en farfar, som er fantast og prøver at undslippe det blodige liv på garvergården med det ene kuldsejlede projekt efter det andet, hotel, biograf og busruter ud i det blå; en mormor, som eksploderede under et bombeangreb og lever videre uden ansigt bag det sorte slør; en onkel, som overlevede Stalingrad med kroppen fuld af granatsplinter og deler dem ud til jul og fødselsdag. Den dominerende mor, som blev dekoreret med jernkorset og lever med minderne om et liv i luksus i den preussiske landadel, og en krybende far, som er forsikringsmand og forsøger at holde sammen på det hele ved at forsikre hver eneste ting på jorden. Kort fortalt en familie, som er ramt af ødelæggelse og undergang, og som lukker sig om sig selv i angst og sorg og vanvid.

Romanen beskriver hvordan den sociale udelukkelse og ensomheden i en kvælende provinsby bliver imødegået af et barn, der bygger sit eget univers op af fantasier og livslyst i forsøget på at finde en vej ud af mareridtet og ind i verden.

LÆS OGSÅ: Knud Romer: Man skriver en god bog ved at redigere en dårlig

Du kan købe Den som blinker er bange for døden online, bl.a. hos Saxo, eller i din lokale boghandel.


Og så drukner jeg

Og så drukner jeg, ditte wiese, provinspis, forventningspres, prestige, perfektionisme, angst, eksamen, bog med usædvanligt navngivne kapitler

Forventningspres, perfektionisme og det sorte hul!

Hvis ikke du præsterer perfekt, er du en taber! Sådan tænker den 18-årige Josephine, der forsøger at være ligeså perfekt og dygtig som sine venner.

Hun har lagt en plan for sit liv. Hun har valgt en fornuftig uddannelse, den rigtige kæreste og den korrekte diæt. Det er godt, og det er perfekt. Men der er noget, der sitrer i hende. Små bølger af noget forkert, der presser på og holder hende vågen. Det borer sig ind i hendes hjerne og larmer. Får hende til at glemme ting. Glemme at trække vejret.

Hvad er der galt med hende? Hvorfor kan hun ikke bare følge planen? Hun presser sig jo til det yderste. 

Presset er så stort, at Josephine er ved at drukne. Hun kan slet ikke få luft, men hun tør ikke råbe om hjælp. For hvis ikke hun kan alting, er hun jo ingenting.

LÆS OGSÅ: Når presset bliver for stort – læs det første kapitel af Og så drukner jeg …

Og så drukner jeg har ingen kapitelnumre, men hvert kapitel starter ud med at vise et udsnit af Josephines kalender. En kalender, der viser et liv skemalagt næsten ned til minuttet og fyldt med alt fra løb, læsning og at sætte chia frø over fra kl. 5 om morgenen. Den stærke YA-roman af Ditte Wiese, forfatteren til den meget roste Provinspis, giver de unge et talerør – eller rettere en megafon – så der kan komme fokus på de problemer, de kæmper med i dag.

Du kan købe Og så drukner jeg online, såsom hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel.


Du skulle være gået

Daniel Kehlmann, du skulle være gået, korte bøger

Daniel Kehlmanns fantastiske kortroman Du skulle være gået fortæller historien om et ungt par med et lille barn, der kort før jul lejer et afsidesliggende feriehus i bjergene.

Meningen er, at de skal nyde højtiden i de dejlig omgivelser, men opholdet udvikler sig til noget helt andet. Er det huset eller spændingerne i relationen mellem parret, der gør, at en knugende og uhyggelig stemning indfinder sig?

Daniel Kehlmann er en sublim skildrer af det, der sker mellem mennesker.

LÆS OGSÅ: Bliv klogere på Daniel Kehlmanns forrygende forfatterskab

Handlingen i Du skulle være gået forløber over fem dage, og bogens kapitler er navngivet efter datoerne på de skæbnesvangre decemberdage.

Du kan købe Du skulle være gået online, fx hos Saxo, eller en boghandel nær dig.