Aktuelt Ane Riel Danske romaner Fiktion Prisbelønnede romaner

Ane Riel skriver, så du bliver varm om hjertet, mens det løber dig koldt ned ad ryggen

Ane Riel er ikke som forfattere er flest. Selvom hun til dato blot har udgivet to romaner, nemlig Slagteren i Liseleje og Harpiks, har hun allerede modtaget både stjernedrys og prisregn i en nærmest uhørt grad. Til efteråret er hun aktuel med romanen Bæst.


En sød, gammel dame bager kanelboller og spekulerer over, hvordan hun bedst slår postbuddet ihjel. Pigen Liv fortæller med største selvfølgelighed om natlige tyverier og dengang hendes døde farmor sad i lænestolen juleaften. Og drengen Mirko forelsker sig brændende i moderen til et spædbarn med foruroligende kræfter.

I sine romaner portrætterer Ane Riel et broget univers af skæve eksistenser og sætter spørgsmålstegn ved, hvad der egentlig er normalt. Og Ane Riels litterære løbebane er da også anderledes end de flestes.

“Du skal da skrive en roman”

Ane Riel (f. 1971) drømte aldrig om at blive forfatter. Jovist viste hun allerede som barn evner for at skrive med sine usædvanligt fantasifulde fristile, men Riel havde fokus på sit tegnetalent og forestillede sig, at hun skulle være børnebogsillustrator som sin mor.

Ane Riel, Bæst, Harpiks, Slagteren i Liseleje
Photo credit: Lærke Posselt

Sådan blev det ikke. I første omgang fordi Riel valgte at søge ind på kunsthistoriestudiet ved Aarhus Universitet, som hun dog efter tre år valgte at afbryde. Hun savnede at udfolde sig kreativt, og derfor besluttede hun i 1995 sig for at flytte til København og søge ind som illustrator på Danmarks Designskole. Det blev til et afslag.

I virkeligheden var det måske også for det bedste. I løbet af sin tid på kunsthistoriestudiet stiftede Riel nemlig for første gang bekendtskab med forfattergerningen, da hun sammen med en medstuderende blev opfordret til at udgive en studieopgave som undervisningsbogen Ind i maleriet. Frem mod 2005 blev denne første udgivelse fulgt op af flere undervisnings- og børnebøger sideløbende med et deltidsjob på Storm P.-Museet.

Herefter gled børnebøgerne i baggrunden, og Riel helligede sig i stedet jazzmusikken ved at agere PA/blæksprutte for sin mand, jazztrommeslageren Alex Riel. Hun havde aldrig forsøgt sig med at skrive fiktion for voksne, før hun i 2011 blev opfordret til at deltage i en novellekonkurrence og lidt tøvende besluttede sig for at prøve det af.

“Da jeg først var begyndt, kunne jeg slet ikke holde op.”

– Ane Riel til Politiken

Novellen blev til Riels egen forbløffelse usædvanligt grum med elementer af bl.a. nazisme, mord og kannibalisme. Den vandt ikke konkurrencen, men nogle mente, at den ville gøre sig godt som kortfilm, og hun sendte derfor teksten til Zentropachef Peter Aalbæk. Hans svar var kort og godt:

“Du skal da skrive en roman.”

Ane Riel skriver skævt og originalt

Ane Riel, Slagteren i liseleje, idyl noir, krimi, dansk krimi, dansk roman, skønlitteratur

I 2013 debuterede Ane Riel med romanen Slagteren i Liseleje. Historien tager udgangspunkt i den nordsjællandske badeby Liseleje, hvor galskaben lurer under den idylliske overflade. En af byens beboere, den ældre dame Judith Bering, går nemlig og brygger på en plan om at slå byens postbud ihjel. Og han er langt fra den eneste, Judith ønsker død.

Slagteren i Liseleje begejstrede både anmeldere og læsere med sin gru og satire pakket ind i “idyl noir”. Faktisk ramte romanen langt bredere, end Riel havde forestillet sig, da den få måneder efter udgivelsen blev kåret som årets bedste debut af Det Danske Kriminalakademi – selvom den slet ikke var tænkt som en krimi.

“Jeg er enormt glad og taknemmelig for krimipriserne, men samtidig ret forundret. Jeg har det ligesom en automekaniker, der har fået en tandlægepris. Jeg anede ikke, jeg vidste noget om tænder, og så lykkedes det mig alligevel at lave to gode overmunde.”

– Ane Riel til Politiken

Ane Riel, Harpiks, krimi, dansk krimi, glasnøglen 2016, dansk roman, skønlitteratur

Også i sin anden roman fra 2016 skriver Riel om det groteske og absurde, men Harpiks indeholder også et element af melankoli. Ved at bruge sin særlige sans for sprogets finurligheder sammenfletter Riel med forskellige perspektiver en historie, der på overfladen ligner en ulykkelig tilværelse. For pigen Liv er det dog helt normalt, at hendes far har samlermani, at hendes mor er for stor til at forlade soveværelset, og at døden er deres allestedsnærværende selskab.

Harpiks blev badet i flotte anmeldelser og vandt adskillige priser, heriblandt Glasnøglen for Nordens bedste spændingsroman. Romanen er endvidere solgt til 18 lande, hvor den også har fået fremragende anmeldelser. Eksempelvis udnævnte The Guardian romanen som en af årets bedste bøger i 2018. I 2020 får filmen af samme navn premiere i de danske biografer.

Ikke uden grund er forventningerne til Riels tredje roman Bæst, der udkommer til efteråret, derfor tårnhøje. Med sin originalitet og flair for ordenes rytme skildrer Riel det mørke – og til tider groteske – i mennesker, samtidigt med at hun udviser indsigtsfuld forståelse for skæve eksistenser og livets kontraster.
Glæd dig! Til efteråret udkommer Ane Riels tredje roman Bæst

Bæst, Ane Riel, skønlitteratur, roman, dansk roman,

Leon er et gådefuldt barn med alt for megen muskelkraft og en haltende intelligens. Og så vil han virkelig gerne kæle. Det er på ingen måder let at være hans mor. Det er heller ikke helt let at være Mirko, den meget unge nabosøn, som forelsker sig brændende i Danica – en kvinde, han ikke burde begære, fordi hun er voksen, fordi hun er Leons mor og ikke mindst, fordi hun er gift med en uovervindelig kæmpe af en mand.

Bæst er en stor og episk roman, der beretter om et usædvanligt venskab.

Du kan købe Bæst online her eller i din lokale boghandel fra d. 10. oktober 2019.

Jeg blev bogafhængig i en ung alder, hvor jeg var blandt det lokale biblioteks top tre mest lånende brugere. Siden har jeg tygget mig igennem krimier, kærlighedsbøger, tykke murstensromaner og alt derimellem – og jeg har ingen planer om at stoppe lige foreløbigt! På Bog.dk skriver jeg artikler samt laver lister og læseprøver for at give den gode historie videre til andre bogorme.