Krimi Amerikanske krimiforfattere

Historien om Slender Man – Myte, meme og monster

Historien om Slender Man – Myte, meme og monster

Manden i skyggerne er en psykologisk thriller inspireret af den virkelige historie om ”The Slender Man Stabbing”. I denne artikel går vi bag om det uhyggelige internetfænomen Slender Man.

Han er overnaturligt høj, klædt i sort, og så har han intet ansigt. Han forfølger sine ofre, som oftest er børn. Hvad han vil med dem, er der ingen, der ved. Nogle siger, at han dræber dem. Andre, at de bliver hans tjenere og hjælper ham med at gøre forfærdelige ting.

Han bliver kaldt Slender Man.

Det kan lyde som en gammel folkemyte, der har skræmt børn i århundreder. Men Slender Man er (heldigvis) bare et internet-meme.

Slender Man bliver skabt

I 2009 deltog svenskeren Eric Knudsen i en billedredigeringskonkurrence på internetforummet Something Awful. Konkurrencen gik ud på at lave et overnaturligt billede ved hjælp af billedmanipulation.  

LÆS OGSÅ: Hårrejsende thriller inspireret af The Slender Man Stabbing. Smuglæs i Manden i skyggerne

Eric Knudsen postede to billeder. De forestiller grupper af børn, og alt virker fredeligt. Men hvis man kniber øjnene sammen, kan man se en lurende skikkelse bag børnene. Sammen med billederne skrev Knudsen en kort tekst, der introducerede skyggen i baggrunden. Slender Man var født.

“Billederne forestiller grupper af børn, og alt virker fredeligt. Men hvis man kniber øjnene sammen, kan man se en lurende skikkelse bag børnene.”

Slender Man
Eric Knudsens to billeder med Slender Man i baggrunden. Kilde: Eric Knudsen/Deviant Art

Herfra udviklede historien sig hurtigt. Internetbrugere verden over skrev videre på historien om Slender Man, og til sidst var der ikke hoved eller hale i, hvem der havde fundet på hvad. I 2012 blev computerspillet Slender: The Eight Pages lanceret, og det blev så populært, at spillets hjemmeside crashede. Slender Man var blevet en internetsensation.

Men for nogle blev gyserhistorien alt for virkelig.

The Slender Man Stabbing

I 2014 blev der begået en forbrydelse, der rystede det lille lokalsamfund Waukesha i Wisconsin, USA.

To 12-årige piger havde lokket deres veninde ud i skoven og forsøgt at slå hende ihjel med 19 knivstik. Ofret, 12-årige Payton, blev fundet af en cyklist og hastet til hospitalet, hvor hendes liv blev reddet. Lægerne kunne bagefter fortælle, at et af knivstikkene havde været mindre end en millimeter fra at ramme en hovedpulsåre.

LÆS OGSÅ: Hvad ville du gøre, hvis dit barn forsvandt?

Paytons to veninder blev hurtigt fundet (med en blodig kniv i deres rygsæk) og bragt til politistationen. Her forklarede de, at de var nødt til at dræbe Payton for at gøre Slender Man glad. De havde læst om ham på internettet, og de var sikre på, at han virkelig fandtes.

“De var nødt til at dræbe Payton for at gøre Slender Man glad. De havde læst om ham på internettet, og de var sikre på, at han virkelig fandtes.”

Ved at ofre Payton til Slender Man kunne pigerne forhindre ham i at gøre dem og deres familier ondt. I stedet ville de blive til hans tjenere og kunne flytte ud i hans palæ, som de mente lå i en skov i Wisconsin. Det var der, de var på vej hen, da de blev pågrebet af politiet.

Politiet lyttede målløse til deres forklaringer, og da sagen kom for retten, blev de to piger idømt lange forvaringsdomme.

Myten lever videre

I dag lever historien om Slender Man videre.

I Phoebe Lockes Manden i skyggerne skræmmer en gruppe børn hinanden med historier om den uhyggelige Skyggemand. Men for hovedpersonen Sadie er det ikke bare en vandrehistorie – for hende bliver skyggerne virkelige.

LÆS OGSÅ: 10 gode krimier du (måske) ikke har læst endnu

”Jeg var fascineret af historien om den virkelige retssag ”The Slender Man Stabbing” – den er frygtelig og utroligt trist – og jeg vidste med det samme, at det skulle være en lignende vandrehistorie, der hjemsøgte Sadie,” siger Phoebe Locke til Thrillerlezers.

Med ”The Slender Man Stabbing” er myten om Slender Man for alvor blevet en del af populærkulturen. Den høje mand uden ansigt er blevet en urban legend, som kan få hårene til at rejse sig i nakken på de fleste – også selvom vi ved, at han egentlig bare er et meme.Phoebe Locke: Manden i skyggerne

Manden i skyggerne

Manden i skyggerne er en nervepirrende psykologisk thriller inspireret af den virkelige retssag om “The Slender Man Stabbing”. Til alle fans af Stephen King, Ruth Ware og Netflix-serien Stranger Things.

Det startede som en vandrehistorie blandt børn. Men den uhyggelige historie om Skyggemanden blev til en besættelse for Sadie og hendes venner – og skyggerne i mørket blev alt for virkelige.

Mange år efter er Sadies egen teenagedatter anklaget for mord, og hendes retssag chokerer landet over: Hvordan kan en pige så ung begå så voldsom en forbrydelse? Sadies hemmeligheder fra fortiden har indhentet hendes datter, og den forfærdelig sandhed om hvad der skete dengang vil måske endelig se dagens lys.

LÆS OGSÅ: Hårrejsende thriller inspireret af The Slender Man Stabbing. Smuglæs i Manden i skyggerne

Du kan købe Manden i skyggerne online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.