Maren Uthaug, Hvor der er fugle, DR Romanprisen 2018

Prisvinder. Det var selvsagt en glad Maren Uthaug, som lørdag eftermiddag modtog DR Romanprisen 2018 for Hvor der er fugle på Dokk1 i Århus.

”Da jeg så, at jeg var shortlistet med Jesper Wung-Sung, som lige har vundet De Gyldne Laurbær, og Kamilla Hega Holst, tænkte jeg, at … Nå! Det var så det,” siger Maren Uthaug.

Bagefter var der til gengæld ikke så meget ”nå” over hendes humør:

”Jeg har lidt samme følelse, som når det går ens børn godt til eksamen: Se, jeg har skabt noget, som kan klare sig. Det giver stor lyst til at skrive videre,” siger hun.

Hemmeligheder, svig og ulykkelig kærlighed

Maren Uthaugs Hvor der er fugle var månedens bog i DR’s romanklubben i december. Det er en medrivende slægtsroman fra et vindblæst Norge om blodskam, familiehemmeligheder, ulykkelig kærlighed og længslen efter et andet liv.

Den udspiller sig på Norges vestkyst i første halvdel af det 20. århundrede på et afsidesliggende fyrtårn i den lille landsbyflække Uthaug, og romanen følger en families skæbne præget af hemmeligheder, svig og ulykkelig kærlighed.

Et stærkt felt af romaner

De to andre nominerede, som blev shortlistet, var Jesper Wung-Sung, som var repræsenteret som månedens bog i april med hans laurbærvinder En anden gren. Det er en personlig, gribende og velskrevet slægtshistorie om forfatterens oldeforældres utrolige kærlighedshistorie.

Læs også Hvor der er fugle i Lindhardt og Ringhofs læseklub

I 1902 ankommer San Wung Sung sammen med en flok kinesere til København for at blive udstillet i Tivoli. Blandt tilskuerne er Ingeborg, der forelsker sig intenst i den unge kinesiske mand trods kulturforskelle og sprogbarrierer.

Kamilla Hega Holst var aktuel som maj måneds bog med Rud, der foregår i Asserbo plantage, hvor Kaisas teenagesøn Malte forsvinder, dagen før børnene skal hentes af deres far.

Læs også From Uthaug with love

De foruroligende illustrationer i bogen er en gengivelse af de spor, Malte har efterladt: En stor, dyster collage med billeder, kort, tekster og linjer, som Kaisa finder, da hun om natten bryder ind i Maltes anneks og overvældes af ildelugtende rester både fra naturen og fra drengens krop.

Grum, men uforglemmeligt god

Men det blev altså Maren Uthaugs Hvor der er fugle, som fik prisen:

”Jeg kan se på Litteratursiden, at der er nogen, som synes, den er virkelig grum. Så grum, de næsten ikke kunne holde ud at læse den. Det overrasker mig, at folk synes, at den er så voldsom. Men jeg kunne heldigvis mærke, når jeg holdt foredrag her i foråret, at der var god stemning omkring min bog, når jeg mødte alle læsegrupperne,” fortæller hun.

Lørdag aften skal hun ud at spise med sin familie for at fejre prisen:

”Jeg har tvunget mine børn til at tage med mig til Århus. Og jeg tror, vi skal forbi Café Englen og have en drink. Her hang jeg ud i 90erne.”


Find Hvor der er fugle her, eller hos din foretrukne boghandler.

Maren Uthaug, Hvor der er fugle, DR Romanprisen 2018