Aktuelt Artikler du kan lytte til Kend din klassiker Klassikere Margaret Atwood Romaner

Kend din klassiker: Tjenerindens fortælling af Margaret Atwood

kend din klassiker, tjenerindens fortælling

Skal vi læse artiklen højt for dig?

Husk at slå cookies til for at afspille.

Bliv klogere på verdenshistoriens største klassikere. I denne artikel dykker vi ned i Tjenerindens fortælling, en dystopisk roman om undertrykkelse i et patriarkalsk fremtids-USA.

Romanen, der udkom i 1985, betragtes i dag som en moderne klassiker.


Hvad handler bogen om?

Tjenerindens fortælling er en skræmmende beretning fra den nære fremtids USA, der er blevet til det religiøse diktatur Gilead. En stor miljøkatastrofe har gjort de fleste kvinder sterile, og de få tilbageværende frugtbare kvinder bliver anbragt hos samfundets magtelite. De skal sørge for at slægten føres videre – og hvis de nægter, straffes de med døden.

I romanen følger vi tjenerinden Offred, der er blevet anbragt hos Kommandanten, en af det totalitære samfunds spidser. Men staten kan ikke fjerne Offreds længlser, og snart bliver hun involveret i en livsfarlig frihedskamp mod det undertrykkende styre.

Hvad inspirerede Margaret Atwood til at skrive bogen?

Atwood lod sig både inspirere af historiske kilder og aktuelle nyheder, da hun i 1980’erne begyndte at researche den bog, der skulle blive Tjenerindens fortælling. Det gjorde hun blandt andet ved at klippe artikler ud af aviser, der handlede om kvindeundertrykkelse i USA og udlandet.

Avisudklippene blev en slags bevismateriale for Atwood – en samling historier fra den virkelige verden, der dokumenterede, at kvinders ret til selvbestemmelse og fri seksualitet lynhurtigt kan komme under pres.

“Jeg var træt af at høre folk sige: ‘Det kan aldrig ske her,'” forklarer Margaret Atwood i et interview med Penguin.

En af de sande historier, Atwood dykkede ned i, mens hun researchede Tjenerindens fortælling, er fra diktatoren Ceaușescus Rumænien. På grund af faldende fødselsrater forbød Ceaușescu i 1960’erne abort og prævention for kvinder, der ikke havde født mindst fem børn.

“Kvinder skulle tage graviditetstests hver måned, og hvis de ikke var gravide, skulle de forklare hvorfor,” siger Atwood til Penguin.

LÆS OGSÅ: Margaret Atwood retter flammekaster mod sin egen bog, Tjenerindens fortælling

På grund af historier som denne har Margaret Atwood kun ét svar, når folk spørger hende, hvordan hun fik idéen til romanen.

“Jeg har sagt det en million gange: Det er ikke noget, jeg har fundet på,” fortæller hun til Penguin.

Hvorfor er bogen noget særligt?

Med den nyeste abortlovgivning i USA, virker Tjenerindens fortælling skræmmende aktuel. Kvinders adgang til abort er blevet voldsomt indskrænket, siden landets højesteret i 2022 omstødte den berømte Roe v. Wade-afgørelse – den afgørelse, der siden 1973 har sikret amerikanske kvinders ret til fri abort.

I dag er der abortforbud i 14 amerikanske delstater. Det er altså ikke kun i det fiktive Gilead, at kvinder må kæmpe for retten til selvbestemmelse.

“De avisudklip, jeg læste, da jeg skrev romanen, er fra 1984 og 1985. Men de emner, de berører, er stadig aktuelle i dag – måske endda mere end nogensinde før,” siger Margaret Atwood i sit interview med Penguin.

Hvordan har bogen inspireret andre?

Den prisvindende HBO-serie, der er lavet over Atwoods roman, har været med til at introducere Tjenerindens fortælling til en ny generation. Det er især på grund af tv-seriens succes, at de røde dragter med hvide kyser, som tjenerinderne har på, er blevet et symbol på kampen mod kvindeundertrykkelse.

LÆS OGSÅ: Hvordan passer bøgerne om Tjenerindens fortælling med tv-serien The Handmaid’s Tale?

Kvinder har lavet versioner af dragten til demonstrationer verden over, blandt andet for at protestere imod stramninger af abortlovgivning og manglende adgang til prævention.

Hvordan kan man afsløre, om nogen rent faktisk har læst bogen?

En sætning, der går igen i Tjenerindens fortælling, er “nolite te bastardes carborundorum”. Det er en slags vrøvlelatin, der betyder “lad ikke svinene få krammet på dig” – et motto der er til stor hjælp for hovedpersonen Offred gennem romanen.

Siden Tjenerindens fortælling udkom, er sætningen blevet et feministisk kampråb. Så hvis du vil teste, om én, du kender, har læst Tjenerindens fortælling, kan du prøve at sige “nolite te bastardes carborundorum” til dem. Hvis de nikker indforstået, ved du, at de har læst bogen.

LÆS OGSÅ: Historien om et ikonisk citat fra Margaret Atwoods “Tjenerindens fortælling”

Hvad er ét af bogens fedeste citater?

”Vi var de mennesker, der ikke kom i avisen. Vi levede i de blanke, hvide områder uden for tryksværten. Det gav os større frihed. Vi levede i mellemrummene mellem historierne.”


Tjenerindens fortælling

Tjenerindens fortælling, Margaret Atwood

Margaret Atwoods klassiske roman bag TV-serien The Handmaid’s Tale er en rystende fortælling om frygt, uvidenhed og undertrykkelse.

Tjenerindens fortælling er sat i den nære fremtids USA, som er blevet til diktaturet Gilead. Her tvinges de få tilbageværende fødedygtige kvinder til at være tjenerinder og føde børn for samfundets elite.

Romanen følger tjenerinden Offred, som er blevet anbragt hos en af det totalitære samfunds spidser. Men Offred kan ikke lade være med at drømme om et bedre liv.

Du kan købe Tjenerindens fortælling online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Fortsættelsen til Tjenerindens fortælling: Gileads døtre

Gileads døtre af Margaret Atwood

I denne selvstændige fortsættelse til Tjenerindens fortælling besvarer den anerkendte forfatter Margaret Atwood på de spørgsmål, som har forundret og pint læsere i årtier.

Da bildøren smækkede i på sidste side i Tjenerindens fortælling, anede læserne ikke, hvad det betød for Offreds fremtid – frihed, fængsel eller død.

Med Gileads døtre er ventetiden endelig forbi. Her samler Margaret Atwood tråden op, femten år efter at Offred trådte ud i det ukendte, med vidnesbyrd fra tre kvinder inde fra Gilead.

Du kan købe Gileads døtre online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.