Amerikanske romaner Boganmeldelser Bøger der er filmatiseret Fantasy og dystopi Klassikere Margaret Atwood

Ugens anbefaling|Tjenerindens fortælling af Margaret Atwood

ugens anbefaling, lindhardt og ringhof, tjenerindens fortælling, margaret atwood

Bliv tippet om din næste store læseoplevelse direkte fra Lindhardt og Ringhofs bogelskende medarbejdere.


Vil du gerne have en anbefaling til din næste bog? Så læs med her, hvor Lindhardt og Ringhof og Forlaget Carlsens medarbejdere hver uge giver et godt bogtip – og fortæller hvorfor, og hvem bogen passer særligt godt til.

LÆS OGSÅ: Ugens anbefaling|Agathe af Anne Cathrine Bomann


Tina Marie Kragh, pressekoordinator

Hvilken bog anbefaler jeg?

Jeg anbefaler – varmt – Margaret Atwoods roman Tjenerindens fortælling fra 1985, der har status som en nyklassiker. Jeg har lige mødt Atwood på Heartland Festival på Fyn, hvor hun imponerede mig med sin skarphed, sit nærvær og sin humor. Tænk, at være så kvik i en alder af 82 år!


Beskrivelse af bogen

Tjenerindens fortælling, Margaret Atwood

Margaret Atwoods klassiske roman bag TV-serien The Handmaid’s Tale er en rystende fortælling om frygt, uvidenhed og undertrykkelse.

Tjenerindens fortælling er sat i den nære fremtids USA, som er blevet til diktaturet Gilead. Her tvinges de få tilbageværende fødedygtige kvinder til at være tjenerinder og føde børn for samfundets elite.

Romanen følger tjenerinden Offred, som er blevet anbragt hos en af det totalitære samfunds spidser. Men Offred kan ikke lade være med at drømme om et bedre liv.

Du kan købe Tjenerindens fortælling online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Hvorfor?

Helt kort: Det er et mesterværk. Det er en bog, der vil blive stående længe, fordi den formår at beskrive noget universelt menneskeligt, der både var gældende i 1985, da den blev skrevet (i Berlin) og i dag næsten 40 år efter.

LÆS OGSÅ: Ugens anbefaling|Brænd alle mine breve af Alex Schulman

Den er skræmmende realistisk, selvom handlingen er sat i et dystopisk samfund og er en forvrænget udgave af noget, vi kender. Men bogen fremstår almengyldig, fordi den er et eminent studie i, hvad menneskelig undertrykkelse gør ved undertrykkere og de undertrykte, af magt og afmagt.

Hvad minder bogen om?

Her er det jo helt oplagt at sige tv-serien Tjenerindens fortælling fra 2017, som fik mange til at genopdage Margaret Atwood og bogen bag.

LÆS OGSÅ: Margaret Atwood retter flammekaster mod sin egen bog, Tjenerindens fortælling

Og nu vi er ved tv-serier, så synes jeg også, at man kan nævne den koreanske Squid Game, der gør noget af det samme – sætter mennesker i en ekstrem situation, hvor de er underlagt et ubehageligt system, men jo stadig er mennesker, der agerer på godt og ondt.  

Hvad er det bedste ved bogen?

Det er en bog, der sætter sig i kroppen og hovedet. En stor, dyb oplevelse. Vi indføres i et samfund, der undertrykker kvinders rettigheder og frihed og undertrykker smukke menneskelige følelser som forelskelse, kærlighed og begær og udelukkende har fokus på reproduktion.

LÆS OGSÅ: Få overblik over Margaret Atwoods forfatterskab

Det er en skæmmende vision. Men det føles ikke urealistisk, fordi Atwood er så dygtig til at levendegøre sine personer og deres relationer. Vores kvindelige fortæller er et ægte menneske, hendes følelser og reaktioner er ægte, hun kunne være mig! Og heldigvis kan begæret og de kærlige følelser mellem mennesker ikke holdes helt nede, selvom mørke kræfter gør, hvad de kan.

Hvem anbefaler jeg den særligt til?

Man skal ikke lade sig afskrække af, at bogen kunne lyde som science fiction, hvis man har det lidt svært med den betegnelse. Det er en bog, der flytter tanker hos sin læser, og man bliver bevidst om de værdier, vi har bygget vores samfund på, og hvorfor vi har dem, men også at de er skrøbelige og kan mistes.

LÆS OGSÅ: Det altopslugende vildnis. Læs i Margaret Atwoods roman Op til overfladen

Når man hæver blikket fra bogen og går ud i verden, så lever bogen videre i læseren. Det er for mig at se drømmen om, hvad stor litteratur kan. Alle kan læse den, alle bør læse den.


Læs også

Gileads døtre

Gileads døtre af Margaret Atwood

I denne selvstændige fortsættelse til Tjenerindens fortælling besvarer den anerkendte forfatter Margaret Atwood på de spørgsmål, som har forundret og pint læsere i årtier.

Da bildøren smækkede i på sidste side i Tjenerindens fortælling, anede læserne ikke, hvad det betød for Offreds fremtid – frihed, fængsel eller død.

Med Gileads døtre er ventetiden endelig forbi. Her samler Margaret Atwood tråden op, femten år efter at Offred trådte ud i det ukendte, med vidnesbyrd fra tre kvinder inde fra Gilead.

Du kan købe Gileads døtre online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.