Norske krimier

Højaktuel arktisk thriller med F-16-piloten Ylva Nordahl i hovedrollen  

Højaktuel arktisk thriller med F-16-piloten Ylva Nordahl i hovedrollen  

Mayday er første bog med den halvt samiske, halvt norske jagerpilot Ylva Nordahl. I den skræmmende realistiske thriller forulykker hun i sit fly i Arktis og skal afværge en storpolitisk katastrofe.

En ny kvindelig heltinde har set dagens lys i Grethe Bøes krimidebut Mayday. Ylva Nordahl hedder hun. Nyuddannet F-16-pilot, en frygtløs fighter, der bærer på en hemmelighed.

Se trailer for Mayday af Grethe Bøe


De norske anmeldere har kaldt bogen for ”en skræmmende realistisk thriller”, og historien er da også inspireret af virkeligheden; en virkelighed, hvor Arktis er en ulmende kampplads med Norge fanget i midten mellem de stridende stormagter.

Inspireret af virkeligheden

Forfatteren Grethe Bøe, der også arbejder som filminstruktør, fortæller om baggrunden for sin første bog:

Mayday tager udgangspunkt i den stigende fare for, at der opstår en storpolitisk konflikt mellem Rusland og NATO i Arktis. Jeg fik idéen under optagelserne til spillefilmen Operasjon Arktis, da vi stod ude på landingsbanen ved Bodø lufthavn og filmede midt under en NATO-øvelse, og hundrede meter derfra lettede F-16-fly hvert femte minut.”

LÆS OGSÅ: Det siger læserne om Mayday: Højaktuel, tankevækkende, gribende

“Bodø var fyldt med jagerpiloter i forbindelse med øvelsen, og jeg faldt i snak med flere af dem. De fortalte om stress-flyvninger og nærulykker med russiske kampfly på grænsen mellem Norge og Rusland og jeg tænkte… Hvad hvis de styrter ned?”

grethe bøe, ylva, mayday, spændingsroman, thriller
Grethe Bøe er filminstruktør og forfatter med et brændende engagement for Arktis. Hun har studeret filosofi, arbejdet som model og skuespiller og skrevet og instrueret internationalt prisvindende spillefilm og TV-serier fra nordområderne. Fotograf: Jonny Fred

Storpolitisk krise

I Mayday er der skuet op for dramatikken i luften og på landjorden. Under en NATO-øvelse i Finmarken, sender russerne et fly i luften for at stresse en norsk beredskabshelikopter. F-16 piloterne John Evans og Ylva Nordahl sendes op for at eskortere helikopteren sikkert hjem til Norge, men det ender med en kollision, hvor F-16 flyet bliver skudt ned efter at have fløjet over på den russiske side af grænsen.

Det udløser en storpolitisk krise, hvor både Rusland og NATO tolker hændelsen som et angreb.

LÆS OGSÅ: Mayday er en nervepirrende thriller fra det højspændte Arktis. Tyvstart din læsning her

Det eneste, som kan forhindre en altødelæggende konflikt, er, at piloterne Nordahl og Evans vender tilbage til Norge for at afsløre, hvad der egentlig skete. Det bliver en kamp mod tiden for at forhindre den ultimative katastrofe, 3. verdenskrig.

Hvem er Ylva Nordahl?

Ylva Nordahl er en af NATO’s få kvindelige F-16-piloter. Med sin halvt norske og halvt samiske baggrund er hun en outsider. Hun er disciplineret og loyal, men også egenrådig og uregerlig.

LÆS OGSÅ: Nye bøger på vej: Se vores liste med kommende bøger

Folk fejlbedømmer hende ofte, fordi hendes feminine udseende får dem til at undervurdere, hvor frygtløs og målrettet en fighter hun er.

Ylva idealiserer sin afdøde norske far, som også var F-16-pilot, og hun er aldrig kommet sig over, at hun så ham blive dræbt, da hun var lille. Efter farens død har hun også måtte tage vare på sin psykisk ustabile mor.

LÆS OGSÅ: Mayday er en højaktuel arktisk thriller om Rusland og NATO

Hun er kæreste med Storm Bure, der er en to meter høj bodybuilder og computernørd. Han arbejder i forsvaret, men går ikke af vejen for at arbejde udenom systemet for at hjælpe Ylva.


Mayday

Højaktuel arktisk thriller med F-16-piloten Ylva Nordahl i hovedrollen  

Mens forholdet mellem Rusland og NATO er på frysepunktet, afholder NATO sin største øvelse nogensinde i Finnmark. NATO-piloterne Ylva Nordahl og John Evans havner i deres F-16-fly i en konfrontation med et russisk fly og bliver skudt ned. Det udløser en storpolitisk krise, og det eneste, der kan forhindre, at konflikten optrappes, er, at Ylva og John når sikkert tilbage til Norge og afslører, hvad der egentlig skete i luftrummet. Det er en næsten umulig mission og det bliver en kamp mod tiden, hvor både Ruslands præsident, chefen for NATO og den private militærindustri støder sammen. Ylva og John skal bevæge sig tværs over den iskolde russiske tundra til fods med fjenden i hælene for at komme til Norge. På sin flugt gennem den vilde og smukke, arktiske tundra opdager Ylva dog, at hverken John eller dem, hun stoler på, viser sig at være det, de udgiver sig for.

Mayday er en uhyggelig og aktuel arktisk thriller af den norske filmskaber og forfatter Grethe Bøe er første bog i serien med den halvt samiske, halvt norske jagerpilot Ylva Nordahl, som bærer på en hemmelighed, der gør hende til en frygtløs forkæmper for sandheden.

Du kan købe Mayday online her eller i din lokale boghandel.

Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.