Aktuelt Fiktion Skønlitteratur

Signe Pildal: Miljøet tillader, at overgreb sker

Signe Pildal Francine og Katrine

Signe Pildals debutroman Francine & Katrine viser følgerne af et seksuelt overgreb i et universitetsmiljø i tiden før MeToo. Med romanen vil Signe Pildal vise et miljø med dynamikker, der giver plads til overgreb.


Hun siger: ”Nej, Henrik,” mens han bugserer hende ind til den brune lædersofa; hendes stive krop, uden anden modstand end sin vægt og sin ubevægelighed. Han vælter hende ned i de plettede sofahynder, trækker hendes støvler af, sætter sig overskrævs på hendes ben, mens han åbner hendes bælte, hendes bukser, trækker dem og trusserne ned. Hun rører sig ikke. Som om hun er nødt til at ligge helt stille for at kunne samle sig om at forstå, hvad der foregår; for at finde ud af, hvad hun skal gøre. Og så har han løftet sig fra hendes ben og trukket trusserne helt af. ”Nej,” siger hun. – Uddrag fra Francine & Katrine

I Signe Pildals debutroman Francine & Katrine bliver den unge ph.d.-studerende Francine voldtaget af sin vejleder. I romanen får både Francine og vejlederens kone, Katrine, en stemme. Gennem de to kvinders historier viser det sig, hvor mange relationer og mennesker sådan et overgreb påvirker og forstyrrer, og hvor vidtforgrenet det er og forbliver med løgne, fortielser, angst og mistro. Med de to kvinders historier tegner Signe Pildal samtidig et portræt af et arbejdsmiljø, hvor grænserne mellem det private og det professionelle på mange måder er mudrede.

LÆS OGSÅ: Nye romaner der udkommer i foråret 2024

Signe Pildal fik ideen til romanen, da tv-vært Sofie Linde til Zulu Awards 2020 åbnede den offentlige samtale om MeToo for anden gang.

“Det satte gang i tankerne hos mig. Jeg blev simpelthen nødt til at undersøge, hvad det er, der foregår i de miljøer, hvor den slags sker,” forklarer Signe Pildal. “Jeg tror, vi har brug for litteraturen til at give overgrebshistorierne en form, der kan give en anden slags indsigt, end en kronik eller et debatindlæg kan.”

Når grænserne flyder

Der er ifølge Signe Pildal flere faktorer, der spiller ind, og som kan være afgørende, når grænserne bliver flydende i et universitetsmiljø.

“Der er en stærk kraft i det med, at nogen har meget viden indenfor deres felt, det kan være fascinerende og dragende for eksempelvis studerende. Der er også nogle strukturer, der kan medvirke til at gøre miljøet usikkert. Forskningsassistenter, ph.d.-studerende og adjunkter er i løse ansættelser, og vejen ind på universitet går gennem de fastansatte. Det er dem, der kan argumentere for, at der skal slås stillinger op, som de løst ansatte kan søge. Det skaber en ulige magtrelation og et afhængighedsforhold mellem de løst ansatte og de fastansatte.”

Signe Pildal beskriver et miljø, hvor folk lægger rigtig meget af deres hjerte og identitet.

“Man involverer sig simpelthen meget, også i hinanden. Man bruger meget tid og energi der. Og det er et super konkurrencepræget miljø, ligesom for eksempel mediebranchen og teaterbranchen. Der kan opstå nogle meget stærke fællesskaber, fordi man deler disse vilkår, som er svære at forklare for udenforstående, men samtidig er man jo også en slags konkurrenter. Der er al muligt i spil, som gør, at grænserne for, hvad der er for lidt og for meget kan skride. Og der er så meget på spil for den enkelte, der er så meget at tabe. Karriere, et fagligt fællesskab, venner.”

Signe Pildal understreger, at grænserne ikke nødvendigvis skrider. Hun pointerer, at der er masser af steder, hvor folk opfører sig ordentligt; hvor grænseløsheden ikke hersker.

“Men så findes der steder, hvor grænseløsheden ER herskende. Og det synes jeg er vigtigt at undersøge og vise, for det gør noget ved mennesker, der lever deres arbejdsliv der – og det gør noget ved alle dem, som befinder sig i deres omgangskreds. Det er det, Francine & Katrine handler om.”

En anden tid…

I Francine & Katrine bliver overgrebet begået i december 2003, altså lang tid før MeToo-debatten startede. Det er otte år siden, Signe Pildal selv forlod en stilling som lektor ved Aarhus Universitet, men hun har ikke meget til overs for dem, der forsvarer datidens overgreb med, at det var en anden tid.

“Det kan virkelig pisse mig af, når nogen i den offentlige samtale undskylder grænseoverskridende opførsel og seksuelle overgreb med at sige, “at det var også en anden tid”. Det, der foregik, var heller ikke ok dengang. Men det var en anden tid i den forstand, at hvis du sagde fra, så blev du jordet. Når du gik til chefen, blev der lagt låg på, så det blev et dobbeltovergreb. Et institutionelt overgreb.”

Selvom der er sket meget i kølvandet på MeToo-debatten, mener Signe Pildal ikke, at emnet er blevet mindre vigtigt.

“Vi må blive ved med at snakke om det for at forhindre, at overgreb og grænseoverskridende opførsel bliver accepteret i dag. Derfor er vi er nødt til at have nogle historier, der viser, hvad der er på spil, når det sker, for det kan være enormt svært at se, når man er en del af det.”

Fortalt fra to perspektiver

Med Francine & Katrine ønsker Signe Pildal, at læseren får en indsigt i, hvordan det er at være i et grænseoverskridende miljø, og hvor stor følelsen af afmagt kan være – både for dem, der bliver udsat for overgreb og for deres omgangskreds.

I romanen følger vi ikke bare Francine, som bliver voldtaget af sin vejleder, men også Katrine, som er gift med ham. Overgrebsscenen, der foregår i vejlederens hjem, var det allerførste Signe Pildal skrev, og det førte til beslutningen om at skrive fra de to kvinders perspektiv.

“Jeg blev nødt til at vide, hvordan det var at være i det hjem, når Francine var gået. Det kunne jeg se igennem Katrines øjne, fordi hun er gift med Francines overgrebsmand. Men Katrine er også interessant i sig selv, for det kan være svært at forstå, at hun kan være i et forhold til ham.”

Tavs meddelagtighed

For Francine er hendes vejleder en overgrebsmand. For andre er han en karismatisk professor og forfører. For alle er han en mand med magt, og han får lov at udøve den magt, også når det går over grænsen. Der bliver ikke sagt fra i universitetsmiljøet.

I Francine & Katrine bliver miljøets tavse meddelagtighed synlig, og den undrer Signe Pildal. For selvom langt de fleste både mænd og kvinder er klar over, hvor grænserne går og opfører sig fuldstændig i orden, så kan de også være en del af et miljø, hvor grænser bliver overtrådt.

“De ser det, og alle ved, det foregår. Men hvorfor lader de det ske? Synes de ikke, de skal blande sig? Tør de ikke? Eller kan de ikke se, hvor stor en skade, det kan gøre?”

Signe Pildal viser med Francine & Katrine, at de dynamikker, der er i et grænseoverskridende miljø, påvirker alle.

“Det skaber en grund-utryg stemning. Og det er en stemning, som nogen kan bruge til at udnytte deres magt.”


Mere om bogen Francine & Katrine

Francine og Katrine, Signe Pildal

Francine & Katrine handler om, hvad der sker efter et seksuelt overgreb. Romanen følger Francine, som bliver voldtaget af sin universitetsvejleder, og Katrine, som er gift med ham. Den handler om de vidtrækkende følger, voldtægten har, ikke kun for de to kvinder, men også for andre mennesker omkring dem.

Det er en roman om magt og afmagt, om at vide og fortie og om, hvad man gør for at beskytte sig selv og dem, man elsker.

”Hun gik i bad, da hun kom hjem. Det gør man åbenbart, havde hun tænkt, da hun stod med lukkede øjne under bruseren. Hun havde skrabet sine underben glatte, mens hun græd og vandet skyllede ned over hende. Kvalmen ved tanken om, at Kjær skulle have bemærket hårene på hendes ben. Hun tænkte ikke på det, da hun lå på sofaen, men nu betyder det noget. Det ville have været endnu en ubærlig blottelse.”

Du kan købe Francine & Katrine online fx hos Bog&idé eller i din nærmeste boghandel.


Ser det som min fornemmeste opgave at sprede læseglæde og dele stærke læseoplevelser med andre læseheste. Det gør jeg som en del af presseteamet hos Lindhardt og Ringhof og i min fritid, hvor bogstakken på mit natbord er faretruende høj. Har en fortid som bogopsætter, journalist, kulturredaktør og kommunikations- og pressekonsulent og har altid valgt arbejdspladsen nøje efter, om jeg kunne dele min store kærlighed til bøger og kultur.