Boystown Rebecca Makkai

Skal vi læse artiklen højt for dig?

Husk at slå cookies til for at afspille.

I Boystown beskriver Rebecca Makkai 80’ernes Chicago, hvor AIDS-epidemien hærgede. Den tabuiserede sygdom spredte angst og fordomme, men meget er sket siden 80’erne – og måske er vi klar til at tale om det nu. Det mener både Rebecca Makkai og Lars Henriksen, politisk forperson hos Copenhagen Pride.


Året er 1985. Bydelen Boystown i Chicago bliver hårdt ramt af AIDS-epidemien. En vennegruppe svinder ind, da sygdommen gør sit indtog.

Vi følger kæresteparret Yale og Charlie, mens et af ofrene for sygdommen er Yales nære ven Nico. 30 år senere befinder Nicos lillesøster Fiona sig i Paris. Her bliver hun konfronteret med de katastrofale følger, sygdommen fik for hendes liv. De to historier væves ind i hinanden og skildrer begge den nådesløse sygdom og de menneskelige omkostninger, der går i arv gennem generationer.

Rebecca Makkai, der er født i 1978, er selv bosat i Chicago. Hendes værker er oversat til 20 sprog, og Boystown (eng. The Great Believers) var finalist til Pulitzerprisen og National Book Award og har modtaget Los Angeles Times Book Prize.

Hvor er bøgerne om AIDS i reolen?

Boystown blev gennembrudsromanen for Rebecca Makkai. Hun mener ikke, at der bliver talt og skrevet nok om AIDS-epidemien.

“Folk har 32 bøger om 2. Verdenskrig i deres reol … men hvor er bøgerne om AIDS? Hvor er museet? Hvor er monumenterne? Det er en af de store begivenheder i det 20. århundrede. Vi burde tale om det i skolen i samme omfang, som vi taler om 2. Verdenskrig, og af samme årsager. Så historien ikke gentager sig, og for at forstå Amerika, som det ser ud nu på baggrund af det, der allerede er sket,” siger hun i et interview til Baltimore Outloud.

I Boystown bliver en hel vennegruppe og et kvarter nærmest udslettet af sygdommen. Også i Danmark kan konsekvenserne af AIDS-epidemien mærkes.

“En af konsekvenserne er, at vi som LGBTQ+-samfund mangler en hel generation af ældre mennesker, hvoraf mange var meget handlekraftige aktivister i deres ungdom. Tænk, hvis de stadig havde været her og kunne dele deres erfaring,” siger Lars Henriksen, der er politisk forperson hos Copenhagen Pride og forfatter til Bøssernes Danmarkshistorie.

LÆS OGSÅ: Boystown: Pulitzerpris-finalist udkommer endelig på dansk. Læs et uddrag her

Den danske version: Sikker sex er et fælles ansvar

Lars Henriksen peger på, at der var en vigtig forskel mellem USA og Danmark i tiden under AIDS-epidemien. Der var også fordomme, uvidenhed og tabuisering i Danmark, men der blev gjort meget for at oplyse den brede danske befolkning via sundhedskampagner.

“I USA havde man en konservativ regering, der var længe om at tage det alvorligt. Der var en gruppe mennesker, der blev overladt til sig selv. I Danmark havde vi en massiv kampagneindsats, der lagde op til et fælles ansvar for at agere fornuftigt og have sikker sex. Det var ikke kun stiknarkomaner og homoseksuelle, der stod for skud.”

I 80’erne var Lars Henriksen ung, homoseksuel skoleelev i Holstebro, og han kan både huske de fordomme, der var om, hvordan sygdommen smittede, men også den målrettede information der var i skolen.

“Der blev gjort meget for aktivt at bekæmpe fordomme i befolkningen, og det hjalp, at kendte mennesker som Thomas Helmig og Søs Fenger deltog i oplysningskampagnerne.”

Selvom der blev arbejdet målrettet fra Sundhedsstyrelsens side på at oplyse, så følger der fordomme og frygt med sygdommen – også i dag, hvor der stadig er en vis tabuisering af sygdommen.

“Der er stadig mange, som ikke vil fortælle, at de er smittede af frygt for stigmatisering. Der er ikke nogen, der siger Facebook eller til familiemiddagen, at de er blevet konstateret HIV-positiv. Det ser man ellers, at folk gør med andre alvorlige sygdomme som kræft.”

Lars Henriksen efterlyser opdateret viden om sygdommen, da “der er sket så meget på det medicinske område siden 80’erne og 90’erne.”

En ny interesse

Mange kan nok huske Tom Hanks som den HIV-smittede, homoseksuelle advokat Andrew i filmen Philadelphia, der lægger sag an imod det firma, der har fyret ham, kort tid efter de har opdaget, at han er homoseksuel. En rolle han vandt en Oscar for, og som fik mange til at have en klump i halsen og måske også få en forståelse af det uretfærdige i hans situation. Her kan kultur noget særligt – også i dag, hvor emnet igen bliver taget op i aktuelle serier, bøger og teaterforestillinger.

I miniserien It’s a Sin viser britiske Russell T. Davies (kendt for Queer as Folk), der selv er homoseksuel, et tilbageblik på en homoseksuel vennegruppe i 80’erne under AIDS-epidemien. Her er fortielser, tabuisering, stigmatisering, uvidenhed og smertefuld død. Men til sidst heldigvis også godkendt medicin, der redder liv.

Det Kongelige Teater har med teaterforestillingen Arven vist, at folk gerne vil bruge otte timer på et drama om AIDS-epidemien og dens konsekvenser. Bag stykket står den amerikanske dramatiker og manuskriptforfatter Matthew Lopez, og Arven blev kaldt “århundredets vigtigste amerikanske skuespil”, da det havde premiere på Young Vic i London i 2018. Det blev siden opført på West End og Broadway i 2019.

Matthew Lopez’ intense forestilling fortæller som i Boystown både historien om, hvordan det var at opleve den ødelæggende AIDS-epidemi i 80’erne, og hvordan konsekvenserne rækker ind i nutiden.

“Rigtigt meget smerte har været gemt væk, for ellers kunne man ikke overleve. Det bliver der kradset op i nu med et stykke som Arven. Det har en katalyserende effekt, når teater, serier og bøger tager emnet op, men vi mangler stadig at få den danske version,” siger Lars Henriksen og fortæller om den overvældende reaktion, han selv oplevede, da han skrev på de sociale medier, han havde set Arven:

“Mit kommentarspor flød over af folk, der jublede og græd, og som var meget påvirkede af den forestilling. Folk har brug for, at vi taler om den tid.”


Læs mere om Boystown

Det skrev udenlandske medier om Boystown:

The Guardian: “Makkai skriver tankefuldt og sikkert om betydningen af erindring og eftermæle og den smerte, der følger med at overleve.”

The New York Times: “Medrivende og menneskelig.”

The San Francisco Chronicle: “Vanvittigt læseværdig.”

Rebecca Makkai: Vi skal tale mere om AIDS

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ “En gribende læseoplevelse” – Jyllands-Posten

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Kristeligt Dagblad

❤️❤️❤️❤️ “Velresearchet, velfortalt, godt skruet sammen, sine steder mesterligt” – Politiken

Boystown (eng. The Great Believers) er en Makkais prisvindende og anmelderroste roman om venskab, kærlighed og tab under 80’ernes AIDS-epidemi i USA.

Yale Tishman har en strålende karriere i Chicagos kunstverden, men omkring ham begynder AIDS-epidemien at tage til i styrke. En efter en bliver hans venner syge og dør, og sygdommen kommer helt tæt på Yale. Tredive år senere søger Nicos lillesøster, Fiona, efter sin datter i Paris. Her bliver hun konfronteret med de katastrofale følger, sygdommen fik for hendes eget liv.

Yales og Fionas historier væves ind i hinanden og skildrer sygdommens rasen, den moderne verdens kaos og de menneskelige omkostninger epidemien havde for dem begge.

Du kan købe Boystown online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Lyst til at vide mere? Rebecca Makkai fortæller om Boystown

Se en video herunder (på engelsk) hvor Rebecca Makkai fortæller om romanen i forbindelse med Bogmessen AWP 2019 som blev afholdt i Portland, Oregon.

Ser det som min fornemmeste opgave at sprede læseglæde og dele stærke læseoplevelser med andre læseheste. Det gør jeg som en del af presseteamet hos Lindhardt og Ringhof og i min fritid, hvor bogstakken på mit natbord er faretruende høj. Har en fortid som bogopsætter, journalist, kulturredaktør og kommunikations- og pressekonsulent og har altid valgt arbejdspladsen nøje efter, om jeg kunne dele min store kærlighed til bøger og kultur.