Aktuelt Danske romaner Maren Uthaug

Glæd dig til 88%: Maren Uthaug udgiver fortsættelse til 11%

Maren Uthaug 88%

”I 88% får læseren forklaret, hvorfor det oprindeligt var nødvendigt at skille sig af med mænd. Det kunne jo ikke blive ved med at gå,” siger Maren Uthaug.

1. november 2024 udkommer 88%, som er Maren Uthaugs opfølger til vinderen af De Gyldne Laurbær, romanen 11%.

Den handlede om en fremtid, hvor kvinder styrer samfundet, og mænd bliver holdt i sikrede avlscentre. I fortsættelsen er halvtreds år gået, og flere eksperimenter med frilandsmænd er slået fejl.

Da feminisme stadig var et skældsord

Som der meget apropos til den aktuelle debat om sexisme står i en passage cirka midt i bogen:

Det ville ikke være første gang efter Evolutionen, hun stødte på hanner i det fri. Her tænkte hun ikke på de små afsidesliggende øsamfund rundt omkring, hvor 1% af befolkningen aktivt havde besluttet at leve efter gamle skikke og strukturer. Fra den tid de kaldte halvfemserne, som mere præcist refererede til det tidspunkt, der hed nittenhalvfemserne. Det sidste årti i verdenshistorien, hvor mænd kunne være mænd, på måden hvor de havde fået bildt de fleste ind, der var ligestilling, men kvinden stadig var underlagt alle mandens enfoldige luner og strukturer. Hvor feminisme stadig var et skældsord og kvinder hellere var bedre tjent at være alene med en bjørn i skoven end en mand. For hvis bjørnen angreb hende, ville retssystemet og samfundet i det mindste tro hende og have sympati med hende. Og ikke udskamme hende og sige, det da var hendes egen skyld, hun nu var lemlæstet, for hun havde vel lokket bjørnen selv.

”I 90erne havde vi friseret håret uden at opdage, at det stadig var filtret helt sammen nedenunder.  Her skulle man som kvinde stadig finde sig i skurvognshumor, og feminister blev kaldt sure og behårede. Det var en anden tid, og kvinderne kunne jo bare sige fra, siger mange. Også kvinder, som overlevede det årti, og synes den aktuelle debat er lidt latterlig. Men det var sgu supernederen,” siger Maren Uthaug.

Ikke en skid ligestilling

”Jeg har altid sagt, at før vi har seksuel ligestilling, har vi ikke en skid ligestilling. Hvis en kvinde har sex med mange, bliver hun slutshamet. En mand, der nedlægger mange damer, er derimod sej. Og hvis en mand bliver voldtaget, er ydmygelsen lige så meget, at han dermed bliver degraderet til noget, som kun overgår kvinder.”

I 88% er der stadig kvinder, som ikke kan slippe tanken om, at manden også er et menneske. To kvinder er besatte af tanken om at redde en han ud fra et avlscenter på Lolland. Den ene i jagten på kærlighed, den anden for at parre sig med ham. I udkants-matriarkatet spænder urkvinden Inga sine rensdyr for slæden og tager turen ned fra det nordligste Norge gennem fjeldene og over vandet, for at stoppe kvinderne. Hun ved nemlig, at hvis deres mission lykkes, og hannen kommer ud i det fri, bryder samfundet sammen igen.

”I 88% får læseren forklaret, hvorfor det oprindeligt var nødvendigt at skille sig af med mænd. Det kunne jo ikke blive ved med at gå,” siger Maren Uthaug.


88%

Glæd dig til 88%: Maren Uthaug udgiver fortsættelse til 11%

”Man gør, hvad Inga siger,” sagde folk. De havde ret, for hun vidste altid bedst. Sådan havde det været, så langt tilbage, hun kunne huske. ”Hun kan lugte, hvis du lyver,” sagde de også. “Alle steder, der er mennesker, stinker det,” svarede hun, hvis hun blev spurgt, om det var sandt. 

To kvinder er helt besatte af tanken om at redde en han ud fra et avlscenter på Lolland. Den ene i jagten på kærlighed, og den anden for at parre sig med ham. I udkants-matriarkatet befinder urkvinden Inga sig, og hun vil tage turen gennem Norges fjelde for at stoppe disse kvinder. For hvis deres mission lykkes, og hannen kommer fri, bryder deres samfund sammen igen. Det ved Inga.

88% er Maren Uthaugs opfølger til romanen 11%, der vandt De Gyldne Laurbær. Romanen skildrer et kvindestyret samfund, hvor mænd bliver holdt i sikrede avlscentre. Halvtreds år er gået, og flere eksperimenter med frilandsmænd er slået fejl. Alligevel er der nogen, der ikke kan slippe tanken om, at manden også er et menneske. 

Du kan købe 88% online eller i din nærmeste boghandel fra 1. november.

Find 88 procent hos Bog & idé her

Find 88 procent hos Saxo.com her
11%

Glæd dig til 88%: Maren Uthaug udgiver fortsættelse til 11%

★★★★★ – Berlingske
❤️❤️❤️❤️❤️ – Politiken
★★★★★ – Kristeligt Dagblad
★★★★★ – Dagbladenes bureau

Vinder af De Gyldne Laurbær 2022

“Du kan jo overveje, hvorfor der er så mange ord, der aldrig er lavet i feminin form. Som drabsmand og voldtægtsmand. Eller krigsherre.”Citat fra bogen

I den nye tid er der ingen mænd tilbage i samfundet. Ud over en lille flok hanner, man opbevarer på et avlscenter på Lolland.

Fire kvinders liv vikles ufrivilligt ind i hinanden, men de bliver tvunget til at samarbejde, da der pludselig dukker en dreng op ude i det fri.

Spørgsmålet er, hvornår han indeholder så meget testosteron, at han bliver en trussel for dem alle?

Du kan købe 11% online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.