Amerikanske romaner Fiktion Klassikere Prisbelønnede romaner

Romanen fra 1935, der forudså Trump: “Det kan ikke ske her”

det kan ikke ske her, sinclair lewis, satire, dystopi, politik, præsident, Donald Trump, diktatur

“Jeg taler til mine drenge overalt i Amerika! Til jer og til jer alene beder jeg om hjælp til atter at gøre Amerika til et stolt og rigt land.”

Lyder det bekendt? Ordene bringer i hvert fald stærke mindelser om Donald Trumps kampagneslogan fra præsidentkampagnen i 2016.

Men citatet er ikke derfra. De stammer fra amerikanske Sinclair Lewis’ samfundsdystopi, Det kan ikke ske her fra 1935, og ordene er en del af en fiktiv præsidentkampagne, ført af den fremmedfjendske og selvoptagede Buzz Windrip, som i bogen vælges som USA’s præsident.

Sinclairs roman har været glemt i årtier, men oplever i øjeblikket en verdensomspændende revival som: “bogen, der forudså Trump”. Den 20. januar – på årsdagen for Trumps indsættelse – udkommer den igen på dansk.

Skræmmehistorien om en fremmedfjendsk folkeforfører

Det kan ikke ske her er historien om den magtsyge folkeforfører Buzz Windrip, der lover menigmand velstand, guld og grønne skove – – den racerene, amerikanske menigmand (og streg under -mand!), vel at mærke.

Sinclair Lewis skrev sin advarende roman i et krakket og kriseramt USA i 1935. Handlingen udspiller sig fra 1936 til 1939 og foregår altså kun et lille stykke ude i Lewis’ fremtiden.

Støttet af millioner af amerikanske patrioter og racister, vinder Windrip præsidentvalget på baggrund af et højreradikalt, populistisk partiprogram.

Alle skal være rigere, de nedrige jøder skal straffes, de farvede skal fratages deres stemmeret, kvinderne skal tilbage i hjemmet, og det USA-hadende Mexico skal tøjles med hård hånd.

Det kan ikke ske her er også historien om avisredaktøren Doremus Jessup, der dag for dag mærker konsekvenserne af det nye regimes drastiske tiltag. Et regime, der hurtigt omdanner Amerika til et diktatur styret af præsidentens mavefornemmelser og af den frygt, som breder sig blandt befolkningen og truer med at slukke selv det mindste anslag til kritik.

Oprindeligt en kommentar til fascimens fremgang

Det kan ikke ske her var oprindeligt en kommentar til fascismens fremgang i Europa, hvor Præsident Windrip på Hitler- og SS-maner tager total kontrol over regeringen.

Sinclair Lewis skrev romanen i et depressionshærget USA. Efter krakket i 1929 og den følgende recession, så Lewis en foruroligende politisk tendens. Et samfund i fattigdom, en regering tynget af nedskæringer, hævede skatter og stigende arbejdsløshed havde sat landet på randen til komplet sammenbrud.

Folkets fortvivlelse banede vejen for højreradikale fanatikere som den kontroversielle katolske præst Charles Coughlin og politiker og avisudgiver William Randolph Hearst.

Derfor greb Lewis pennen og skrev på kun fire måneder denne alarmerende beretning, om hvor nationen i værste fald kunne ende.

Romanen solgte i hundredetusindvis af eksemplarer og endte med at blive den fjerdemest solgte bog i USA i 1936.

Sidste år – efter Trumps præsidentvalgssejr – blev bogen genudgivet USA, og efterspørgslen var enorm.

Højaktuel på ny – 83 år efter udgivelsen

det kan ikke ske her, sinclair lewis, satire, dystopi, politik, præsident, Donald Trump, diktatur

I månederne op til det amerikanske præsidentvalg 2016, troede ingen, det kunne ske. Folk lo hånligt ad idéen om, at Donald Trump skulle blive valgt som USA’s nye præsident. Den 8. november vågnede vi op til en stor overraskelse.

Efter Trumps indsættelse som præsident, frygter mange igen for USA’s og verdens udvikling. For selvom det ikke står helt så grelt til som i Lewis’ skræmmebillede, er der unægteligt ligheder mellem USA’s nuværende leder og den fiktive Windrip.


Sinclair Lewis (1885-1951) var amerikansk forfatter og dramatiker. og blev i 1930 den første amerikanske forfatter, der blev tildelt nobelprisen i litteratur. Hans værker er kendt for deres indsigtsfulde og kritiske syn på den amerikanske kapitalisme og materialisme i mellemkrigstiden.


 

Det kan ikke ske her kan købes online her eller i hos din boghandler

Få en gratis læseprøve på Det kan ikke ske her