Fiktion Fantasy og dystopi Fantasy til børn og unge Inspirationslister og guides

5 skræmmende gode dystopiske bøger #LRlæser2019

Dystopiske bøger

Vil du have ny inspiration til læseoplevelserne i 2019? Vær med i Lindhardt og Ringhofs store læseudfordring #LRlæser2019

Vi har en ambition om at læse 30 forskellige bøger i 2019.

Og vi håber, at du vil være med.

For at give inspiration til læsningen, bringer vi her forslag til kategorien “En dystopisk bog” til de helt hardcore læsere.

Se hele listen med læsemål og læs mere om #LRLæser2019 her, hvor du også kan finde en printvenlig version, så du kan krydse af, efterhånden som du når dine mål.

#LRlæser2019, læsemål, læseudfordring

Alle himlens fugle, dystopi, Rakel Haslund-Gjerrild

Skraldet flyder omkring husene, og gaderne er oversvømmet. En ukendt katastrofe har lagt landet øde, og fuglene på himlen er det eneste, der fylder en ung kvindes liv. Dem og den daglige overlevelse.

Hun er forladt og uden andre mennesker begynder ordene at forsvinde for hende. Og uden sprog bliver verden stadig sværere at fastholde.

I romanen Alle himlens fugle skriver Rakel Haslund-Gjerrild poetisk om ensomhed og længsel, om hav, vind og fugle.

Samtidig skriver hun om et af de værste skrækscenarier, man kan forestille sig: At være den eneste overlevende i en forladt verden.

Du kan købe Alle himlens fugle online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Margaret Atwood: Tjenerindens fortælling

Dystopiske bøger: Tjenerindens fortælling af Margaret Atwood

Romanen bag tv-serien The Handmaid’s Tale.

Tjenerindens fortælling er en grusom beretning fra den nære fremtids USA, der er blevet til diktaturet Gilead.

De få fødedygtige kvinder, der er tilbage, efter at forurening har gjort befolkningen steril, er blevet placeret hos samfundets magtelite. De skal sørge for, så slægten videreføres. Hvis tjenerinderne nægter, straffes de med døden.

LÆS OGSÅ: Tjenerindens fortælling: Atwoods dystopiske mesterværk er stadig aktuelt

Tjenerinden Offred er blevet anbragt i huset hos en af det totalitære samfunds spidser og hans kone. Men den undertrykkende stat kan ikke udslette Offreds længsler og ønsker.


Du kan købe Tjenerindens fortælling i din nærmeste boghandel eller online, fx på Saxo.com.Patrick Ness: Knivens stemme

Knivens stemme, Patrick Ness, Chaos Walking

Hvordan kan du flygte, når dine forfølgere kan høre alle dine tanker? 

Prentisstown er ikke en by som alle andre. Her kan alle nemlig høre hinandens tanker i en overvældende og endeløs strøm af Støj. En måned før den fødselsdag, der vil gøre Todd til en mand, opdager han sammen med sin hund, Manchee (hvis tanker, Todd også kan gøre – om han vil det eller ej), et område med total stilhed. 

De opdager, at byen, hvor privatliv er umuligt, gemmer på en forfærdelig hemmelighed. En hemmelighed så grusom, at Todd og Manchee må flygte, hvis de vil gøre sig håb om at overleve. 

Knivens stemme er første bog i den hæsblæsende og velskrevne Chaos Walking-trilogi af YA-mesteren Patrick Ness. For fans af The Hunger Games, Divergent og The Maze Runner.

Filmen baseret på bogen får biografpremiere i 2020 og har bl.a. Daisy Ridley, Tom Holland, Nick Jonas og Mads Mikkelsen på rollelisten.

Dystopiske bøger: Chaos Walking-trilogien af Patrick Ness, Knivens stemme, Fjendens ansigt, Krigens monstre

LÆS OGSÅ: Læs det første kapitel af Knivens stemme

Du kan købe første bog i serien, Knivens stemme, online, fx hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel.Justin Cronin: Den første

Den første af Justin Cronin

“Det skete hurtigt. Det tog 32 minutter for én verden at dø og en anden at blive født.”

Da alvorligt syge kræftpatienter bliver raske efter at været blevet bidt af flagermus i Sydamerika, iværksætter den amerikanske regering et hemmeligt eksperiment på dødsdømte fanger for at undersøge, om virusset fra flagermusene kan kurere sygdom – eller bruges til at skabe den ultimative soldat. Men eksperimentet slår fejl, og pludselig er hele verden forandret. 

Mens civilisationen falder fra hinanden, lykkes det to personer at slippe væk og finde et midlertidigt tilflugtssted: FBI-agenten Brad Wolgast, der er et godt menneske, men som hjemsøges af de gerninger, han har gjort i embedes medfør, og den kun seksårige forældreløse Amy Harper Bellafonte, som var en del af det fejlslagne projekt.

Wolgast er stærkt besluttet på at beskytte Amy mod den ondskab, der er sluppet løs i verden. Om det så skal koste ham hans liv. Men for Amy er alt dette blot begyndelsen på en meget længere rejse; en rejse som kommer til at strække sig over tid og sted. Det bliver op til hende at afslutte, hvad der aldrig skulle have været begyndt.

Den første-trilogien af Justin Cronin, Den første, De tolv, Spejlbyen

Den første er første bog i Justin Cronins dystopiske trilogi. De andre bøger i serien hedder De tolv og Spejlbyen.

Du kan købe Den første i din nærmeste boghandel eller online, bl.a. hos Saxo.Sinclair Lewis: Det kan ikke ske her

Dystopiske bøger: Det kan ikke ske her af Sinclair Lewis

Udråbt til “romanen der forudså Trump”.

Hvad ville der ske, hvis USA fik en diktator? Det kan ikke ske her fra 1935 er en forudseende og advarende roman, der påviser, at det kan ske.

I 1936 stiller Bezelius ”Buzz” Windrip op som demokratisk præsidentkandidat med lovning om at genoprette USA som et stolt og rigt land med velstand og fremgang. Han advokerer for patriotisme og traditionelle amerikanske værdier og slår let sine modstandere – heriblandt den siddende præsident Franklin D. Roosevelt. 

Det kan ikke ske her fortælles gennem øjnene på den liberale journalist Doremus Jessup, der følger Windrips vej til præsidentposten og siden modarbejder hans regime ved at arbejde for undergrundsavisen Vermont Vigilance.

LÆS OGSÅ: Romanen fra 1935, der forudså Trump: “Det kan ikke ske her”

Det kan ikke ske her var oprindeligt en kommentar til fascismens fremgang i Europa – Præsident Windrip tager på Hitler- og SS-maner total kontrol over regeringen – men romanen er i 2016 af flere medier blevet udråbt til ”romanen, der forudså Trump”.

Du kan købe Det kan ikke ske her i en boghandel nær dig eller online, bl.a. på Saxo.com.