Fagbøger Bøger om Danmark

De sidste øboere fortæller historien om livet på kanten af Danmark

De sidste øboere fortæller historien om livet på kanten af Danmark

I bogen De sidste øboere tager Christina Vorre os på tur til ti udvalgte øer i det danske øhav og inviterer os til at se livet fra et anderledes perspektiv.


Det danske kongerige består af mere end 400 øer. Omkring 70 af dem er beboet – blandt dem er små perler som Mandø, Livø, Hirsholmene, Baagø, Skarø, Hjortø, Birkholm, Vejrø, Saltholm og Ertholmene.

LÆS OGSÅ: Interview med Christina Vorre om De sidste øboere: Hvordan er det at bo helt alene på en ø helt alene?

I De sidste øboere giver journalist Christina Vorre et unikt indblik i nogle af de sidste øboeres beboernes liv på disse små danske øer. Øliv, der om få årtier måske ikke eksisterer længere.

De sidste øboere fortæller historien om livet på kanten af Danmark
Det eneste offentlige toilet på Saltholm. Photo credit: Jesper Vorre

For selvom den danske befolkning er vokset betydeligt siden 1930 – fra 3,5 til 5,5 millioner indbyggere i runde tal – er befolkningstallet på de små danske øer mere end halveret.

“Fra land til by. Fra ø til fastland. Men hvad med dem, der bliver tilbage derude? Dem, der bor der nu?”

Fraflytningen begynder for alvor at accelerere i 1950’erne, på samme tid som urbaniseringen af Danmark tager til. Man kan kun gisne om, hvorvidt der er en sammenhæng, men det er der jo nok.

De sidste øboere fortæller historien om livet på kanten af Danmark
Gadekæret på Skarø. Photo credit: Jesper Vorre

Der er noget helt unikt ved en ø. Den geografiske afsondrethed i sig selv er fascinerende, vandet som ramme om en lille verden i sig selv er dragende.

“En ø er en verden i verden, en lille isoleret plet, hvor mulighederne er mange. Eller få. Det kommer an på, hvilket perspektiv man ser øen fra.”

De sidste øboere fortæller historien om livet på kanten af Danmark
Ertholmene set fra havet. Photo credit: Jesper Vorre

Christina Vorre er rejst rundt i det danske rige for at høre øboernes fascinerende historier og for at spørge: Hvordan er det at bo på en ø (næsten) helt alene?

Hvor nogle øer stadig har små landsbysamfund, er andre næsten forladte – i hvert fald når sommergæsterne er taget hjem. Sådan er det eksempelvis på Hirsholmene, hvor alle husene på nær den gamle lodsgård står mørke hen i de kolde vintermåneder.

De sidste øboere fortæller historien om livet på kanten af Danmark
Jørgen Nielsen er den sidste fastboende på Hirsholmene. Photo credit: Jesper Vorre

Historierne fra de danske øer går tabt i takt med, at øboerne forsvinder. Derfor er det vigtigt at fortælle dem, inden det er for sent.




De sidste øboere af Christina Vorre

Christina Vorre, De sidste øboere, udkantsdanmark, danske øer,

Rundt omkring i det danske land findes øer, hvor befolkningstallet igennem det sidste århundrede har været faldende. I De sidste øboere fortæller Christina historier fra følgende øer: Birkholm, Baagø, Christiansø/Frederiksø, Hirsholmene, Hjortø, Livø, Mandø, Skarø, Vejrø og Saltholm.

Nogle af øerne er næsten affolket, mens andre stadig kæmper for deres overlevelse. Christina Vorre beskriver nogle af de sidste øboeres tilværelse, men har også den historiske baggrund med: Hvordan var her at bo engang? Og hvorfor er det gået, som det er gået?

Du kan købe De sidste øboere online her eller i din lokale boghandel.





Jeg blev bogafhængig i en ung alder, hvor jeg var blandt det lokale biblioteks top tre mest lånende brugere. Siden har jeg tygget mig igennem krimier, kærlighedsbøger, tykke murstensromaner og alt derimellem – og jeg har ingen planer om at stoppe lige foreløbigt! På Bog.dk skriver jeg artikler samt laver lister og læseprøver for at give den gode historie videre til andre bogorme.