Fagbøger Bøger om Danmark

Tag med Christina Vorre på øhop i Danmark

Tag med Christina Vorre på øhop i Danmark

Forfatter Christina Vorre har de seneste år besøgt en lang række danske øer, som enten har været beboet, men nu er forladt – eller er meget sparsomt beboet. Det er der kommet to bøger ud af: Forladt samt De sidste øboere.


De danske småøer giver – på trods af deres beskedne størrelse – et unikt indblik i danmarkshistorien og den danske natur. Ingen ved det bedre end forfatter Christina Vorre, der gennem de senere år har besøgt en række danske øer, hvor befolkningstallet er faldende – eller som helt er forladte.

LÆS OGSÅ: Christina Vorre om hendes opdagelsesrejser til de danske øer

Her har hun blandt andet mødt Jørgen, eneboeren på Hirsholmene, og hørt historien om 96-årige Mie, der efter 67 år på Mandø stadig er tilflytter.

Christina Vorre dykker også ned i de ulykkelige historier fra mandehjemmet på Livø og møder den allersidste fåreavler på Saltholm – bare 12 kilometer fra Rådhuspladsen.

Tag med Christina Vorre på øhop i Danmark
Birkholm. Morten og Frede Mortensen og Margit Juel

Mens nogle af øerne næsten er affolkede, kæmper andre stadig for overlevelse. Vorre beskriver nogle af de sidste øboeres tilværelse, men har også den historiske baggrund med:

Hvordan var her at bo engang? Og hvorfor er det gået, som det er gået? Hvad er øernes betydning for den større fortælling om Danmark?

Bøgerne er smukt illustreret med hundredvis af fotos fra de forskellige øer.

LÆS OGSÅ: Christina Vorre om De sidste øboere: Hvordan er det at bo på en ø helt alene?

I juli 2020 genbesøger Christina fem af øerne i selskab med Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev.

I den ny programrække på DR2 tager de til øerne Hjelm, Brandsø, Hirsholmene, Slotø og Saltholm for at fortælle danmarkshistorie fra en original vinkel.


Læs mere om Christina Vorres to bøger her

Forladt, danske øer, Christina Vorre

Der findes mere end 300 øer i Danmark uden helårsbeboelse. Mange af dem har aldrig haft faste beboere, mens nogle engang dannede ramme for små isolerede samfund.

I Forladt tager Christina Vorre rundt til 20 danske øer, som engang var beboede men nu er forladte. Nogle har fået nyt liv, fx som ferieperler eller isolerede naturreservater, mens andre ligger øde hen.

Fælles for dem alle er dog, at de rummer fascinerende fortællinger om de skæbner, der har været med til at forme øernes historier.

Du kan købe Forladt online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.

Christina Vorre, De sidste øboere

Rundt omkring i det danske land findes øer, hvor befolkningstallet igennem det sidste århundrede har været faldende.

De sidste øboere fortæller Christina historier fra følgende øer: Birkholm, Baagø, Christiansø/Frederiksø, Hirsholmene, Hjortø, Livø, Mandø, Skarø, Vejrø og Saltholm.

Nogle af øerne er næsten affolket, mens andre stadig kæmper for deres overlevelse. Christina Vorre beskriver nogle af de sidste øboeres tilværelse, men har også den historiske baggrund med: Hvordan var her at bo engang? Og hvorfor er det gået, som det er gået?

Du kan købe De sidste øboere online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.

Kronisk bogelsker med gang i minimum fem bøger ad gangen. Har tilsvarende kronisk mangel på plads i reolen. Har haft fornøjelsen af at anbefale bøger til læserne i de godt tretten år, jeg har arbejdet i bogbranchen.