Anders Agner Pedersen Fagbøger

Anders Agner om De Største Taler: Disse 5 citater står tilbage i historien

De største taler

Anders Agners ny bog fortæller, hvordan de amerikanske præsidenters største taler blev til, hvilke tanker der lå bag, og hvad de kom til at betyde.

”Ofte bliver noget af det, de sagde, også det vi bagefter husker om de amerikanske præsidenter,” siger Anders Agner Pedersen. Han har skrevet bogen De Største Taler om den nyere tids amerikanske præsidenters ikoniske taler.

”Siden jeg begyndte at interessere mig for amerikansk politik, er jeg også altid vendt tilbage til præsidenternes taler. Dels var nogen af dem hamrende gode – dels er det som sagt også citater fra talerne, vi identificerer præsidenterne ud fra. Så et af mine vigtigste interviews nogensinde var, da jeg fik Kennedys taleskriver Ted Sorensen i tale. Siden har jeg også interviewet Obamas, Clintons, Bush’s, Reagans, Nixons og Kennedys taleskriver, så ideen til denne bog har hele tiden ligget i baghovedet: Hvad kom talerne faktisk til at betyde. Og hvordan var tilblivelsen, og hvilke tanker lå bag,” siger han.

Her har Anders Agner Pedersen valgt 5 helt ikoniske citater:

Franklin Roosevelt 
“The only thing we have to fear is fear itself”

Roosevelt overtog ledelsen af USA mens landet befandt sig i dyb økonomisk krise. Arbejdsløsheden var høj og bekymringen for fremtiden voksede for hver dag, der gik. Men der var en vej ud af krisen, fastslog Roosevelt i sin indsættelsestale. Det handlede om at holde sammen, holde hovedet højt og sammen arbejde sig ud af krisen. Det lykkedes at få USA ud af krisen og den dag i dag står Roosevelts berømte budskab om at det eneste der var at frygte, var frygten selv, som sætningen, der bedst opsummerer hans imponerende præsidentskab.

John F. Kennedy
“Ich bin ein Berliner”

John F. Kennedy var en mand med ordet i sin magt. Og en mand, der holdt af at læse historie – ikke mindst om romerriget og de gamle grækere. Og netop romernes historie var der, Kennedy og hans taleskriver Ted Sorensen, hentede inspiration, da Kennedy skulle tale i Berlin i sommeren 1963. Cæsar havde i sin tid sagt ordene: Jeg er borger af Rom, og det var den samme type af budskab, Kennedy ville sende til indbyggerne i Vestberlin. At han var en af dem og at de ikke var alene. På den baggrund opstod sætningen ‘Ich bin ein Berliner’, som ikke bare blev Kennedys mest berømte oneliner, men en af historiens mest berømte.

Richard Nixon
“I’m not a crook” 

Nixon holdt i løbet af sine lange politiske karriere mange store taler og var i det hele taget en præsident, der forstod, hvilken magt ord kan have. Så meget desto mere ondt gjorde det også på Nixon, at den sætning, han den dag i dag huskes bedst for er sætningen: ‘I’m not a crook’. For som det skulle vise sig, så var Nixon lige netop dette og han er fortsat den eneste præsident i amerikansk historie, der har måttet gå af som præsident som følge af Watergate-skandalen. Så selv om han sagde det modsatte, så var han ‘a crook’ og det har amerikanerne aldrig glemt. 

Ronald Reagan
“Mr. Gorbatjov, tear down this wall”

I et kvart århundrede havde Berlinmuren delt både Berlin og Tyskland i to. Men nu måtte det være på høje tid at den nye sovjetiske leder, Mikhail Gorbatjov, fik revet muren ned, lod præsident Reagan forstå i sommeren 1987. Blot to et halvt år efter faldt muren og Tyskland blev genforenet. Manden, der skrev talen, Peter Robinson, siger selv at talen næppe ville være blevet husket, hvis muren først var faldet mange år senere eller fortsat stod der i dag, men fordi den faldt så kort tid efter, blev talen mytisk og Reagans stærke oneliner definerende for både Reagans præsidentskab og afslutningen på Den Kolde Krig. 

Barack Obama 
“Yes, We Can!”

Amerikanerne trængte til at tro på morgendagen igen, da Barack Obama for alvor stemplede ind i amerikansk politik. Og de tre korte ord, der blev overskriften for hans 2008-kampagne, nemlig ‘Yes, We Can’, blev måden folk så på et præsidentskab under Obama. Under hans ledelse ville tingene begynde at gå i den rigtige retning og troen på morgendagen ville vende tilbage. Helt ind i træerne voksede himlen dog ikke i årene med Obama ved roret, men det ændrer ikke på at ‘Yes, We Can’, fortsat er en af de mest berømte onelinere i moderne amerikansk historie og noget af det første, man forbinder Barack Obamas præsidentskab med. 

Ikke samme gennemslagskraft længere

”Problemet nu er, at præsidentens taler slet ikke har samme gennemslagskraft som før i tiden. Når Franklin Roosevelt sagde “The only thing we have to fear is fear itself“, så lyttede folk,” siger Anders Agner Pedersen:

“Det gør de desværre ikke mere. Så når Biden i begyndelsen af september 2022 holdt en meget voldsom og kontroversiel tale, så har halvdelen af befolkningen sandsynligvis ikke hørt den. Ellers også tror de ikke på den. Det er meget stort demokratisk problem,” siger han.

Hør Anders Agners podcastserie om de amerikanske præsidenter – på bogens udgivelsesdato kommer sidste afsnit om deres berømte taler.

LÆS MERE om bogen her:

Anders Agner om De Største Taler: Disse 5 citater står tilbage i historien

Når den amerikanske præsident gennem tiden er gået på talerstolen med ekstra vigtige beskeder og budskaber til både den amerikanske befolkning og mennesker over hele verden, er der blevet lyttet særligt godt efter.

For præsidentens ord kan ændre verden og svinge historien i en ny retning. Kennedy talte om Peace in our time under Den Kolde Krig, Reagan bad Gorbatjov om at tear down this wall for at ende selvsamme krig – og Obama sang Amazing Grace for at forene et race-splittet Amerika.

Men hvad er egentlig historien bag præsidenternes allervigtigste taler? Og hvordan blev de til? I denne bog går USA-ekspert Anders Agner Pedersen tæt på syv af de vigtigste præsidenter i nyere tid og fortæller om én bestemt tale i deres tid som præsident.

Du kan købe De største taler online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.