Anders Agner Pedersen Biografier Fagbøger

Anders Agner Pedersen: Da jeg så The Crown, fandt jeg ud af, hvordan jeg ville skrive min bog om Kennedy-familien

Kennedy, anders agner pedersen

I sin bog Kennedy fortæller USA-ekspert Anders Agner Pedersen for første gang på dansk den dramatiske historie om Kennedy-familien, helt fra dynastiets spæde start og frem til begyndelsen af 2021.


I disse uger afgøres det, hvorvidt Robert F. Kennedys drabsmand, den 77-årige palæstinenser Sirhan Sirhan, kan prøveløslades efter 53 år i fængsel. En kommission har anbefalet det, og den endelige afgørelse ligger nu hos den demokratiske guvernør Gavin Newsom. Kennedy-klanen er i oprør ved tanken, og dermed er såret atter åbent for den tragiske historie om USA’s ikoniske magtfamilie.

LÆS OGSÅ: 12 bøger med vilde historier fra virkeligheden

Sig navnet Kennedy til enhver med hang til amerikansk politik, og vedkommende får julelys i øjnene. Ingen anden amerikansk familie har gennem årene fascineret folk over hele kloden som Kennedy’erne.

Dynastiet har i 100 år været en magtfaktor i amerikansk politik og leveret nogle af de største koryfæer som præsident John F. Kennedy, hustruen Jackie og de to brødre, Bobby og Ted. Men selv om mange har hørt om Kennedy-familien, er det de færreste, der kender den samlede historie om den mytiske familie og dens unikke plads i amerikansk historie.

Haft bogen i tankerne i årevis

I Kennedy fortæller Anders Agner Pedersen, der er en af Danmarks dygtigste USA-formidlere, for første gang på dansk den dramatiske historie om Kennedy-familien, helt fra dynastiets spæde start og frem til begyndelsen af 2021.

Agner Pedersen er journalist og forfatter, og den USA-ekspert herhjemme, der ved mest om Kennedy-dynastiet, og hvor han har en helt unik adgang til familien og dens nulevende medlemmer. Samtidig har han skrevet flere bøger om emnet og laver lige nu den populære Kennedyland podcast. Han er til daglig chefredaktør for sitet Kongressen.com.

Forfatterens ny bog Kennedy er en fortælling om jagten på magt, om store succeser og lige så store nedture, om tragiske dødsfald og om grumme familiehemmeligheder.

LÆS OGSÅ: Bøger på vej: Se vores liste med kommende bøger

Og hemmeligheder er der masser af i familien Kennedy:

“Jeg har haft bogen liggende i baghovedet i flere år, men da jeg begyndte at se Netflix-serien The Crown, hvor fortællingen løber ind og ud af verdenshistorien med familien som den røde tråd, gik det pludselig op for mig, hvordan jeg skulle angribe den,” siger Anders Agner Pedersen.

”Jeg skulle tage nogle tilløb, for det er i virkeligheden den her bog, jeg altid har villet skrive. Men der kom lige et par andre ind i mellem, før jeg var klar,” siger han.

Myten om Camelot

Hans debut om Kennedy Brødrene udkom for ti år siden, og siden er det blevet til mere end et par håndfulde om USA og særligt om Kennedy’erne.

I 1963 blev John F. Kennedys enke, Jackie, interviewet af Theodore White til LIFE Magazine. Her fortalte hun, at hun hele tiden tænkte på en linje fra musicalen Camelot, som den myrdede præsident elskede. Linjen om ”det gyldne øjeblik, som nu for altid er væk”.

LÆS OGSÅ: 20 bøger du ikke vil gå glip af til efteråret

”Dermed grundlagde hun myten om JFK-æraen som en parallel til Camelot (Kong Arthurs slot som kom til at symbolisere overgangen fra en mørk tidsalder til en tid oplyst af kultur, dannelse og viden, red.). Den myte lever i bedste velgående endnu.

Men den del af historien, der handler om familien efter JFK’s død er ganske underbelyst. Det sker ofte at historien slutter der, hvor hans søn gør honnør for kisten. Men hvad der sker derefter med eksempelvis Jackie, JFK Jr. og de andre, det var nogle af de historier, jeg også gerne ville fortælle i bogen,” siger Anders Agner Pedersen.

Inviteret ind i familiens hus

Selv om han har beskæftiget sig med familien i mere end ti år, så gav det anledning til gåsehud, da han tilbage i sommeren 2018 blev budt indenfor på Kennedy-familiens hovedsæde, The Kennedy Compound, af Robert F. Kennedys datter, Kerry.

LÆS OGSÅ: Udødelig Hemingway-klassiker nyoversat med aldrig før udgivet materiale

”Det var en meget særlig oplevelse. Jeg har set billeder af det sted tusindvis af gange, så på en måde var det som om jeg kendte det hele, selv om det var første gang, jeg var der,” forklarer han.

Bogen, der er rigt illustreret, er et must-have for alle de mange Kennedy-nørder og læsere med hang til amerikansk historie generelt.

Kennedy-familiens største tragedier

  • Rosemary Kennedy, den ældste datter af Joseph og Rose Kennedy, som var udviklingshæmmet, blev sendt på institution i resten af sit liv, efter at have fået “det hvide snit”.
  • Joseph Kennedy Jr., den ældste af de ni Kennedy-børn, døde i en alder af 29 år i et flystyrt over Den Engelske Kanal under Anden Verdenskrig, hvor han fløj på en mission.
  • Kathleen Kennedy Cavendish, det fjerde Kennedy-barn, døde i et flystyrt i Frankrig i en alder af 28 år.
  • Præsident John F. Kennedy døde den 22. november 1963, da han i åben vogn blev myrdet af en snigskytte i Dallas, Texas.
  • Senator Robert Kennedy blev myrdet den 6. juni 1968 i Los Angeles i en alder af 42 år, efter at han netop havde vundet det demokratiske primærvalg i Californien.
  • Edward Kennedy var involveret i en sidenhen mørklagt bilulykke på Chappaquiddick Island i 1969, der kostede hans unge kvindelige passager, Mary Jo Kopechne, livet.
  • David Kennedy, søn af Robert, døde af en overdosis narko i en alder af 28 år.
  • En anden af Robert Kennedys sønner, Michael, døde i en skiulykke i Aspen, Colorado, i en alder af 39 år.
  • John Kennedy Jr., hans hustrue Carolyn og svigerinde Lauren blev dræbt, da deres fly styrtede i havet ud for Martha’s Vineyard.

Kennedy, historien om usas største politiske dynasti, anders agner pedersen

Selvom mange har hørt om Kennedy-familien, er det de færreste, som kender den samlede historiske familiens unikke plads i amerikansk historie. Ingen anden amerikansk familie har fascineret folk over hele verden som Kennedyerne.

Dynastiet har i over 100 år leveret nogle af de største koryfæer som præsident John F. Kennedy og hans hustru Jackie. Anders Agner Pedersen, en af Danmarks dygtigste USA-formidlere, samler for første gang på dansk historien om den magtfulde familie, fra dynastiets begyndelse og frem til 2021.

Det er en fortælling om en jagt på magt, om kæmpe succeser og enorme nedture, om de tragiske dødsfald og om familiens mange hemmeligheder.

Køb Kennedy – historien om USA’s største politiske dynasti online, eller i din nærmeste boghandel.