Historie

Philip Chr. Ulrich: Så fantastisk en præsident var Bill Clinton altså ikke

Præsidenter

Den amerikanske præsident har en utrolig magt. Den nye bog Præsidenter – fra Washington til Trump går tæt på alle de amerikanske præsidenter gennem tiden. I denne artikel giver Philip Chr. Ulrich – historiker og den ene af bogens forfattere – sin analyse af præsident Bill Clintons tid på posten.


Når man snakker med danskere om amerikanske præsidenter, så hører man ofte rosende toner om præsident Clinton, og ind imellem ser/hører man ham listet på danskeres lister over de all time bedste præsidenter – sammen med præsident Obama.

Præsident Clinton var velsignet af at sidde i Det Hvide Hus i en tid med globalt økonomisk opsving og relativ fred. 1990’erne var en periode, hvor den generelle verdenssituation betød, at hvis præsidenten holdt en nogenlunde stille hånd på rorpinden, så kunne han sejle ind med middelmådige resultater trods en fjendtlig Kongres, rigsretsag og borgerkrig på Balkan.

Philip Chr. Ulrich: Så fantastisk en præsident var Bill Clinton altså ikke
Bill Clinton aflægger ed som amerikansk præsident i 1993.
Photo credit: Library of Congress

Barack Obama var ikke fantastisk

Præsident Obama var heller ikke en fantastisk præsident, og det skyldes langt hen ad vejen faktorer, som han ingen kontrol havde over – og selvfølgelig også nogle som han havde.

Han overtog vitterligt et fallitbo og brugte enorm energi og politisk kapital på at redde den amerikanske økonomi. Det lykkedes, og USA har siden gennemgået et uafbrudt økonomisk opsving. En fantastisk bedrift, men denne bedrift blev ikke fulgt op af meget, som kunne sende ham op af piedestalen mod ikoner som Abraham Lincoln og Franklin D. Roosevelt.

LÆS OGSÅ: Da Michelle mødte Barack. Uddrag fra Min historie af Michelle Obama

Og det er ikke for at være ond mod præsident Obama. Han stod overfor en endnu mere fjendtlig Kongres end Clinton havde kunnet forestille sig, et Rusland som besluttede sig for, at øjeblikket var kommet for at genvinde en plads ved voksenbordet i international politik, et Arabisk Forår som overraskede alt og alle, et EU som rendte rundt som hovedløse høns, og en udvikling i Kina som bare sendte det kinesiske godstog videre mod økonomisk storhed.

Intet af dette var hans skyld. Hans håndtering af disse ting kan diskuteres, og det gør vi da også gerne. Men de holder ham også tilbage fra at være blandt de største præsidenter. Så kan man synes, manden er nok så sympatisk eller ej.

Philip Chr. Ulrich: Så fantastisk en præsident var Bill Clinton altså ikke
Barack Obama underskriver den omstridte sundhedsreform i 2010.
Photo credit: Pete Souza/Commons

Præsidenterne målt og vejet

Men det er en svær øvelse at vurdere, hvem de største præsidenter i amerikansk historie har været. Der er mange individuelle faktorer involveret, både særlige for den enkelte præsident, men også for personen som vurderer.

For mit vedkommende vil jeg f.eks. tælle præsident Theodore Roosevelt blandt en af de største præsidenter af den simple årsag, at jeg indvendigt er 10 år gammel, og stadig synes krigsskibe er mega seje. Teddy Roosevelt var nemlig præsidenten, som skabte den amerikanske flåde som en global magtfaktor, og brugte den til at placere USA som en stormagt i international politik. Det giver point på min helt personlige konto. Dog erkender jeg også blankt, at hvis jeg skal lave en faglig vurdering af ham, så går det altså ikke at give ham 1.000.000 point, bare fordi han byggede krigsskibe.

Præsidenter – fra Washington til Trump skal give et nuanceret billede

I vores nye bog Præsidenter – fra Washington til Trump prøver Rasmus Dahlberg og jeg at vurdere de enkelte præsidenter. Vi kigger på en række faktorer, som samlet skal give et mere nuanceret billede af præsidenterne, så det ikke kun kommer an på 10-årige Philips vurdering af, at krigsskibe er seje. Vi vurderer præsidentens samarbejde med Kongressen, de politiske visioner, gennemslagskraften til at få gennemført sine ting og ikonstatus i dag.

Vores vurdering er selvfølgelig ikke endegyldig, og en vurdering af de største præsidenter i USA’s historie foregår egentlig også bedst med et glas øl og noget mad på grillen (eller er det bare mine grillfester, som forløber sådan?).

Vores mål er at give et nuanceret billede af præsidenter, men helt grundlæggende er bogens formål at fortælle historierne om de 44 mænd, som har beklædt embedet som USA’s præsident – et embede som i manges øjne er verdens mægtigste. For deres historie er også historien om den udvikling, som USA har gennemgået fra ung nation i 1776 til en global supermagt den dag i dag med alle de dertil hørende op og nedture.

Philip Chr. Ulrich: Så fantastisk en præsident var Bill Clinton altså ikke
Donald Trump indsværges som amerikansk præsident 20. januar 2017.
Photo credit: Official White House Photo/Shealah Craighead

Den amerikanske præsident har verdens vigtigste embede. Hvad han beslutter, har betydning for befolkningerne i alle verdens lande. Det kræver en stærk overbevisning og en urokkelig selvtillid at varetage dette magtfulde hverv, og efter fire uforudsigelige år med Donald Trump i Det Hvide Hus er ingen længere i tvivl om vigtigheden af præsidentens personlighed.

Men er Trump den første store joker på magtens absolutte tinde?



Rasmus Dahlberg & Philip Chr. Ulrich: Præsidenter – fra Washington til Trump

Præsidenter, amerikanske præsidenter, Rasmus Dahlberg, Philip Chr. Ulrich,

Den person, som sætter sig i stolen som USA’s præsident, har verdens vigtigste embede – og en utrolig magt. At varetage dette erhverv kræver derfor en stærk overbevisning og en urokkelig selvtillid, og særligt Donald Trumps tid som USA’s leder har understreget vigtigheden af en præsidents personlighed.

I bogen Præsidenter – fra Washington til Trump giver historikerne Rasmus Dahlberg og Philip Chr. Ulrich et dybdegående indblik i amerikansk politik og historie ved at stille skarpt på de første 44 mænd i Det Hvide Hus.

Du kan købe Præsidenter – fra Washington til Trump online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.