Historie Anden verdenskrig Bestsellere Biografier Fagbøger Ole Sønnichsen

Rejsen til Amerika. På jagt efter den amerikanske drøm

Rejsen til Amerika

Rejsen til Amerika er en ny-redigeret version af Ole Sønnichsens to-binds værk om de 350.000 danskere, som udvandrede til Amerika for over 100 år siden. Her fortæller Ole Sønnichsen om arbejdet med at beskrive danskernes liv og død på den anden side af Atlanten.


Mellem 1850 og 1920 udvandrede op mod 350.000 danskere til Amerika for at begynde et nyt liv. Nogle drømte om en ny begyndelse med frihed, rigdom og lykke. Andre flygtede fra ulykkelige begivenheder eller en fortid med kriminalitet. Og andre igen håbede på, at de kunne føre en religiøs levevis, der ikke var plads til i Danmark.

Nogle sendte begejstrede breve hjem og plantede Amerika-feberen i familie, venner og bekendte. Andre lod aldrig høre fra sig igen, enten fordi de ikke fandt det guld, der skulle hænge på træerne på den anden side af Atlanterhavet, eller fordi de fik så travlt med deres nye liv, at de lagde det gamle bag sig.

Arkiverne på prærien

Med tiden sandede deres fortælling til. Danskerne forsvandt ind i Amerika og ud af danmarkshistorien. Deres livshistorier endte i støvede bokse i små arkiver på prærien; stablet i høje stakke, gemt væk under anonyme låg.

De historier har jeg jagtet de sidste 10 år. På utallige rejser til USA har jeg opsøgt små arkiver langt ude på prærien. For når man åbner de bokse i dag, strømmer fortællingerne ud; nedfældet i håndskrevne erindringer, fanget på gulnet brevpapir, der smuldrer i kanterne, foreviget i fotos af mænd med store overskæg og alvorsfulde miner eller bevaret i kvinders sirligt førte dagbøger over et liv levet langt fra det gamle land.

Rejsen til Amerika
Livet på prærien var absolut en barsk omgang for nybyggerne.
Foto: Nebraska State HS.

Gennem årene har jeg scannet eller affotograferet mindst 20.000 dokumenter i form af breve, dagbøger, erindringer, artikler, illustrationer, fotos og andet materiale – og fundet historier om alt fra danskeren, der opfandt burgeren (den er god nok, Louis Lassen hed han), og fynboen, der endte som sherif og bl.a. stoppede Dalton-brødrene og blev ven med selve Buffalo Bill (den er også god nok).

De mange dyk i arkiverne blev i første omgang til bøgerne Drømmen om Amerika og Jagten på lykken. De er for længst forsvundet fra boghandlernes hylder, men nu har vi støvet historierne af, sorteret nogle stykker fra og skabt en sammenskrevet udgave med titlen Rejsen til Amerika.

Et skatkammer af spændende historier

De mange ture over Atlanten er heldigvis blevet ved med at kaste bogprojekter af sig. Selv udgav jeg sidste år historien om den mest opsigtsvækkende af alle udvandrerne – cykelsmeden William S. Knudsen. Han kom til USA med 30 dollars på lommen men endte med både at være produktionschef hos Henry Ford, øverste direktør for General Motors og leder af den amerikanske oprustning og militærproduktion under Anden Verdenskrig. Amerikanerne døbte ham “One Dollar Man”, og det hedder bogen også.

LÆS OGSÅ: Danskeren der ændrede Anden Verdenskrig. One Dollar Man er historien om den trestjernede general William S. Knudsen

Samtidig har journalist Søren Flott gravet i andre aspekter af udvandringshistorien. I 2018 udgav han bogen Danmarks Titanic, der fortæller historien om det danske udvandrerskib S/S Norge, som i 1904 forliste vest for Skotland med kurs mod New York. 635 danskere, nordmænd og østeuropæere omkom – og kun 160 overlevede den største skibskatastrofe i danmarkshistorien.

Nu er Søren Flot aktuel med bogen Rejsen mod syd, som omhandler de godt 15.000 danskere, der ikke ville til Amerika, men i stedet tog længere mod syd og bosatte sig i Argentina.Ole Sønnichsen: Rejsen til Amerika

Rejsen til Amerika, Ole Sønnichsen

Rejsen til Amerika er fortællingen om de 350.000 danskere, der mellem 1850 og 1920 udvandrede til Amerika i håbet om at få et bedre liv.

I denne dokumentarisk beretning berettes der både om store forventninger, hårdt slid, falske forhåbninger og – for de heldiges vedkommende – opfyldelsen af den amerikanske drøm.

Rejsen til Amerika er en ny-redigeret udgave af Ole Sønnichsens tobindsværk, der udkom første gang i 2013 og 2015.

Du kan købe Rejsen til Amerika online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.