Biografier

Danskeren, der ændrede Anden Verdenskrig. One Dollar Man er historien om den trestjernede general William S. Knudsen

One Dollar Man

William S. Knudsen er én af de mest markante danske immigranter i USA nogensinde, men alligevel har hans utrolige bedrifter stort set været glemt af offentligheden i 70 år. One Dollar Man af Ole Sønnichsen fortæller historien om danskeren, der ændrede Anden Verdenskrig.


Hans ankomst i Kastrup Lufthavn den 8. august 1945 var uden pomp og pragt. Som var han enhver anden rejsende, steg William S. Knudsen uforstyrret ud af middagsmaskinen fra Paris og bestilte på godt københavnsk fire stykker smørrebrød og en bajer fra Hammers Restaurant.

Først da et par amerikanske officerer fik øje på ham, spredtes rygtet om den trestjernede dansk-amerikanske generals besøg i fædrelandet. Og så kan det nok være, at der blev sørget for ham, mens pressen skrev spalte og spalte ned om den hjemvendte krigshelt.

Sin egen lykkes (cykel)smed

Ingen kunne have forudsagt, hvilken betydning den danske emigrant William S. Knudsen ville få for både USA og resten af verden.

I år 1900 drog den 21-årige cykelsmed fra Kartoffelrækkerne i København mod en ny tilværelse i Amerika. Han havde 30 dollars på lommen og slog følge med omkring 300.000 andre danskere i jagten på et bedre liv.

LÆS OGSÅ: One Dollar Man, den største dansker, du (sikkert) aldrig har hørt om

Som et lysende eksempel på at forfølge the American Dream kæmpede William S. Knudsen sig op fra samfundets bund. Med sit unikke talent for at organisere mænd og maskiner revolutionerede han den amerikanske bilproduktion og bestred topposter hos både Ford og General Motors.

One Dollar Man, Ole Sønnichsen, William S. Knudsen, historie, fagbog, fagbøger, Anden Verdenskrig
Foto: GM Archive

I 1939 var han den 10. bedst betalte mand i USA med en årsløn på over 300.000 dollars, hvilket svarer til mere end 30 millioner kroner i nutidens penge.

Men da den amerikanske præsident Franklin D. Roosevelt den 28. maj 1940 ringede for at hyre William S. Knudsen til at organisere den amerikanske krigsproduktion, accepterede dansk-amerikaneren øjeblikkeligt.

William S. Knudsen forlod sin post som øverste direktør for General Motors for at tjene sit land i Anden Verdenskrig. Også selvom hyren kun var på én enkelt symbolsk dollar årligt.

Den største dansk-amerikanske krigshelt under Anden Verdenskrig

William S. Knudsen viste sig at være den rette mand til jobbet. Med mantraet “Vi skal udproducere Hitler” lagde han alle kræfter i at omlægge de amerikanske virksomheder til produktion af krigsmateriel.

One Dollar Man, Ole Sønnichsen, William S. Knudsen, historie, fagbog, fagbøger, Anden Verdenskrig
Foto: NAHC

Med de allieredes sejr i 1945 var William S. Knudsens betydning ikke til at tage fejl af. Historikere regner ham i dag som en af nøglepersonerne i den amerikanske krigsproduktion under Anden Verdenskrig.

“Den navnkundigste dansk-amerikaner, der nogensinde har levet, general William S. Knudsen. Uden tvivl den udlænding, der har gjort størst karriere i Amerika.”

– Politiken

Så da danskerne fik nys om krigsheltens hjemkost til fædrelandet, ville festlighederne ingen ende tage. William S. Knudsen fortalte blandt andet om sine krigseventyr ved en række begivenheder og blev også inviteret til audiens hos kong Christian X, hvor han blev hædret med Storkorset af Dannebrog for sin indsats under krigen.

“William S. Knudsen er en af Danmarks store sønner, og han er mere endnu: Han er en af dets gode sønner, som i sit arbejde for sit nye fædreland dog altid i sit hjerte bevarede en plads for landet og byen, hvorfra han kom.”

Socialdemokraten

Den amerikanske regering gav William S. Knudsen muligheden for at vende permanent tilbage til Danmark og bestride posten som amerikansk ambassadør i Danmark. Faktisk prøvede de gentagne gange at overtale ham, men hver gang afslog han.

One Dollar Man, Ole Sønnichsen, William S. Knudsen, historie, fagbog, fagbøger, Anden Verdenskrig
Foto: NAHC

Krigens strabadser havde nemlig tæret hårdt på ham. I det hele taget krævede krigsproduktionen – ligesom krigen selv – mange ofre, fordi arbejdet var hårdt, og sikkerhedsforholdene på fabrikkerne ikke levede op til nutidige standarder.

Blot tre år efter krigens afslutning, den 27. april 1948, døde William S. Knudsen. Hans tidlige død efter Anden Verdenskrig kan være en af årsagerne til, at så få danskere i dag kender William S. Knudsens utrolige historie.


One Dollar Man af Ole Sønnichsen

One Dollar Man, Ole Sønnichsen, William S. Knudsen, historie, Anden Verdenskrig, biografi, fagbog

Forfatter Ole Sønnichsen har igennem en årrække researchet William S. Knudsens historie. Han har tilbragt uger med at gennemgå store arkivkasser i Detroit og talt med efterkommere af den dansk-amerikanske krigsgeneral.

De mange års arbejde kommer til udtryk i bogen One Dollar Man, der på levende vis udfolder historien om William S. Knudsens utrolige liv og hans betydning under Anden Verdenskrig.

Du kan købe One Dollar Man af Ole Sønnichsen online her eller i din lokale boghandel.

Jeg blev bogafhængig i en ung alder, hvor jeg var blandt det lokale biblioteks top tre mest lånende brugere. Siden har jeg tygget mig igennem krimier, kærlighedsbøger, tykke murstensromaner og alt derimellem – og jeg har ingen planer om at stoppe lige foreløbigt! På Bog.dk skriver jeg artikler samt laver lister og læseprøver for at give den gode historie videre til andre bogorme.