Fagbøger Anden verdenskrig Biografier Historie

Bernhard Sindberg reddede tusindvis af mennesker under Nanjing-massakren

Bernhard Sindberg reddede tusindvis af mennesker under Nanjing-massakren

Bernhard Arp Sindberg er utvivlsomt den dansker, der reddede flest menneskeliv under Anden Verdenskrig. Alligevel er hans historie aldrig blevet fortalt. I biografien Sindberg – Den danske Schindler og Nanjing-massakren 1937-38 går Peter Harmsen helt tæt på danskeren.


I december 1937 faldt den daværende kinesiske hovedstad Nanjing, og den erobrende japanske hær gik amok i et orgie af vold, mord og gruppevoldtægter. I løbet af blot seks uger blev hundredtusindvis af civilister og krigsfanger myrdet. Og havde det ikke været for Bernhard Arp Sindberg, havde endnu flere kinesere mistet livet.

“Sindbergs indsats i Nanjing gør det muligt at tale om ham som en ‘dansk Schindler’, for ligesom den næsten jævnaldrende sudetertyske forretningsmand gav han sine medmennesker håb, hvor andre havde skabt et helvede på jorden” – Peter Harmsen i bogens indledning

Sindberg skabte nemlig et tilflugtssted for tusindvis af kinesere, som dermed blev reddet fra den blodtørstige japanske hær. Den dag i dag står Nanjing-massakren hen som en af verdenshistoriens mest berygtede krigsforbrydelser og en del af forspillet til Anden Verdenskrig.

Den usandsynlige redningsmand fra Aarhus

Det lå ikke i kortene, at Bernhard Sindberg (1911-1983) skulle blive redningsmand for tusindvis af kinesere. Tværtimod var det tilfældigheder, der gjorde, at Sindberg endte midt i orkanens øje. Den bemærkelsesværdige historie om Sindberg begynder nemlig mange tusinde kilometer fra Yangtze-floden og kun nogle få hundrede meter fra Aarhus Å.

Sindberg repræsenterede i næsten alle henseender det typiske snarere end det ekstraordinære. Han voksede op i en typisk dansk familie i Aarhus, fik middelmådige karakterer og drømte som så mange andre om at rejse ud i verden.

Bernhard Sindberg reddede tusindvis af mennesker under Nanjing-massakren
Bernhard Arp Sindberg. Billedet er formentlig taget i efteråret 1937.
Photo credit: Aarhus Stadsarkiv/Mariann Arp Stenvig

Sindberg gjorde alvor af sine drømme og begyndte en færd, som ad mange omveje førte ham til Kina. Her fik den kun 26-årige Sindberg i sommeren 1937 arbejde som chauffør og assistent for Pembroke Stephens, en af tidens vigtigste krigskorrespondenter.

Stephens rapporterede fra det dramatiske slag om Shanghai, og Sindberg oplevede dermed for første gang den kinesisk-japanske krig på tæt hold. En krig, der endte med at koste hans arbejdsgiver livet.

Cementfabrikken der blev kinesernes tilflugtssted

Omtrent samtidigt med den japanske hærs erobring af Nanjing i december 1937, fik Sindberg nyt job i selvsamme by. Her blev han ansat som opsynsmand for en cementfabrik bygget af F.L. Smidth.

Med erobringen af byen flygtede tusindvis af kinesiske civile fra deres hjem for at undgå de japanske soldaters barbariske gruppevoldtægter og massemord. Derfor besluttede Sindberg i fællesskab med den tyske ingeniør Karl Günther at åbne cementfabrikkens porte for flygtningene. I løbet af få dage slog tusindvis af kinesere sig ned på cementfabrikkens område.

Bernhard Sindberg reddede tusindvis af mennesker under Nanjing-massakren
Dannebrog og det tyske hagekorsflag vejede over cementfabrikken. De to udenlandske flag havde en afskrækkende effekt på de japanske soldater, som ikke vovede at angribe området.
Photo credit: Anita Günther.

De efterfølgende måneder sørgede Sindberg og Günther for lejrens op mod 10.000 indbyggere. De skaffede mad til de sultne samt lægehjælp til de sårede og syge. Adskillige gange måtte de konfrontere japanske soldater, som prøvede at trænge ind på fabrikkens område. Samtidig rejste Sindberg rundt i omegnen og dokumenterede de forbrydelser, japanerne gjorde sig skyldige i.

Bernhard Sindberg reddede tusindvis af mennesker under Nanjing-massakren
Mange kinesiske flygtninge huskede især Bernhard Sindberg for det mod, han viste over for den japanske overmagt.
Photo credit: Anita Günther

Efterhånden som forholdene i Nanjing-regionen blev roligere, vendte flere og flere kinesere hjem. For Sindberg selv var det kinesiske eventyr også slut. F.L. Smidth afskedigede ham i marts 1938, og efter et kort ophold i Europa rejste Sindberg til USA, hvor han levede frem til sin død i 1983.




Sindberg – Den danske Schindler og Nanjing-massakren 1937-38 af Peter Harmsen

Sindberg, Bernhard Sindberg, Anden Verdenskrig, Nanjing-massakren, Peter Harmsen

For første gang fortælles historien om en af de største humanitære skikkelser i det 20. århundredes Danmarkshistorie: Bernhard Arp Sindberg. 

Læs et uddrag af Sindberg – Den danske Schindler og Nanjing-massakren 1937-38 her

Sindberg var en skæv eksistens, der i en kort periode trådte i karakter for derefter at vende tilbage til glemslen. I bogen følger vi ham fra hans barndom i Aarhus og på hans første eventyr som sømand til de dramatiske 104 dage som redningsmand for tusindvis af mennesker.

Peter Harmsen er journalist, cand.mag. i samfundsfag og russisk samt forfatter til to anmelderroste bøger om kinesisk historie.

Du kan købe Sindberg – Den danske Schindler og Nanjing-massakren 1937-38 online her eller i din lokale boghandel.