Fagbøger Bøger om Danmark Bøger om naturen Historie

Danmarks oldtid i landskabet. Tag hele familien på rejse tilbage i tiden.

Danmarks oldtid i landskabet

Lad hele familien opdage Danmark med bogen Danmarks oldtid i landskabet. Den smukt illustrerede bog fortæller 72 historier om markante, danske oldtidsminder og tager os med på en forunderlig rejse 10.000 år tilbage i tiden.


At stå ved en gravhøj, en stendysse eller et voldanlæg er en eventyrlig oplevelse: Det er lige nu, tæt på, selv om historien kan være tusindvis af år gammel.

Danmarks oldtid i landskabet

Mødet med Danmarks fortidsminder

De fleste af os møder først og fremmest oldtidens historie i museernes udstillinger af genstande og i historiebøgerne. Den historie, som fortidsminderne i landskabet kan fortælle, kan virke mere utilgængelig.

Vi ser fortidsminderne, og vi ser dem alligevel ikke. Når vi kører på landevejen, kigger vi måske ind på marken og ser de græsbevoksede kupler, gravhøjene, uden at tænke over, at her ligger et minde om menneskers liv, tro og arbejde for 3.500 år siden. Vi er måske blevet blinde for dem; de er simpelthen bare en del af landskabet.

Udsigt til Tømmerby Fjord fra Højstrup gravplads.. Danmarks oldtid i landskabet.
Udsigt til Tømmerby Fjord fra Højstrup gravplads. I vikingetiden var vandstanden højere, så fjorden lå tættere på. Mange grave på Højstrup gravplads er markeret med enkeltstående sten eller skibssætninger.

Historiefortællinger for hele familien

Med Danmarks oldtid i landskabet kan du tage hele familien med på en opdagelsesrejse i Danmarks landskab og fortid. I kan forberede jer hjemmefra ved at læse i bogen og udvælge et af de steder, der ligger i nærheden. Ofte får I både en stor naturoplevelse og et unikt stykke Danmarkshistorie ved at besøge fortidsminderne.

Alle de steder, som bogens fortællinger handler om, er offentligt tilgængelige.

Skibsbilleder
På klipperne på Nordbornholm er der mange skibsbilleder. Helleristningsbillederne er et glemt sprog, som vi forsøger at læse.

Med smukke fotografier, tekst og tegninger fortælles historien om vores land gennem tiden. Fra jægernes flygtige spor i den ældre stenalder til geografi og magtpolitik i den yngre jernalder og vikingetid.

Det er noget helt andet at besøge fortidsminderne i landskabet end at få historien fortalt af genstande, flotte museumsudstillinger med digitale rekvisitter eller iscenesatte levendegørelser. Oplevelsen er mere stillestående, men til gengæld føles den måske mere autentisk.

– Fra Danmarks oldtid i landskabet

Harre Vig naturhavn
Fra naturhavnen ved Harre Vig er der udsigt over Limfjorden.



Danmarks oldtid i landskabet


Danmarks oldtid i landskabet

Landskabet kan byde på store oplevelser og rummer spændende historier fra vores fortid. Bogen levendegør i tekst, fotografier og tegninger oldtidens Danmark og de mennesker, der boede i landet. Det er historiefortælling for hele familien.

Det er fascinerende, at vores lille og intensivt opdyrkede land kan byde på så mange spektakulære steder, fyldt med stemning af uberørthed, historie og magi. En gravhøj er ikke bare en bunke jord, men et monument bygget af tusindvis af græstørv, stablet af en udvalgt gruppe mennesker og efter en nøje tilrettelagt plan.

De 72 fortællinger, fortalt af Marianne Rasmussen Lindegaard på 360 smukke sider, danner en samlet historie om perioden fra rensdyrjægerne kom til landet lige efter istidens slutning omkring år 11.000 f.v.t. og frem til vikingekongernes statsdannelse omkring år 1000.

Du kan købe Danmarks oldtid i landskabet online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: Bornholm. Gaven til alle, der har forelsket sig i Danmarks klippeø