Fiktion Amerikanske romaner Novellesamlinger Skønlitteratur

Novellerne i “Florida” river i solskinsstatens facade

florida, lauren groff, novellesamling

Florida er en mesterlig novellesamling, der giver læseren en stærk og sanselig oplevelse af et andet Florida end det, du møder i turistguiden.

De 11 noveller i Florida er skrevet af forfatteren bag New York Times-bestselleren Skæbne og hævn, som udkom i 2017 på dansk til 5-stjernede anmeldelser i både Berlingske og Politiken.

I novellerne i Florida er naturkræfterne konstant til stede. Den sumpede, varme, regn- og stormfulde natur. Og den upålidelige, ensomme, søgende menneskelige natur. Her er børn efterladt på en øde ø, her er masser af slanger og kryb, en panter, en ensom dreng og kvinder fanget i ægte- og moderskabets kærligt snærende bånd.

“I en tidlig alder lærte Jude at forholde sig roligt, når han rørte ved ting med gifttænder. Han kunne dårligt nok gå, da hans mor kom ind i køkkenet og fandt en koralslange i færd med at sno sin røde og gule hale rundt om hans håndled. Hans far betragtede det fra den anden ende af rummet og grinede. Hans mor var en Yankee, presbyterianer, og konstant udkørt; hun kæmpede mod husets skimmel og fugt og djævelske stank af slanger uden hjælp.”

Fra novellen “Forestillinger om den runde jords hjørner” i Florida

Læs også: Skæbne og hævn af Lauren Groff. Hvilke hemmeligheder skjuler du for dine nærmeste?

Årets bedste novellesamling?

Groff udfolder sine fortællinger om sorg, ondskab, ensomhed, familie og rendyrket raseri med både indlevelse, humor og alvor. Og den internationale presse kaldte Florida både “Fremragende” (The Boston Globe), “Vidunderlig” (The Economist) og “Årets bedste novellesamling” (Vogue).

“Jeg er på en eller anden måde gået hen og blevet en kvinde, der råber, og da jeg ikke vil være en kvinde, der råber, hvis små børn går omkring med stive, vagtsomme ansigter, har jeg fået for vane at binde mine løbesko efter aftensmaden og bevæge mig ud på de tusmørke gader for at gå en tur og lader så min ikke-råbende mand klæde drengene af, bade dem, læse og synge for dem og til sidst putte dem.”

Fra novellen “Spøgelser og naturgods”

Historierne spænder over forskellige karakterer, byer og selv århundreder. Men Florida – dets landskab, klima, historie og sindstilstand – er samlingens tyngdepunkt. Med præcision gransker Groff forbindelserne bag menneskelig nydelse og smerte, håb og fortvivlelse, kærlighed og raseri – de øjeblikke, der får os til at føle os i live.

Forfatteren bag bestselleren Skæbne og hævn

Lauren Groff bor i Florida med sin mand og deres børn. Hun er forfatter til fire New York Times bestsellerromaner, bl.a. Skæbne og hævn, der var finalist til en række prestigefyldte litteraturpriser. Den kunne findes på mere end 20 lister med årets bedste bøger i 2015. Daværende præsident Barack Obama udnævnte endda Skæbne og hævn til sin yndlingsroman det år.

Læs også: Fra Hemingway til Lauren Groff: Obamas yndlingsbøger

Florida er oversat til dansk af Lotte Kirkeby Hansen.

Novellerne i "Florida" river i solskinsstatens facade

Det amerikanske stortalent Lauren Groff udforsker og udfordrer menneskets skrøbelighed i novellesamlingen Florida.

Tag med til den amerikanske “sunshine state” Florida, hvor sorg, ondskab og ensomhed lurer i solstrålernes skygge. I de 11 fortættede noveller møder man både barnløse par, ensomme drenge, forladte børn og desperate mødre.

Du kan finde Florida som lydbog eller på dit nærmeste bibliotek.


Jeg er Ellevilde Ella med bøger og er både uddannet litterat og journalist. Jeg er ikke kræsen, når det kommer til at spise varieret i forhold til genrer, og jeg bliver draget af gode fortællinger, skarpt sprog og karakterskildringer, der virkelig rammer. Jeg ville elske, hvis jeg kunne være med til at skabe mere læseglæde i det danske land, og det kan jeg netop her på bog.dk - HURRA!!