Fiktion Amerikanske romaner Domestic noir Skønlitteratur

Skæbne og hævn af Lauren Groff. Hvilke hemmeligheder skjuler du for dine nærmeste?

Skæbne og hævn af Lauren Groff. Hvilke hemmeligheder skjuler du for dine nærmeste?

Skæbne og hævn af Lauren Groff er en blændende fortælling om et tilsyneladende lykkeligt ægteskab. Men ikke alt er, som det ser ud.


Det var én af de mest ventede bøger i 2015, og forfatter Lauren Groff (f. 1978) skuffede bestemt ikke: Skæbne og hævn er en New York Times-bestsellerroman og blev af flere aviser udråbt som én af årets bedste bøger.

Når sandheden er værre end den værste hemmelighed

En historie afhænger af øjnene, der ser. En eviggyldig sandhed, som alt for ofte negligeres.

Lotto og Mathilde møder hinanden på college og bliver gift kort tid efter. Som 22-årige har de alt, hvad de kunne ønske sig; de er smukke, succesfulde og har storslåede fremtidsudsigter. Selv ti år senere ser vennerne stadig på Lotto og Mathildes perfekte liv og ægteskab med misundelse.

LÆS OGSÅ: Hvem ved hvilke hemmeligheder, din nabo gemmer på?

Men nogle gange viser det sig, at nøglen til et lykkeligt ægteskab ikke ligger i dets sandheder men i dets hemmeligheder.

“Hvad hun ikke fortalte ham, gik lige op med det, hun fortalte ham. Alligevel er der usandheder, som udgøres af ord, og usandheder, som består af tavshed, og Mathilde løj kun over for Lotto med det, hun aldrig sagde.” – Skæbne og hævn

I løbet af romanens to dele udfoldes Lotto og Mathildes historie. Første halvdel følger Lotto, mens vi i anden halvdel præsenteres for Mathildes udlægning af historien. For hver side, der vendes, står det klart, at Lotto og Mathildes ægteskab er mørkere og langt mere kompliceret, end det ved første øjekast så ud til at være.

På mesterlig vis knyttes komedie og tragedie sammen i Lauren Groffs domestic noir-roman om, hvordan kærligheden velsigner, transformerer og bedrager os.

Skæbne og hævn var blandt de bedste bøger i 2015

Lauren Groff
Lauren Groff. Photo credit:

Skæbne og hævn var finalist til en række prestigefyldte litteraturpriser og kunne desuden findes på 20+ lister med årets bedste bøger i 2015. Daværende præsident Barack Obama udnævnte endda Skæbne og hævn til sin yndlingsroman det år.

Romanen er solgt til udgivelse i mere end 30 lande, og dermed har Lauren Groff slået sit navn fast på den internationale forfatterscene. Foruden Skæbne og hævn har hun skrevet yderligere to romaner samt to novellesamlinger.

LÆS OGSÅ: Smuglæs i den anmelderroste novellesamling Florida af Lauren Groff
Det skrev anmelderne om Skæbne og hævn:

Skæbne og hævn, Lauren Groff, roman, skønlitteratur, amerikansk roman

♥♥♥♥♥♥ “Et mesterværk” – FEMINA

♥♥♥♥♥ “Skarp og underholdende roman” – POLITIKEN

★★★★★ “En højlitterær og helstøbt fortælling … dragende dejlig og drillende bedragerisk” – BERLINGSKE

Du kan købe Skæbne og hævn af Lauren Groff online her eller i din lokale boghandel.

Jeg blev bogafhængig i en ung alder, hvor jeg var blandt det lokale biblioteks top tre mest lånende brugere. Siden har jeg tygget mig igennem krimier, kærlighedsbøger, tykke murstensromaner og alt derimellem – og jeg har ingen planer om at stoppe lige foreløbigt! På Bog.dk skriver jeg artikler samt laver lister og læseprøver for at give den gode historie videre til andre bogorme.