Fiktion Indefra Novellesamlinger Skønlitteratur

Noveller: Nu hitter det korte format – også i litteraturen

Novelle, Noveller, novellen, læs noveller

Vi lytter til podcasts og ser tv-serier. Og så taler vi pludselig om noveller igen. Både nye noveller og de klassiske noveller. Læs med og find ud af, hvorfor det korte format passer så godt til vores tid.

I 2017 fik den amerikanske forfatter Kirsten Roupenian sit internationale gennembrud med novellen Cat Person, som blev bragt i sin fulde længde i tidsskriftet The New Yorker. Novellen blev på rekordtid talk of the town, og var den direkte anledning til, at Roupenian fik en forlagsaftale og et meget stort forskud på sin første bog. Men hun fik ikke, hvad der ellers ofte er kutyme, et forskud til at skrive en roman: i stedet udgav hun i 2019 – en novellesamling.

LÆS OGSÅ: Derfor læser jeg noveller – og hvorfor du også bør gøre det

Et udvalg af Fabers jubilæums-serie, Faber Stories

Samme år fejrede det britiske forlag Faber sin 90-års fødselsdag ved at udgive en smuk bogserie med en lang række af de forfattere, forlaget har udgivet igennem årene: fra Djuna Barnes over Flannery O’Connor og Kazuo Ishiguro til Sally Rooney. Men det er ikke forfatternes hovedværker, der genudgives; i stedet har Faber valgt at udgive en serie af bøger i pixi-størrelse, som alle indeholder én enkelt novelle af én af de valgte forfattere: en smagsprøve på forfatterskabet – i super lækker indpakning og til en overkommelig pris.

LÆS OGSÅ: Romaner, noveller og fortællinger – 10 bøger, du skal glæde dig til i efteråret

Herhjemme udkommer i 2019 flere novellesamlinger af etablerede, danske romanforfattere som Thomas Korsgaard, Kaspar Colling og Sarah Engell.

LÆS OGSÅ: Interview med Thomas Korsgaard om novellesamlingen Tyverier

Novellen får altså spalteplads i medierne, hyldeplads hos boghandlerne – og lader ikke længere til at være en ugleset genre, som skubbes om bag de ‘rigtige’ bøger, romanerne.

Men måske er novellens revival en del af en større bevægelse, som ikke kun ses i litteraturens verden?

Det korte format er konge: tv-serier og noveller er en del af samme tendens

Det er ikke ret længe siden Hollywood var den altdominerende spiller i filmindustrien, og tv-serier var noget de færreste brugte tid på – og i hvert fald ikke indrømmede, hvis de brugte tid på. I den periode, hvor dét billede har ændret sig, er også markedet for podcasts vokset frem.

Og hvad har alle disse genrer til fælles? Det korte format! Uanset om det er en podcast, et afsnit af yndlings-tv-serien eller en novelle, du kaster dig over inden sengetid – så får du oplevelsen af en (relativt) afsluttet helhed – på kort tid.

Og i en travl hverdag, hvor netop tid bliver en værdifuld størrelse: så bliver novellen, i lighed med podcasts og tv-serier, simpelthen: en genre til tiden!


Prøv selv kræfter med novellegenren – fx med en af disse samlinger:

Amerikanske Lauren Groffs anmelderroste Florida

Ernest Hemingways skoledannende noveller

Leif Davidsens rejselystne Tag ikke imod en pølse i Moskva

Sarah Engells Mindre end en kilometer væk

Kronisk bogelsker med gang i minimum fem bøger ad gangen. Har tilsvarende kronisk mangel på plads i reolen. Har haft fornøjelsen af at anbefale bøger til læserne i de godt tretten år, jeg har arbejdet i bogbranchen.