Fiktion Indefra Novelle Novellesamlinger Skønlitteratur

Noveller: Nu hitter det korte format – også i litteraturen

Novelle, Noveller, novellen, læs noveller

Vi lytter til podcasts og ser tv-serier. Og så taler vi pludselig om noveller igen. Både nye noveller og de klassiske noveller. Læs med og find ud af, hvorfor det korte format passer så godt til vores tid.

I 2017 fik den amerikanske forfatter Kirsten Roupenian sit internationale gennembrud med novellen Cat Person, som blev bragt i sin fulde længde i tidsskriftet The New Yorker. Novellen blev på rekordtid talk of the town, og var den direkte anledning til, at Roupenian fik en forlagsaftale og et meget stort forskud på sin første bog. Men hun fik ikke, hvad der ellers ofte er kutyme, et forskud til at skrive en roman: i stedet udgav hun i 2019 – en novellesamling.

LÆS OGSÅ: Derfor læser jeg noveller – og hvorfor du også bør gøre det

Noveller: Nu hitter det korte format - også i litteraturen
Et udvalg af Fabers jubilæums-serie, Faber Stories

Samme år fejrede det britiske forlag Faber sin 90-års fødselsdag ved at udgive en smuk bogserie med en lang række af de forfattere, forlaget har udgivet igennem årene: fra Djuna Barnes over Flannery O’Connor og Kazuo Ishiguro til Sally Rooney. Men det er ikke forfatternes hovedværker, der genudgives; i stedet har Faber valgt at udgive en serie af bøger i pixi-størrelse, som alle indeholder én enkelt novelle af én af de valgte forfattere: en smagsprøve på forfatterskabet – i super lækker indpakning og til en overkommelig pris.

LÆS OGSÅ: Gode romaner der udkommer lige om lidt

Herhjemme udkommer i 2023 flere novellesamlinger af etablerede, danske romanforfattere som Knud Romer og Ane Riel.

LÆS OGSÅ: Interview med Thomas Korsgaard om novellesamlingen Tyverier

Novellen får altså spalteplads i medierne, hyldeplads hos boghandlerne – og lader ikke længere til at være en ugleset genre, som skubbes om bag de ‘rigtige’ bøger, romanerne.

Men måske er novellens revival en del af en større bevægelse, som ikke kun ses i litteraturens verden?Se en video hvor Knud Romer fortæller om at skrive (eller ikke at skrive) noveller:
Det korte format er konge: tv-serier og noveller er en del af samme tendensDet er ikke ret længe siden Hollywood var den altdominerende spiller i filmindustrien, og tv-serier var noget de færreste brugte tid på – og i hvert fald ikke indrømmede, hvis de brugte tid på. I den periode, hvor dét billede har ændret sig, er også markedet for podcasts vokset frem.

Og hvad har alle disse genrer til fælles? Det korte format! Uanset om det er en podcast, et afsnit af yndlings-tv-serien eller en novelle, du kaster dig over inden sengetid – så får du oplevelsen af en (relativt) afsluttet helhed – på kort tid.

Og i en travl hverdag, hvor netop tid bliver en værdifuld størrelse: så bliver novellen, i lighed med podcasts og tv-serier, simpelthen: en genre til tiden!


Prøv selv kræfter med novellegenren – fx med en af disse samlinger:
Margaret Atwood: Min onde mor

Noveller: Nu hitter det korte format - også i litteraturen

Medrivende, skøre og rørende historier fra fortællingens mester, Margaret Atwood. 

Min onde mor består af femten historier, som alle dykker ned i familiedynamikker, ægteskab, savn og hukommelse – og ikke mindst hvad det betyder at leve et helt liv sammen.

Centralt i syv af historierne følges Nell og Tig gennem deres årtier lange ægteskab, både de store øjeblikke og de små, som tilsammen danner et helt liv med usædvanlig kærlighed.

Margaret Atwood er en af verdens bedst sælgende forfattere og står bl.a. bag nyklassikeren Tjenerindens fortælling som mange kender som udgangspunktet for den anmelderroste og prisbelønnede serie The Handmaid’s Tale på HBO.

Du kan købe Min onde mor online fx hos Saxo.com eller i din nærmeste boghandel.
Knud Romer: Den svenske konges hemmelige marmeladeopskrift og andre fortællinger

Noveller: Nu hitter det korte format - også i litteraturen

16 magiske fortællinger af Knud Romer om kunst og kærlighed – og længslen efter det uopnåelige. Tag med på en rejse fra Frederiksstaden til Nykøbing Falster med en indbygget pilgrimsfærd til Irans Mashad-moské og en afstikker til Avenue de New York i Paris. Undervejs møder vi otte nonnesøstre, Tosse-Johanne, en omrejsende pianist og sågar H.C. Andersens genfærd. Vi ser det sne over guldalderens København og kommer ind i en spåkones campingvogn i Damhus Tivoli og hele vejen tilbage til massakrerne under Anden verdenskrig i Serbien. Sådan tager den ene novelle efter den anden os ind i et magisk rum med vores største smerte og længsel, barndom og alderdom, og demonstrerer den kraft, som selve historiefortællingen rummer.

Du kan købe Den svenske konges hemmelige marmeladeopskrift og andre fortællinger af Knud Romer i din lokale boghandel eller online fx hos Bog&idé.
Ane Riel: Små stød

Noveller: Nu hitter det korte format - også i litteraturen

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ “Skøn, skøn læsning” – Jyllands-Posten

Livet er fuldt af stød, der forskrækker og forandrer os. Stød, som puffer os i nye retninger eller slår noget i stykker. Og en dag er det døden selv, der rammer med en lige højre.

Ingen går fri i de elleve noveller i Små stød. En bekymret assurandør ser sig nødsaget til at ombringesin hattestjælende hustru. Et kvindeligt litteraturselskab får besvær med at holde jordforbindelsen efter at have læst en stærkt opløftende selvhjælpsbog, og et barn ser sine forældres Michael Kvium-malerier blive levende. En mor dør …

Det er langt ude og meget tæt på.

Du kan købe Små stød af Ane Riel i din lokale boghandel eller online fx hos Bog&idé.
Ernest Hemingway: Samlede noveller

Noveller: Nu hitter det korte format - også i litteraturen

I denne udgivelse får de danske læsere mulighed for at læse alle Hemingways noveller i ét samlet værk. Få forfattere har haft så stor indflydelse som Hemingway, og mange mener, at han skrev bedst, når han skrev noveller.

Ud over at samle alle de noveller, der tidligere har været bragt på dansk i forskellige udgivelser, præsenterer Samlede noveller også læseren for 19 nye, aldrig før oversatte noveller.

Værket giver derfor en enestående mulighed for at følge novellemesterens udvikling fra start til slut og egner sig både for den garvede Hemingway-ekspert og den nye Hemingway-læser. 

Du kan købe Samlede noveller online, fx på Gucca.dk, eller i din nærmeste boghandel.
Lauren Groff: Florida

Lauren Groff, Florida, noveller, novellesamling

Lauren Groffs novellesamling, Florida, er blevet rost til skyerne af den internationale presse og var finalist til National Book Award 2018.

Florida beskriver skyggesiden af solskinsstaten. Her hersker det farlige, det uperfekte og det mørke – i naturen og ikke mindst: i relationer mellem mennesker.

I elleve fortættede noveller møder vi bl.a. to pigebørn ladt alene på en øde ø, et barnløst par, en ensom dreng – og ikke mindst: en stålsat, men desperat kvinde, fanget i ægte- og moderskabets kærligt snærende bånd.

Lauren Groff udfolder sine fortællinger om sorg, ondskab, ensomhed, familie og rendyrket raseri med fintregistrerende præcision, indlevelse, humor og alvor.

Du kan finde Florida som lydbog eller på dit nærmeste bibliotek.
Sarah Engell: Mindre end en kilometer væk

mindre end en kilometer æk, sarah engell, noveller, ya, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger, læsning, bog, bøger, ya-bøger

Mindre end en kilometer væk handler blandt andet om Tobias, der er fanget i sin egen krop; om et søskendepar på en dødsensfarlig flugt over Middelhavet; om pigen, der aldrig har set hverken himmel eller hav, og om Lukas og de rotter, der følger efter ham hvor end han færdes.

Fælles for de otte noveller, der er skrevet af en af de stærkeste stemmer inden for YA-litteraturen er afsøgningen af nogle af menneskets skyggesider. De kryber ind under huden på læseren med en følelse, der er svær at ryste af sig.

Det er historier om at klamre sig til noget, der allerede er mistet, og den smertefulde længsel efter dét, der på samme tid er tæt på og uopnåeligt.

Du kan købe Mindre end en kilometer væk online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Thomas Korsgaard: Tyverier

Tyverier, noveller, Thomas Korsgaard, bøger af Thomas Korsgaard

Tyverier består af 15 noveller om hemmeligheder, ensomhed og store forhåbninger.

Thomas Korsgaard skriver om betydningsfulde øjeblik i en række af personers liv – alt fra at kravle ud ad vinduet, efter sandheden bliver afsløret, til at forsøge at sælge en forsikring til en døende.

Samtidig er Tyverier en samling af fortællinger om at liste afsted med ting og sager (og ikke mindst hemmeligheder) – uden at det nogensinde bliver opdaget.

Du kan købe Tyverier online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.

Kronisk bogelsker med gang i minimum fem bøger ad gangen. Har tilsvarende kronisk mangel på plads i reolen. Har haft fornøjelsen af at anbefale bøger til læserne i de godt tretten år, jeg har arbejdet i bogbranchen.