Aktuelt Amerikanske romaner Bret Easton Ellis Fiktion Romaner

Med sin nye roman Skår er Bret Easton Ellis tilbage, hvor det hele begyndte

Bret easton ellis

Skår er første roman fra Bret Easton Ellis i 13 år. Han er tilbage i 80’erne blandt en gruppe priviligerede unge mennesker, hvis paradisiske tilstand trues af en seriemorder, der hærger i mørket.

Bret Easton Ellis er aktuel igen med en ny, stor roman om en gruppe priviligerede high school-elevers sorgløse liv i Los Angeles i 1981. Skår udkommer 30. maj på dansk, og Bret Easton Ellis er hovednavn på årets Heartland Festival 10. juni, hvor han kan opleves i en samtale med Martin Krasnik.

En ung mand på sytten der kommer kørende ad Mulholland Drive i en åben Mercedes-sportsvogn med kastanjebrunt interiør og kalechen nede, iført privatskoleuniform og Wayfarer-solbriller, er et syn som jeg indimellem godt kunne skamme mig over dengang i 1981 – lignede jeg et røvhul? funderede jeg indimellem, men kun kort, for i næste øjeblik tænkte jeg altid: Jeg ser så cool ud at jeg kan være skideligeglad” (citat fra Skår)

Med sin nye roman Skår er Bret Easton Ellis tilbage, hvor det hele begyndte
Bret Easton Ellis, 1982 yearbook photo from the Buckley School, Sherman Oaks, California.

17-årige Bret

Syttenårige Bret går på den eksklusive skole Buckley Prep School og lever et udskejende liv sammen med sin faste kreds af privilegerede venner. En dag begynder en ny elev med en mystisk fortid på skolen. Den nye dreng, Robert Mallory, er intelligent, smuk og karismatisk og bærer på en hemmelighed, han holder skjult for Bret, selvom venskabet spirer mellem de to. Bret bliver besat af Mallory og bliver samtidigt mere og mere optaget af “Trawler”, en seriemorder, der er i gang med at rasere byen.

Alt tyder på, at morderen har retning mod Bret og hans vennekreds. Men er han faktisk ude efter dem, eller er det noget, Bret bilder sig ind? Kan han stole nok på sig selv og sit sind til at skabe mening af hændelserne omkring ham? Langsomt hensygner han i paranoia og isolation, mens hans forhold til Mallory og Trawler har kurs mod en skæbnesvanger kollision.

Bret Easton Ellis om motivationen til at skrive Skår

“Jeg har altid set 17 som afgræsningen mellem ungdommen og voksenlist. Og det ville jeg gerne skrive om.”

Bret Easton Ellis om motivationen til at skrive romanen Skår.

Se nedenfor en video, hvor Bret Easton Ellis fortæller om motivationen til at skrive romanen Skår:

Uddrag fra Skår

Hvis foråret og sommeren 1981 havde repræsenteret drømmen, noget paradisisk, sluttede den drøm i september da Robert Mallory dukkede op, og man kunne nu mærke at noget andet tog over, mørke mønstre trådte frem, og vi begyndte at lægge mærke til visse ting for første gang: en alarmklokke vi aldrig før havde hørt, begyndte at kime.

Jeg vil ikke påstå at der var en direkte sammenhæng mellem visse begivenheder og Robert Mallorys ankomst til Los Angeles i september 1981 efter vores paradisiske sommer, men den faldt tilfældigvis sammen med en form for vanvid der langsomt sænkede sig over byen. Det var som om en ny verden trængte sig på og malede den vi forsigtigt havde taget for givet, i mere dystre kulører“.

LÆS OGSÅ: Lindhardt og Ringhof sikrer sig ny stor roman af Bret Easton Ellis

Den 10. juni kan man møde Bret Easton Ellis på Egeskov Slot, hvor han optræder på årets Heartland Festival i en samtale med Martin Krasnik under overskriften Om den amerikansk drøm. Læs mere i deres program.

Udlandet er glade er for Skår

Skår er allerede udkommet i USA, England og i Norge og har her fået begejstrede anmeldelser:

“Det er en stor glæde at konstatere, at “Skår” er lige så vital som alt, hvad han nogensinde har skrevet – og det er den, alle de andre Bret Easton Ellis-romaner handler om”.
The Guardian

“Fans af hans tidligere romaner vil nyde hans yndlingsemner: mord, musik, kokain, obskur rigdom, mærkevarer, palmer, blod, stalkere, hunde, sekter, utilfredse teenagere og ligeglade forældre”.
New York Times

“Ellis skriver fandens godt.”
Dagbladet.no


SKÅR:

Med sin nye roman Skår er Bret Easton Ellis tilbage, hvor det hele begyndte

♥️♥️♥️♥️♥️ – Politiken

★★★★★ – Jyllands-Poste

“748 siders fed, moderne prosakunst … fremragende oversat” – Weekendavisen

Stort anlagt fortælling af forfatteren bag mesterværket American Psycho.

En ung gruppe af high school elever vokser op i Los Angeles i 1981. De er privilegerede, 17 år og på vej ind i voksenlivet og en sommer fyldt med sex, jalousi, alkohol, stoffer, store følelser og en farlig leg med hinanden. På samme tid hærger en seriemorder byen, og teenagere begynder at forsvinde.

Skår er den modne, fuldt udfoldede Ellis-roman, læserne har ventet på i mange år. Oversat af Karsten Nielsen.

Du kan købe Skår i din lokale boghandel eller online på Saxo.comTrailer for Skår

Bogtrailer for Skår. Bemærk, det er Bret Easton Ellis selv, der speaker traileren

Find endnu flere boganbefalinger her på siden. Se vores liste med sommerbøger 2023.

Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.