Aktuelt Amerikanske romaner Bret Easton Ellis

Lindhardt og Ringhof sikrer sig ny stor roman af Bret Easton Ellis

The Shards

Foråret 2023 udkommer amerikanske Bret Easton Ellis’ ny roman SKÅR på dansk på Lindhardt og Ringhof.

SKÅR (eng. The Shards) er en stort anlagt fortælling om en gruppe privilegerede high school-elevers liv i Los Angeles i 1981. De unge mennesker, 17 år og hastigt på vej ind i voksenlivet, oplever en sommer fuld af sex og jalousi, alkohol og stoffer, store følelser og en farlig leg med hinanden. På samme tid hærger en seriemorder byen, og teenagere begynder at forsvinde.

”The Shards er den modne, fuldt udfoldede Ellis-roman, læserne har ventet på i mange år, ja, nok lige siden mesterværket American Psycho fra 1991. En slags Beverly Hills 90210 på coke og med seriemorderen The Trawler løs i Hollywood og omegn. Historien bliver fortalt af den unge Bret, der er ved at skrive en roman og ikke til at skelne fra forfatteren selv. Ellis har udtalt, at det her er virkelighed, det her er hans egen og hans venners historie, men det skal man nok tage med et gran salt som altid med ham,” siger redaktør på L&R, Karsten Nielsen, som er i fuld gang med at oversætte bogen.

Deler vandene

Karsten Nielsen har været involveret i at udgive og genudgive det meste af Bret Easton Ellis’ forfatterskab siden sin tid på forlaget Rosinante i 1990’erne.

”Ellis kan på mange måder minde om franske Michel Houellebecq. De skriver begge med et skarpt sociologisk blik og stikker en sonde ind, hvor det gør ondt. De skildrer bagsiden af det moderne forbrugersamfund, de magtfuldes hykleri, kønnenes kyniske omgang med hinanden … De er begge knarvorne misantroper, men store humorister og satirikere. Og de deler begge to vandene. De er elskede af nogle, forhadte af andre, men aldrig ligegyldige. Og The Shards er Bret Easton Ellis i topform,” tilføjer han.

Bogtrailer

Bret Easton Ellis er forfatter til seks romaner og en lang række essays og historier, som er oversat til 32 sprog. Han bor i Los Angeles og er vært for Bret Easton Ellis Podcast. The Shards udkommer på engelsk den 17. januar og 1. marts på dansk. Bogen har endnu ikke fået dansk titel og dansk omslag. Samtidig har Lindhardt og Ringhof erhvervet sig rettighederne til hele Ellis’ bagkatalog.

Anmelderne om Under nul (1985)

Det er en oplevelse at genlæse »Under Nul«, som udkom første gang i 1985. Her er det sprog, den stil og de tematikker, som siden har gjort Bret Easton Ellis til en stjerne nemlig allerede fuldt udfoldet.

Berlingske

Anmelderne om American Psycho (1991)

Dette er absurditetens satiriske mesterværk, en surrealistisk feberdrømsroman, en antimaterialistisk vækkelsesroman, mere effektiv end nogen Greenpeace-aktion.

Politiken

Bøger kan forandre virkeligheden, og 1990’erne har med denne rystende og væsentlige roman fået en forfærdende målestok.

Berlingske

Anmelderne om Lunar Park (2005)

Det lykkes i Bret Easton Ellis’ nye roman Lunar Park at gøre forældrelivet lige så rædselsfuldt som ungdomslivet i forfatterens første romaner (…) det er lykkedes Bret Easton Ellis at skrive en spektakulær roman om det gode liv, der ikke lader sig gøre. Og det er alarmerende. Igen.

Information

Interview med Ellis:

”Patrick Bateman var for mig en metafor for alt det, jeg hadede ved 80erne – bogen var en satire, men den blev læst lige omvendt,” siger den amerikanske forfatter Bret Easton Ellis om hovedpersonen og romanen American Psycho, der vakte voldsomt postyr for sine udpenslede voldsscener ved udgivelsen i 1991.

Berlingske


Hvis din TBR-liste ser lidt tom ud, så har vi løsningen. Se vores liste med gode bøger 2023/2024.