Boris Hansen CarlsenPuls Fantasy og dystopi Fiktion Young Adult-romaner

Boris Hansen: “Jeg bruger litteraturen som legeplads og slagmark”

tavse verdener, boris hansen, det lysende hjerte

INTERVIEW: Boris Hansen står ved, at han er en ægte sci-fi- og fantasy-entusiast. Fordelen ved at skrive sci-fi og fantasy er, at man kan ”skære ind til benet af en konflikt, uden at der følger en masse real world-bagage med.”


I 2008 besluttede forfatter Boris Hansen, der står bag Tavse verdener-serien, at han ville se samtlige sci-fi-film, der nogensinde er produceret. Projektet er stadig igangværende, og det siger noget om, hvor meget Boris Hansen er bidt af sci-fi.

Sjovt at skrive sci-fi

Hvorfor er du så vild med fantasy og sci-fi – hvad kan de to genrer give os?

Tavse verdener er mere science fiction end fantasy, men begge genrer giver mulighed for at skære ind til benet af en konflikt eller problemstilling, uden at der følger en masse kulturel, real world-bagage med. Du kan skrive religionskritisk eller bygge et politisk argument op fra bunden, uden at det føles, som om du forsøger at ramme nogen.”

“Det får måske fantasy og sci-fi til at lyde mere ”intellektuelt”, end det nok i mange tilfælde er i praksis. De fleste forfattere, der skriver i de her genrer, gør det simpelthen, fordi det er sjovt!”

I dokumentaren 60 uger kunne man følge Boris Hansens arbejde fra idé til udgivelse med Den usynlige krig, det første bind i Tavse verdener-serien.

LÆS OGSÅ: Forfatter Boris Hansen: 3 tips til dig, der vil skrive

Quizmaster med blomsterkrans

Boris Hansen, der er aktuel med Det lysende hjerte, tredje bind i sci-fi-serien Tavse verdener, er så vild med fantasy, at han står for den traditionelle fantasy-quiz, når den hvert år afholdes på Fantasyfestival i Esbjerg. En festival som bliver mere og mere populær og kan trække mange tusinde gæster. Nogle af dem med dramatisk makeup, iklædt elver-ører og eventyrlige dragter. Så langt går Boris dog ikke.

Boris Hansen
Boris Hansen med blomsterkransen, der fik sit eget hashtag.

“Men jeg har tit en krans med lilla blomster på, når jeg er på scenen. Det er en gammel joke, som jeg ikke længere kan huske, hvor stammer fra. Blomsterkransen fik sit eget hashtag for nogle år tilbage, og man er jo nødt til at give folk, hvad de vil have.”

En global konspiration

Inception møder Blade Runner i Boris Hansens sci-fi-serie Tavse verdener. I tredje bind tager han for alvor hul på den dystopiske side af fiktionsteknologien, og løfter sløret for formålet med den globale konspiration, som agenterne har forsøgt at bekæmpe i de to første bøger.

Tavse verdener-serien er mit bud på en intens spændingsserie med et unikt twist, fordi litteraturen bliver brugt som meta-lag, legeplads og slagmark,” siger Boris Hansen.

Det lysende hjerte kæmper tre forskellige parter om at løse mysteriet om ‘mareridtsbogen’, som kan give magt til den, der finder den først.

LÆS OGSÅ: Boris Hansen: Det er altid en hård kamp at skrive en bog på den her størrelse

Både hovedpersonen Olivia og hendes hold af agenter og seriemorderen Victor deltager i det skæbnesvangre kapløb om at regne ud, hvilken slags bog, der er tale om, og hvad forklaringen er på det lysende spøgelse, der tilsyneladende kalder på hjælp inde fra bogen. 

Når virkeligheden er lige så uhyggelig som fiktion

Har du været inspireret af virkelige hændelser, da du fandt på handlingen i Tavse verdener-serien?

“Hvis denne her serie havde været skrevet for ti år siden, havde den set anderledes ud. Nu er det svært at skrive en science fiction-historie sat i vores nære fremtid, uden at man som minimum anerkender f.eks. klimaforandringer.”

LÆS OGSÅ: Kender du genren spekulativ fiktion? Populære bøger trækker fremtiden (skræmmende) tæt på

“Når man samtidig skriver en historie, hvor kulturen bogstaveligt talt er blevet en slagmark, så er det også svært ikke at tænke tidens anti-demokratiske strømninger og misinformationens potentiale ind, når man tænker over, hvad der faktisk ville ske, hvis man kunne rejse ind i historier og ændre dem.”

Selv ville han rejse ind i sci-fi-klassikeren 1984 af George Orwell, hvis han kunne vælge. Og hvad ville han så ændre?

“Helt henne ved slutningen ville jeg købe en kage eller en bamse til Winston Smith.”


Læs mere om Tavse verdener-serien:

Tavse verdener 3 – Det lysende hjerte

Det lysende hjerte, Boris Hansen, ungdomsbøger

En episk fantasy-sci-fi-fortælling om fysiske rejser ind i bøgernes verden.

I tredje bind af Tavse Verdener kæmper tre forskellige parter om at løse mysteriet om ‘mareridtsbogen’ – en fiktion, der snart vil åbne sig i Strømmen, og som potentielt kan give uanet magt til den, der finder den først.

Både Olivias hold af fiktionsagenter og seriemorderen Victor deltager i det skæbnesvangre kapløb om at regne ud, hvilken slags bog, der er tale om, og hvad forklaringen er på det lysende spøgelse, der tilsyneladende kalder på hjælp inde fra fiktionen.

Du kan købe Tavse verdener (3) – Det lysende hjerte online, f.eks. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Tavse verdener 2 – De falske liv

Boris Hansen: "Jeg bruger litteraturen som legeplads og slagmark"

Et hold af fiktionsagenter rejser ind i bøger for at beskytte dem fra stormagter, der forsøger at misbruge opfindelsen. Men for Olivia Alby er fiktionsagent ikke et drømmejob. Ofte tager missionerne en livsfarlig drejning, når Ministeriet sender hende ind i en roman for at redde den fra fremmede agenter.

Derudover er hun havnet på et dysfunktionelt team, der er ude af stand til at samarbejde. I det mindste er lønnen god, og Olivia har brug for pengene, hvis hun nogensinde skal realisere drømmen om at undslippe sin fortid.

De falske liv er grænsen mellem virkelighed og fiktion ved at udviskes. Olivia Alby og hendes team søger på tværs af verdener for at løse gåden om en mission, der slog fejl med umulige konsekvenser – og samtidig jages de af fortidens hemmeligheder og af en fiktiv morder, der er sluppet ud i virkeligheden.

Du kan købe Tavse verdener (2) – De falske liv online eller i din nærmeste boghandel.


Tavse verdener 1 – Den usynlige krig

Boris Hansen: "Jeg bruger litteraturen som legeplads og slagmark"

Olivia er del af en gruppe agenter, som rejser ind i historier for at redde handlingen og ikke mindst verdensfreden mod ondsindede magter.

Det er en hård tjans, og holdet af umage helte har deres egne problemer at kæmpe med – men da flere af deres missioner saboteres, begynder et dystert billede at tegne sig af en magtkamp, der hurtigt kan koste dem alle livet, og holdet må finde ud af at arbejde sammen, hvis de skal finde og destruere fjenden i tide.

Med humor, spænding og stor indlevelse fortæller Boris Hansen en historie om korrupte statsmagter, fantastiske bøger og enestående venskaber.

Du kan købe Tavse verdener (1) – Den usynlige krig online, fx hos Gucca.com, eller hos din lokale boghandler.